Galeb i ja: Iza jedne od najljepših Oliverovih balada krije se zanimljiva priča

Screenshot: Youtube

OLIVER Dragojević je otišao, ali iza sebe je ostavio glazbenu riznicu kakvom se rijetko koji glazbenik može pohvaliti. A jedna od najpoznatijih pjesama u njegovoj škrinji upravo je Galeb i ja.

Prvi put otpjevana 1975. godine, ova balada iza sebe ima zanimljivu priču o nastanku. Naime, to je samo jedna od gotovo 200 pjesama koje je Zdenko Runjić skladao za splitsku legendu.

''Šetao sam Firulama sa sinom Borisom koji je tada imao sedam-osam godina. Bila je jesen, južina, a galebovi su se skupljali na lažini. Mali me u jednom trenutku upitao zašto ne bih napisao jednu pjesmu o galebu i ja sam počeo razmišljati kakva bi to pjesma trebala biti. Možda filozofski razgovor između čovjeka i galeba? On gore slobodno leti, nema prirodnog neprijatelja, čovjek je dolje, okovan svojim brigama'', ispričao je Runjić kojem se tekst Tomislava Zuppe na prvu nije svidio, tek mjesec dana poslije, piše Skalinada.hr.

Ideja je bila da Galeb i ja izvodi klapa, no kad ju je Oliver odsvirao, kratko mu je poručio: ''Ma zajebi, ovo ja pjevam!''

''Galeba je u klubu jednog mog školskog kolege u Los Angelesu čuo Neil Diamond, koji je upravo pisao glazbu za film Galeb Jonathan Livingston i oduševio se. Ne smijem reći kolike novce mi je ponudio da on potpiše pjesmu, ali ovdje su već svi znali da je to moja pjesma, a u filmu je trebala biti naslovna, tako da to nije dolazilo u obzir'', rekao je Runjić koji je glazbu za Galeba napisao u samo 20 minuta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.