Godinu dana nakon Mercuryja, i jugoslavenska rock zvijezda umrla je od AIDS-a

Screenshot: YouTube

PRVA HIV pozitivna osoba bivše Jugoslavije po nekim je podacima bio bubnjar kultnih bendova Šarlo Akrobata i EKV-a, Ivica Vdović zvani Vd. Nepunih godinu dana nakon smrti Freddieja Mercuryja, AIDS je pokosio i jugoslavensku rock zvijezdu, ali je njegova sudbina, kada je riječ o podršci u društvu i medijima, bila puno mračnija. 

Da je teško bolestan, Vdović je otkrio sredinom osamdesetih kada se prvi put testirao na HIV. Uskoro se priča o njegovoj bolesti proširila Beogradom te su mu ljudi masovno počeli okretati leđa i izbjegavati ga u širokom luku. Vdović je na koncu i napustio bend jer su svirke postale previše naporne za njegovo krhko zdravlje.

"Godine 1985. Ivica se otišao testirati na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i cijelom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad - okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i pol dana svirao bubnjeve", ispričala je jednom prilikom pokojna glumica Sonja Savić koja je bila njegova bliska prijateljica.

O odnosu tadašnjeg društva u Jugoslaviji prema AIDS-u govori i tvrdnja Sonje Savić da je vreća s tijelom pokojnog glazbenika u jednom trenutku pala s bolničkog kreveta i da se nitko nije usudio podignuti je.

Vdović je umro 25. rujna 1992. u 31. godini života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.