Himna milenijalaca zapravo opisuje najtužniji događaj u životu Billyja iz Green Daya

Foto: Press

NOVI tjedan, novi info. 

Peter, Paul & Mary - Puff, the Magic Dragon

Mnogi su uvjereni da je ovo pjesma o pušenju trave i, sudeći prema naslovu, teško je povjerovati da bi se moglo raditi o bilo čemu drugom. Tog su mišljenja bile i američke vlasti pa je tadašnji potpredsjednik Spiro Agnew predlagao da se pjesma makne iz radijskog etera. 

Stvarna priča je daleko benignija i nema veze s drogama već dječjom pjesmicom iz 1959. koju je napisao Leonard Lipton koji također tvrdi da njegovi stihovi nemaju veze s drogama. No, stoneri je vole. 

Frank Sinatra - My Way

Nakon svih ovih godina teško da bilo tko povezuje My Way s bilo kim drugim osim s Frankom Sinatrom, ali zapravo se radi o prepjevu francuske pjesme Comme d’habitude koju je napisao Jacques Revaux, a izvorno otpjevao Claude François. 

Paul Anka tekst je napisao baš za Sinatru, a obrada je izašla dvije godine nakon originala i ušla u legendu kao ultimativna verzija ove pjesme. 

Leonard Cohen - Chelsea Hotel No. 2

Chelsea Hotel na Manhattanu desetljećima je bio mjesto zanimljivih događaja, od Arthura Clarkea i Stanleyja Kubricka koji su tamo napisali scenarij za Odiseju do Sida Viciousa koji je tamo vjerojatno ubio Nancy Spungen. 

Tamo su se sreli i Leonard Cohen i Janis Joplin i imali nezaboravnu noć o kojoj je Cohen napisao prilično otvorenu pjesmu koja je detaljan opis te noći i koju je godinama kasnije opisao kao "jedinu indiskreciju u svom profesionalnom životu." 

Green Day - Wake Me Up When September Ends

Iako se trebala pojaviti još na albumu Shenanigans, Billy Joe Armstrong bio ju je spreman otpjevati tek na American Idiot. Himna milenijalaca govori o smrti njegova oca koji je od raka umro u rujnu 1982., kad je Armstrong imao samo deset godina. Navodno se zatvorio u sobu i majci rekao da ga probudi kad rujan završi. 

"To je nešto što je ostalo u meni. Rujan je uvijek obljetnica njegove smrti i deprimira me. Čudno je. Kad se nešto dogodi u tim godinama, sve se čini kao da se život resetira i započne od nule. Mislim o njemu svakog dana i godinama sam izbjegavao pisati o njemu. Pjesma mi je pomogla da se otvorim i odam mu počast."

Nažalost, neki fanovi ne znaju za ovu priču i šalju mu memeove u rujnu. No, Armstrong im ne zamjera i poručuje: "Zabavljajte se, ali u isto vrijeme, nađite si život." 

REM - Shiny Happy People

Ideja za ovu veselu pjesmu nastala je nakon što je Stipe pronašao inspiraciju u propagandi kineske vlade koju je autor prenamijenio u satirični osvrt. Stipe je plakat vidio nakon događaja na trgu Tiananmen kojim je vlada narod pozivala da se ujedini. 

Iako je pjesma bila uspješna, nije pokupila najbolje kritike, a i članovi benda tvrde da im je to jedan od najmanje dragih singlova.

Beck - Loser

Prije nego je postao poznat i počeo snimati Grammyjem nagrađene albume, Beck je bio besperspektivni glazbenik u New Yorku i Los Angelesu, a karijera je bila toliko neobećavajuća da je neko vrijeme živio i kao beskućnik.  

Svoja iskustva pretočio je u prvi singl Loser koji ga je proslavio i omogućio mu svjetsku slavu. 

Nirvana - Something in the Way

Još jedna zvijezda koja je osjetila beskućništvo je i Kurt Cobain. Doduše, za potrebe pjesme malo je "ukrasio" svoje dane bez krova nad glavom, ali onaj bitan dio su njegova razmišljanja i osjećaji koje je savršeno prenio u Something's in the Way. 

Priča o njegovim danima na ulici ujedno je i jedna od lakših pjesama na inače nabrijanom albumu. 

Led Zeppelin - All My Love

Robert Plant napisao je mnoge hitove, ali All My Love bila mu je posebno bitna jer posvećena je njegovom petogodišnjem sinu koji je iznenada preminuo 1977. 

Plant je vijest primio pred kraj sjevernoameričke turneje Led Zeppelina, a rekli su mu samo da je preminuo od bolesti želuca. Bend je otkazao sve nadolazeće koncerte i nisu nastupali naredne dvije godine. 

Pjesmu je napisao tijekom perioda tugovanja i osjeća se da je veliki odmak od njihovih drugih pjesama. Iako su kritike pjesme bile pozitivne, povratak na pozornice bio je kratkotrajan jer bend se razišao 1980. nakon smrti bubnjara Johna Bonhama. 

Eric Clapton - Tears in Heaven

Još jedna tragična priča povezana je s pjesmom Tears in Heaven Erica Claptona koju je posvetio svom četverogodišnjem sinu koji je poginuo nakon što je slučajno pao s prozora na 53. katu nebodera. 

Clapton je u to vrijeme bio u hotelu pored zgrade i baš se spremao otići po sina, ali umjesto toga morao ga je identificirati. 

"Osjećao sam se kao da sam ušetao u nečiji tuđi život. I još uvijek se tako osjećam", rekao je.

Isprva se prestao baviti glazbom, ali vratio se stvaranju jer u tome je prepoznao bijeg od tuge, a o samoj pjesmi rekao je: "Glazbu samo gotovo podsvjesno koristio kao lijek i upalilo je. Od glazbe sam dobio puno sreće i izliječila me". 

Što se sina tiče, rekao je da je to najsnažnija povezanost koju je osjetio u životu i nešto što ga je natjeralo da se otrijezni: "Učinio sam to zbog Conora jer bez obzira kakav čovjek bio, nisam mogao biti takav u njegovu društvu. Ne bih to mogao podnijeti jer iskusio je dovoljno života da stvori sliku o meni i ta slika nije mogla biti slika čovjeka kakav sam tada bio".

Bonnie Raitt - I Can't Make You Love Me

Jednu od ako ne i najbolju pjesmu u karijeri Bonnie Raitt inspirirao je beskućnik i veteran vijetnamskog rata kojeg su zvali Big John. 

Novinarka Anne Paine radila je TV prilog o veteranima i srela Johna koji se odao alkoholu nakon što se supruga razvela od njega. I dok je pričao svoju tužnu priču, izrekao je: "Ako te ne voli, ne možeš vražju ženu natjerati da te voli".

Paine je citat objavila u svojoj knjizi, a vidjeli su ga autori pjesme Mike Reid i Allen Shamblin i pretvorili ga u hit baladu. Raitt je pjesmu snimila u prvom pokušaju, a Paine pjesmu nije čila sve do 2016. 

"John je taj koji bi trebao dobiti zasluge, ne ja. On se tog dana vratio sa suda gdje je okončan njegov brak. Ja u takvim situacijama želim biti muha na zidu i samo bilježiti što se događa", rekla je Paine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.