Fantastiku smo smatrali pričama za djecu sve dok nije došao tvorac moderne inačice

Foto: Wikipedia

John Ronald Reuel Tolkien engleski je autor, lingvist i profesor jezika, najpoznatiji po svojem remek-djelu Gospodar prstenova. Njegova priča iz Međuzemlja nije samo još jedan uspješan roman već je njome kompletno transformirao fantastiku kao žanr, a danas ga zovemo ocem moderne fantastike.

Rani život oca moderne fantastike

Rođen je 3. siječnja 1892. godine u Južnoj Africi. U Englesku se nije trebao trajno preseliti, no dok je tamo bio u posjetu rodbini, umro mu je otac, pa je majka odlučila ostati kako bi joj njeni roditelji pomagali odgajati djecu.

Dvije strasti definirale su njegove školske godine. Jedna je bila prema Bogu i katoličanstvu jer je Tolkien bio veliki vjernik, a druga je bila pisanje. Druga ljubav postala je i predmet njegovog proučavanja kada je upisao studij književnosti. Netom prije studija upoznao je Edith Mary Bratt, svoju buduću suprugu.

1937. godine Tolkien je započeo projekt po kojemu je ostao zapamćen. Gospodar prstenova je djelo u koje je Tolkien ubacio sva svoja znanja. Htio je kreirati novi svijet pun lokacija sa svojom poviješću i kulturom. Izgradio je svijet u kojem postoji više jezika, a poučen lingvistikom uspio je objasniti razvoj svakog od njih premda su izmišljeni.

Knjiga koja je reformirala čitav žanr

Knjiga nije preko noći postala slavna. Trebalo je proći skoro 15 godina da bi njegovo ime postalo svjetski popularno. U početku su Gospodara prstenova čitali samo Britanci, a od 1960-ih knjiga je prevedena na mnoge europske jezike te je ostvarila velik profit u SAD-u.

Tolkien je umro 1973. godine, no njegova ostavština je aktualna i danas. Gospodar prstenova ostao je prisutan u popularnoj kulturi sve do prijelaza stoljeća, a onda je došla i filmska adaptacija. Nakon nje Tolkien je postao ime koje poznaju baš svi i koje je neodvojivo od moderne fantastike.

Njegovo kreiranje novih svjetova, jezika i kultura te posvećenost detaljima inspirirali su mnoge autore. Fantastični žanr izašao je iz alternative i polako postajao mainstream. Tolkien je indirektno zaslužan za stanje fantasyja danas, kada apsolutno svatko može uživati u vilenjacima, orcima i čudnim svjetovima. Samo 50 godina ranije takva djela bila su smatrana nečim što je isključivo za djecu.

Danas će baš svaki autor fantastičnih romana navesti Tolkiena kao svoju inspiraciju, a najpoznatiji među njima vjerojatno je George R. R. Martin. U svojoj priči Pjesma leda i vatre uzima najbolje od Tolkiena, a onda unosi svježinu realizma, što ga je učinilo svojevrsnim Tolkienom našeg vremena. Ostaje samo čekati da vidimo koga će još inspirirati Tolkien.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.