Glumci poslali otvoreno pismo vladi, potpisale i Nataša Janjić, Bojana Gregorić...

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

165 GLUMICA i glumaca, zaposlenika zagrebačkih kazališta i 14 udruga u kulturi potpisalo je i supotpisalo otvoreno pismo upućeno premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Goranu Mariću i ministrici Nini Obuljen Koržinek.

Pismom su, naglašavaju, htjeli upozoriti na nezavidnu situaciju u kojoj su se našli njihovi kolegice i kolege samostalni umjetnici i kulturni radnici na nezavisnoj sceni u uvjetima pandemije uzrokovane covidom-19.

"Vlada HR kontinuirano dodjeljuje potpore za očuvanje radnih mjesta svim subjektima u gospodarstvu, a jedino su samostalni umjetnici i radnici na nezavisnoj sceni dobili potpore samo za prva tri mjeseca epidemije i nakon toga više ništa. Mnogi od njih su time doista egzistencijalno ugroženi", kažu.

"U ovim teškim vremenima epidemije i situaciji izuzetno otežanih mogućnosti djelovanja u kulturi i umjetnosti želimo vas ponovno upozoriti  da su kolegice i kolege koji imaju status samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potpora koje primaju svi subjekti u gospodarstvu kao i poduzetnici u kulturi. Priznati članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika dobili su pomoć za ožujak, travanj i svibanj i od tada više ništa, prepušteni da se snalaze sami u situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično, u vrlo ograničenim uvjetima i produkcijskim budžetima", započeli su u pismu.

"Pozdravljamo sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture, no ti programi ne uključuju sve potrebite i svojim programskim sredstvima ne nadomještaju neophodnu pomoć. Situacija s epidemijom je, na žalost, sve ozbiljnija i mogućnost rada u kulturnom sektoru je sve manja, a time i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe. Kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju i pomoć kao i svi ostali sektori, stoga lijepo molimo da se u što skorijem roku donese odluka o nastavku isplate financijskih Potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i ostalim nezavisnim kulturnim radnicima kojima je pomoć neophodna", naglasili su.

"Odgovornost je ove Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike i radnice u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije. Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji", zaključak je pisma.

Među potpisnicima su, između ostalih, Filip Nola, Lucija Šerbedžija, Petra Svrtan, Damir Markovina, Daria Lorenci, Dušan Bućan, Jadranka Đokić, Ksenija Marinković, Barbara Vicković, Olga Pakalović, Goran Grgić, Livio Badurina, Alma Prica, Jelena Perčin, Dora Lipovčan, Krešimir Mikić, Nina Violić, Lana Barić, Hrvoje Kečkeš, Vili Matula, Tamara Garbajs, Barbara Nola, Jelena Miholjević, Amar Bukvić, Tara Rosandić, Bojana Gregorić Vejzović, Enes Vejzović, Nataša Janjić Medančić, Anja Šovagović Despot, Filip Šovagović, Nela Kocsis, Ksenija Pajić, Ranko Zidarić, Fabijan Pavao Medvešek, Sandra Bagarić, Mila Elegović...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.