Gdje i kako najbolje provesti produženi vikend za nula kuna

Ilustracija: 123rf/Goran Telak

LJETO je u punom jeku, a produženi vikend pred nama dobra je prilika čak i za one bez godišnjih odmora da malo više uživaju u čarima najtoplijeg godišnjeg doba.

Diljem zemlje i ovaj vikend održavaju se festivali i razne druge umjetničko-kulturne manifestacije, no kako je punog džepa najlakše napraviti plan, mi smo "iskopali" neka zanimljiva događanja koja neće pretjerano opteretiti novčanike. Tu je i bijeg u prirodu koji se često pokaže kao najbolji izbor, posebno s limitiranim budžetom.

U Zagrebu svake godine gotovo čitavo ljeto Strossmayerovo šetalište pretvara se u pozornicu za umjetničke instalacije i glazbu uživo. Tako će biti i ovaj vikend, a Malo lutkarsko kazalište mjesto će ustupiti bendovima za besplatne koncerte. 

Na Katarininom trgu ponovno je u pogonu Ljetno kino Gradec - svaki od tri dana produženog vikenda na rasporedu je jedan festivalski film, a kompletan raspored možete provjeriti ovdje.

Za one kojima je Jadran predaleko, Bundek i Jarun mogu "odglumiti" more, a tu je i Sljeme, kao i brojna izletišta u blizini glavnog grada koji ljeti zaista više nije dosadan. 

Naš drugi najveći grad, Split, ljeti vrvi događanjima, ali i nesnosnim gužvama. U silnoj gužvi možda će biti malo teže loviti Pokemone, no to sigurno neće spriječiti SPLIT Pokemon go meetup. Susret poke-trenera počinje u petak u 21h na trgu ispod Cukarina.

Ako ste se baš slučajno našli u Splitu, a Pokemoni vas živciraju i želite nešto kulturnije "Zgodne žene spašavaju stvar". Naime, to je i ime festivala koji mlade umjetnice organiziraju od 4. do 7. kolovoza u Chillton baru. Čeka vas predstavljanje zbiraka mladih autorica, filmska projekcija te zanimljiva tribina. 

Tu je uvijek i picigin, a obližnje planine i otoci "dušu su dali" za izlete i bijeg od monotone svakodnevice.

Ljeti bi se ipak, ako je moguće, valjalo odmaknuti od grada. Dobro utočište za to su ribarske fešte koje se čitavo ljeto odvijaju diljem obale. Ovaj vikend u oči upada baški "Ribarski dan" na Krku koji traje baš tri dana ovog vikenda. Njegova stogodišnja tradicija seže još u doba prvih natjecanja u povlačenju mreža, a svake godine manifestacija je sve veća. Možda je baš ovaj vikend vrijeme za izvaditi prugaste majice i otisnut se put Krka. A nedaleko je i Vrbnik poznat, kao i čitav otok uostalom, po svojoj glagoljaškoj baštini tako da nakon nešto lakših nota ni kultura ne mora patiti.

Na drugoj strani države možda nema slane vode, ali okrijepiti se može u jezerima. Jedno od njih, Orahovičko jezero, zbog festivala Ferragosto Jam ovaj vikend bit će znatno posjećenije no inače pa možda i nije najbolji izbor za miran odmor, ali sigurno je za dobru zabavu.

Kad nema mora ni jezera, dobre su i druge "lokve vode", a najbolji primjer za to su "karlovačke rijeke" oko kojih se tradicionalno okuplja veliki broj kupača. Od kupališta popularno je Foginovo na Korani, a najbolje priče s roštilja redovito stižu s Mrežnice. Koju god rijeku odabrali, teško je promašiti jer i Kupa je Dobra.

Srećom, zadesio nas je komadić planete bogat svim vrstama prirodnih ljepota pa uz malo kreativnosti i dobre volje, pronaći mjesto za odmor od radne rutine zaista nije teško. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.