Fanovi ih sve više kritiziraju. Tko su Balaševići i što rade?

Foto: Nel Pavletic/Davor Javorovic/Davorin Visnjic/Pixsell

NAKON smrti Đorđa Balaševića sve je više nerazumijevanja između dijela njegovih fanova i njegove obitelji. U protekle dvije godine, otkako je Balašević umro, sve su češće kritike fanova na način na koji obitelj Balašević raspolaže njegovom ostavštinom. 

Obožavatelji Đorđa Balaševića prvi su put počeli kritizirati Balaševiće nakon što je u prosincu 2021. godine objavljeno da će se graditi muzej u spomen na njega. Tada su mediji objavili da će muzej ujedno biti i hotel i kafić, a Balaševićeva kći Jelena brzo je odgovorila na te navode i demantirala da je u planu gradnja takvog objekta.

Ubrzo nakon toga fanovi su počeli napadati Balaševiće zbog uklanjanja materijala na YouTubeu u kojemu se koristi Balaševićeva glazba. Zatim je s YouTubea nestao kanal novosadske skupine Frajle, što su također povezali s obitelji Balašević. Jelena Balašević demantirala je i tu priču.

Međutim, epizoda s Frajlama pokrenula je lavinu na društvenim mrežama te su se fanovi žalili da je s YouTubea uklonjen sav sadržaj s Balaševićevih koncerata koji su tamo postavljali. O svemu je progovorio i srpski pisac Stefan Simić.

Posljednji u nizu napada dogodio se jučer, nakon što obitelj Balašević nije dozvolila novinarima ulazak u Ulicu Jovana Cvijića, gdje se održavao program u spomen na Đorđa Balaševića, u sklopu kojeg je održana i modna revija. Modna revija je mnogima bila kap koja je prelila čašu.

Tko su Balaševići?

Jelena Beba Balašević je prošle godine na Facebooku objasnila zašto je obitelj stroga po pitanju autorskih prava i prava na izvođenje Balaševićevih pjesama. Tvrdi da se njezin otac užasavao snimki koncerata na YouTubeu te mrzio tribute bendove i ideju da se njegove pjesme izvode u pubovima. Kako Beba tvrdi, Balaševići samo ispunjavaju volju Đorđa Balaševića.

No tko su uopće djeca i supruga Đorđa Balaševića?

Medijski najprisutnija definitivno je Jelena Beba Balašević, druga kći Đorđa i Olivere Balašević. Jelena Balašević je diplomirana redateljica, ali je već godinama usko vezana uz karijeru svog oca. Za života je Đorđe Balašević s javnosti komunicirao upravo putem Facebook profila svoje kćeri, a Jelena je jedno vrijeme bila i utjecajna tviterašica.

Twitter je napustila nakon što je na toj društvenoj mreži objavljena snimka na kojoj u kući Balaševića sjede političari iz SNS-a bliski njezinom bratu Aleksi, zbog čega je profil Jelene Balašević zasut uvredama, opet fanova Đorđa Balaševića.

Jovana Balašević je glumica

Bebina starija sestra Jovana je diplomirana glumica. Jovana je vjerojatno najmanje medijski izložena članica obitelji Balašević. Godinama je u braku s političarem Aleksandrom Jovanovićem, s kojim ima dvije kćeri.

Jovana je igrala glavnu ulogu u filmu Kao rani mraz, koji su 2010. godine snimili Balaševići. Režirao ga je Đorđe Balašević, koji je napisao i scenarij, a producentica je bila Olivera Balašević. 

Film je prikazan diljem bivše Jugoslavije, ali ga je danas nemoguće pronaći na internetu. I zbog toga fanovi Balaševića kritiziraju njegovu udovicu i obitelj.

Aleksa Balašević

Aleksa Balašević, najmlađe dijete Olivere i Đorđa Balaševića, rođen je 1995. godine i fanovi ga poznaju kao crnokosog dječaka kojeg je otac povremeno izvodio na binu i držao na ramenima. 

Mlađi Balašević se u djetinjstvu počeo baviti hrvanjem, a nekoliko puta bio je i prvak Srbije u tom sportu. Posljednjih nekoliko godina bavi se organizacijom turnira Megdan Fighting na kojemu se natječu MMA borci iz regije i svijeta.

Javnosti je posljednjih godina najzanimljivije Aleksino prakticiranje pravoslavlja, koje mnogi kritiziraju. Mladi Balašević svake godine na pravoslavni blagdan Bogojavljanja objavljuje fotografije na kojima pliva u ledenoj vodi, a na tijelu ima nekoliko vjerskih tetovaža.

Sa suprugom Nikolinom je hodočastio u Izrael, gdje su posjetili grob Isusa Krista i gdje su se, kako se navodi, i zaručili.

Prošle godine ih je u crkvi vjenčao patrijarh Porfirije. Mnogima je za oko zapelo odijelo koje je nosio mladi Balašević, a posebnu pažnju privukla je pozivnica kojom Balaševići svoju svadbu nazivaju "pravoslavnom hadžijskom svadbom". Aleksu Balaševića prije nekoliko godina tviteraši su kritizirali zbog bliskih odnosa sa srpskim političarima iz SNS-a.

Olivera

O Oliveri Balašević fanovi Đorđa Balaševića znaju doista puno. Supruga Đorđa Balaševića, njegova vječna muza i majka njegove djece za njegovog je života uživala neviđenu popularnost. Gotovo sve svoje najljepše pjesme Balašević je posvetio supruzi, s kojom je bio u braku gotovo 40 godina.

Olivera Balašević više puta je govorila o svom djetinjstvu u siromaštvu i velikim ambicijama koje su je dovele u Novi Sad. Za vrijeme studija Olivera je bila velika sportska nada. 1979. godine proglašena je najboljom gimnastičarkom u Vojvodini.

Gimnastičarsku karijeru je prekinula nakon udaje za Đorđa Balaševića. Jedno vrijeme radila je u novosadskoj gimnaziji kao profesorica tjelesne kulture.

Iako je velika većina vidi kao muzu Đorđa Balaševića, ona je za njegovu karijeru napravila puno više. Do njegove smrti 2021. godine bila je producentica njegovih koncerata i njegova menadžerica. Dakle, dobar dio onog što se moglo vidjeti i doživjeti na koncertima Đorđa Balaševića bio je i Oliverina zasluga.

Olivera je 2021. godine objavila roman Planeta dvorište. 

Balaševići su nakon smrti Đorđa Balaševića osnovali zakladu Balašević koja se, kako navode, između ostalog brine da kontekst u kojemu se koriste lik i djelo Đorđa Balaševića ne bude u suprotnosti s općeprihvaćenim moralnim načelima, kao i idejama i principima po kojima je Balašević živio i stvarao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.