Povodom Dana Zemlje na Googleu osvanuli zabrinjavajući GIF-ovi klimatskih promjena

Screenshot: Google/Freepick

GOOGLE je Dan planeta Zemlje obilježio posebnim Google Doodleom. Na Googleu su osvanule satelitske snimke koje prikazuju otapanje ledenjaka, povlačenje snježnog pokrivača, krčenje šuma i uništenje koralja. Google na taj način želi svoje korisnike podsjetiti na utjecaj čovječanstva na klimu i okoliš.

Tijekom dana će se rotirati ukupno četiri GIF-a složena od satelitskih slika i fotografija agencije Ocean Agency. Dva od njih prikazuju povlačenje ledenjaka na vrhu planine Kilimanjaro u Tanzaniji između prosinca 1986. i 2020. i otapanje ledenjaka u Sermersooqu u Grenlandu između prosinca 2000. i 2020. godine.

 

Druga dva GIF-a prikazuju uništenje koralja na Velikom koraljnom grebenu u blizini otoka Lizard u Australiji između ožujka 2016. i listopada 2017. i krčenja šuma Harz u Elendu u Njemačkoj između prosinca 1995. i 2020.

Način na koji je Google ove godine obilježio Dan planeta je potpuno suprotan od prošlogodišnjeg, koji je bio osmišljen kao animacija koja šalje pozitivnu poruku. Iz Googlea su tad rekli da su htjeli "potaknuti svakoga da pronađe jedan mali čin koji može učiniti kako bi obnovio našu Zemlju".