FOTO Reiner je postao vitez, ali svi su gledali njegovu ženu i kćer

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U ZAGREBAČKOJ katedrali održan je prvi obred proglašenja hrvatskih vitezova Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog od kojih je jedan i potpredsjednik Hrvatskoga sabora, Željko Reiner. Na proglašenju su bile i Reinerova supruga Eugenija i kći Maria, koje su već tradiocionalno privlačile pažnju. Dok gospođa Reiner ne odustaje od teške šminke, Maria se u posljednje vrijeme ne šminka toliko jako te je u njoj teško prepoznati onu djevojku otprije dvije godine, kad je prvi put privukla pažnju javnosti.

U katedrali je proglašeno prvih devet vitezova, od kojih dva svećenika i sedam laika. Euharistijsko slavlje i sam obred predvodio je američki kardinal Edwin Frederick O'Brien, Veliki meštar Viteškoga Reda Svetoga Groba Jeruzalemskog.

Prije obreda proglašenja, hrvatski vitezovi su prethodno gotovo tri zadnje godine prolazili duhovne obnove i pripremali se za vitezove jedinog viteškog reda koji je izravno podređen Svetom Ocu papi. Geslo reda je Deus lo vult (Bog to želi). Red koji je nastao po završetku Prvog križarskog rata, danas je zastupljen u tridesetak zemalja, a jeruzalemski križ kojeg vitezovi nose na svom plastu podsjeća na pet Gospodinovih rana. Najistaknutiji hrvatski vitez Svetoga groba bio je bl. Alojzije Stepinac.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.