Film s Angelinom Jolie dobio 8 minuta ovacija u Veneciji, nižu se reakcije kritičara

Foto: Press

Na Filmskom festivalu u Veneciji premijerno je prikazan film Maria o pokojnoj opernoj pjevačici Mariji Callas. Film je režirao Pablo Larraín, a glavnu ulogu dobila je Angelina Jolie. Nakon premijere film je dobio osmominutne ovacije, što je Jolie dovelo do suza. 

O čemu je film?

Kako je redatelj rekao, Maria je maštovit i psihološki prikaz Marije Callas, jedne od najvećih opernih pjevačica svih vremena, tijekom njezinih posljednjih dana u Parizu 1970-ih. Callas je bila poznata po svom nevjerojatnom glasu, a film se bavi dijelom života u kojem je izgubila glas i pokušavala ga vratiti.

"Uzbuđen sam što ponovo surađujem s Netflixovim timom koji se strastveno brine o filmovima. Ovaj film je moj najosobniji rad dosad. Riječ je o kreativnom i psihološkom portretu Marije Callas koja, nakon što je svoj život posvetila nastupima pred publikom diljem svijeta, konačno odlučuje pronaći vlastiti glas, vlastiti identitet i pjevati za sebe. Duboko sam počašćen što mogu ispričati ovu priču i podijeliti je s publikom diljem svijeta kao što je Maria učinila sa svojim životom", rekao je Larraín nedavno.

Film je utemeljen na istinitim pričama o pjevačici. Pojedinosti njenog života ispričane su u biografiji Cast a Diva: The Hidden Life of Maria Callas, koju je napisala Lyndsy Spence. 

Osim Jolie, u filmu glume Kodi Smit-McPhee, Alba Rohrwacher, Pierfrancesco Favino i Valeria Golino. Film je premijerno prikazan u Veneciji, no u narednim mjesecima bi trebao izaći na Netflixu.

Angelina Jolie o filmu

Jolie je na konferenciji na medije u Veneciji govorila o svojoj ulozi i osobnoj vezi s Callas. 

"Mislim da bi način na koji sam se povezala s njom mogao biti iznenađujuć. To je dio nje koji je iznimno nježan. Više od svega s njom dijelim njenu ranjivost", rekla je Angelina.

Zbog velike pozornosti koju je privukao film, Angelina je govorila i o potencijalnoj nominaciji za Oscara. Kaže da je joj najbitnije da gledatelji budu zadovoljni njenom izvedbom. 

"Bojim se da ću ih razočarati. Dakle, u mom poslu, ako bude reakcija na moj rad, vrlo sam zahvalna. Ako ništa, nadam se da će Maria potaknuti ljude na operu. Da je istražuju, puste da utječe na njih jer je to tako moćna i važna umjetnička forma", kazala je glumica. 

Što kažu kritičari?

Već su krenule reakcije filmskih kritičara na Mariju. Nicholas Barber za BBC je napisao da se film s obožavanjem i poštovanjem odnosi prema pokojnoj pjevačici. "Drama je utemeljena na činjenicama, duhovita je i lijepa, ali neke scene su manje opera, a više sapunica", piše on.

Barber smatra da se film previše fokusira na Marijin odnos s Aristotelesom Onassisom. "Maria je bila proslavljena i talentirana sama po sebi, pa se čini uvredljivim da njezin dečko dobiva više pozornosti od njenih visokih postignuća", kaže kritičar.

"Larraín ima način da ono što se na papiru čini apsurdnim na ekranu učini dirljivim". piše Clarisse Loughrey za Independent, dok Richard Lawson za Vanity Fair dodaje: "Ima nešto neodređeno u filmu. Ako se ukloni nekoliko detalja, film bi mogao biti o bilo kojoj velikoj divi."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.