Frida Kahlo i Diego Rivera: Veliki umjetnici i politički aktivisti osvanuli na 500 pesosa

AUTOPORTRETI slavnog meksičkog slikarskog para Fride Kahlo i Diega Rivere krase novu novčanicu od 500 pesosa, objavila je Centralna banka u Meksiku. Osim slikarstvom, dvoje je umjetnika 20. stoljeće obilježilo i strasnim političkim aktivizmom pa su tako u svojoj "Plavoj kući" jedno vrijeme ugostili protjeranog sovjetskog revolucionara Lava Trockog.

U bečkom Kunstforumu otvara se prva austrijska retrospektiva Fride Kahlo

U isto vrijeme kada je Meksiko priznanje svojoj velikoj umjetnici odao izdavanjem novčanice, u Beču se otvara njezina retrospektiva, pa će tako od sutra pa sve do 5. prosinca Kunstforum postati dom prve austrijske retrospektive slavne Fride. Posjetitelji će moći vidjeti šezdesetak Fridinih slika i devedesetak crteža.

Život pun strasti, ljubavi, nevjere, bolesti i boja

Rođena kao Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón u Meksiku 6. srpnja 1907. godine, ova je slikarica realizma, kubizma i nadrealizma svojim radom oduševila svijet. Kada je navršila 15 godina, Frida je upisala najprestižniju školu u Meksiku, a tijekom školovanja se zaljubila u budućeg supruga Diega Riveru. Tri godine nakon upisa Frida je jedva preživjela prometnu nesreću u kojoj joj je bila ozlijeđena desna noga i stopalo, slomljena rebra, ključna kost i zdjelica, te je zbog posljedica postala neplodna.

S meksičkim slikarom Riverom vjenčala se 1929. godine, a brak su im obilježili ljubavni izleti, kako jednog, tako i drugog. Zahvaljujući inicijativi Andrea Bretona ponuđena joj je izložba u New Yorku na kojoj je trijumfirala te u rekordnom roku rasprodala većinu djela. Breton je poziva i u Pariz, nakon čega je Kahlo postala globalno priznata, što potvrđuju čestitke slikara Picassa i Kandinskog. Umrla je 13. srpnja 1954. u Coyoacánu, tjedan dana nakon 47. rođendana.



Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.