Fantastični božićni ručak za koji se nećete morati satima znojiti u kuhinji

Foto: Instagram123rf/Instagram


AKO vam zbog brojnih obaveza ne ostaje puno vremena za pripremu božićnog ručka, donosimo vam jednostavne recepte uz koje nećete morati cijelo prijepodne provesti znojeći se nad pećnicom, a vaša obitelj će i dalje imati ukusan i svečan ručak za blagdane. 

1. Predjelo: Brusketi s gljivama

Za ukusne bruskete trebat će vam osam žlica maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, jedna ljuta papričica, 400 grama gljiva, žličica nasjeckanog peršinova lista, žličica mažurana, sol i papar, te osam kriški peciva. 

Šest žlica maslinova ulja zagrijte na tavi, dodajte jedan sitno nasjeckani češanj češnjaka i sitno nasjeckanu papričicu, propržite to oko jednu minutu, zatim dodajte nasjeckane gljive i pržite još dvije do tri minute dok ne omekšaju. Umiješajte peršin, mažuran, sol i papar. 

Kriške peciva tostirajte s obje strane, natrljajte ih preostalim češnjem češnjaka i premažite maslinovim uljem, a zatim na svaki komad stavite dio smjese s gljivama. Ako ih servirate u odvojenim porcijama, bit će vam lakše da ih prvo odvojite, a onda dodate smjesu. 

2. Glavno jelo: Purica s pečenim krumpirom

Za ovo će vam jelo trebati dva i pol kilograma puretine bez krila i bataka, šest traka dimljene slanine, dva poriluka srednje veličine, kilogram i pol krumpira,  pet debljih šnita bijelog kruha, 120 grama miješanih orašastih plodova i suhog voća (brazilski oraščići, bademi, orasi, grožđice, suhe brusnice), 450 grama svinjskog mljevenog mesa, jedan limun, timijan, sol i papar, te ulje i maslac. 

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Dok se grije puricu položite na zamašćeni pleh za pečenje, natrljajte ju soli i paprom, prekrijte trakama slanine i pokrivenu folijom pecite sat vremena. 

Dok se purica peče, pripremite nadjev. Otopite maslac u velikoj tavi, dodajte narezani poriluk i povremeno miješajući, lagano ga prepecite tri do četiri minute dok ne omekša. Nakon toga ga prebacite u posudu za pečenje, dodajte kruh istrgan na male komadiće. Orašaste plodove izrežite na manje komade, dodajte timijana i pošpricajte sokom od limuna. U miks na kraju dodajte mljeveno meso, začinite soli i paprom, te miješajte sve zajedno rukama dok smjesa ne bude ujednačena. 

Nakon sat vremena, puricu izvadite iz pećnice temperaturu smanjite na 180 stupnjeva. Puretinu s folijom položite na smjesu raspoređenu u vatrostalnoj posudi i pecite još 30 minuta, zatim skinite foliju i pecite daljnjih 15 minuta dok ne bude pečena do kraja. 

Krumpir izrežite na veće komade, prelijte hladnom vodom i stavite na jaku vatru dok ne zakuhaju. Kad voda proključa, krumpir ocijedite, protresite i složite u posudu za pečenje. Dodajte ulje i pecite otprilike sat vremena. Gotovi su kad izvana poprime zlatnu boju i hrskavu koricu, a unutra su još mekani. 

3. Desert: Brza čokoladna torta

Za pripremu ove ukusne torte potrebno vam je 225 grama oštrog brašna, 350 grama sitnog šećera, 85 grama kakaa, tri čajne žličice praška za pecivo, dva jajeta, 250 mililitara mlijeka, 125 mililitara biljnog ulja, dvije čajne žličice vanilin šećera i 250 mililitara vrele vode. Za nadjev i glazuru trebat će vam 200 grama čokolade za kuhanje i 200 mililitara tučenog vrhnja. 

Pećnicu unaprijed zagrijte na 180 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke, zatim miješajući mikserom dodajte sve tekuće osim vrele vode dok smjesa ne bude glatka i ujednačena. Zatim polako dolijevajte vruću vodu. 

Smjesu podijelite na dva dijela i svaki od njih pecite u kalupu 20-30 minuta. Znat ćete da su gotovi kad čačkalicom probodete središnji dio i izvučete je suhu. 

Dok se biskviti hlade, pripremite filu. Čokoladu rastopite i pomalo dodajite u tučeno vrhnje, miješajući mikserom dok ne dobijete glatku, sjajnu i čvrstu smjesu. Pustite da se hladi sat ili dva, a zatim premažite jedan biskvit, poklopite ga drugim i ostatkom smjese premažite cijeli kolač. Ukrasite po želji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.