Fizičar za fotku kobasice napisao da je zvijezda najbliža Suncu, ispričao se

Screenshot: YouTube

FRANCUSKI fizičar Etienne Klein uputio je ispriku nakon priznanja da je fotografija zvijezde Proxima Centauri, koju je prije nekoliko dana objavio na svom Twitteru, zapravo fotografija komada kobasice.

"Fotografija Proxime Centauri, zvijezde najbliže Suncu koja je od nas udaljena 4.2 svjetlosne godine", napisao je tada Klein uz fotografiju zvijezde, odnosno kobasice. Dodao je da je fotografija snimljena NASA-inim teleskopom James Web, a pohvalio je i razinu detalja koji se mogu vidjeti.

"Dan za danom otkriva se novi svijet", zaključio je fizičar.

Ljudi su na Twitteru uglavnom shvatili da se radi o šali, ali ta šala nije svima baš dobro sjela. "S obzirom na to da ste znanstvenik i istraživač i da znate kakvom se brzinom šire lažne informacije, neprikladno je da dijelite ovakve stvari a da odmah ne napomenete da su lažne", napisao je jedan korisnik.

"Naučimo biti oprezni"

Potaknut komentarima i prozivkama, Klein je uputio ispriku.

"S obzirom na neke komentare, osjećam se dužnim objasniti da je tvit koji prikazuje navodnu snimku Proxime Centauri bio oblik zabave. Naučimo biti oprezni prema argumentima autoriteta, kao i prema spontanoj elokvenciji određenih slika", napisao je fizičar.

U šaljivom je tonu dodao da, prema suvremenoj kozmologiji, nijedna stvar koja postoji u mesnicama ne postoji nigdje osim na Zemlji.

Pročitajte više