Ako ste ikad prošetali među adventskim kućicama bilo gdje u Hrvatskoj, znate što vas čeka: miris kuhanog vina, kobasice svih vrsta, fritule s još više vrsta preljeva te burgeri i razne moderne uglavnom mesne i ne baš zdrave delicije.
Adventska ponuda svake je godine otprilike ista - masna, slatka, brza i idealna za pojesti nešto usput dok se guraš kroz gužvu i fotkaš lampice. Ali upravo ta ustaljenost dovela je do zanimljive rasprave na Redditu.
Sve je pokrenulo jedno jednostavno pitanje: "Zašto u nijednom gradu tijekom Adventa nema ponude zdravih jela?" Autor posta ističe da postoje ljudi s intolerancijama, oni koji izbjegavaju gluten ili laktozu te oni koji jednostavno ne žele jesti "kobasice, fritule i ostale gluposti". Njegova prijateljica, piše, svake godine na Adventu pije samo vodu jer ne može pojesti ništa što se nudi. "Zašto se nitko do sada nije sjetio ponuditi nešto takvo?" pita se.
Prvi val komentara bio je, očekivano, prilično direktan. Jedan od najlajkanijih glasova odmah je rekao ono što mnogi misle, ali rijetko izgovore: "Jer se od vas troje ne može zaradit." Drugim riječima - zdrava hrana možda je poželjna, ali nije isplativa. Većina korisnika složila se s tim razmišljanjem, uz dodatno objašnjenje: "Jer ne donosi profit."
Druga struja komentara objašnjava da Advent nije osmišljen kao festival zdrave prehrane, već upravo suprotno - događaj koji slavi uživanje.
Kako je jedan korisnik sažeo: "Advent nije festival zdrave prehrane, već se ljudi dolaze prošetati po lampicama okićenom gradu i pojesti nešto brzo i fino što nemaju doma."
Mnogi su naglasili da se kuhano vino i kobasice smatraju "dušom Adventa", pa je teško očekivati da će zdrave varijante potisnuti tradiciju.
Dio korisnika smatra da je problem jednostavan - premalo ljudi bi to jelo.
"Jer je premalo ljudi koji bi to zapravo jeli", napisao je jedan komentator, dodajući logiku koju je teško osporiti: štand sa zdravim zalogajima jednostavno bi teško konkurirao fritulama.
Ipak, drugi se s tim ne slažu: "Dovoljno je otvoriti samo jedan zdravi štand u moru standardnih i svi će health entuzijasti navaliti… pa da ih je i 1 posto, bit će dovoljno ljudi."
Neki tvrde da je rješenje u malim koracima - nije nužno otvarati cijeli "zdravi" štand, već bi i par dodatnih opcija na običnim kućicama napravilo veliku razliku.
Zanimljiv dio rasprave otvorili su korisnici s prehrambenim ograničenjima. Jedna komentatorica piše: "Imam intoleranciju na pšenicu i još neke restrikcije pa ne mogu jesti 99% stvari na Adventu… Bilo bi super da se otvori par štandova s gluten free, dairy free i vege opcijama."
Drugi su istaknuli da "bez glutena nije isto što i zdravo", te da bi takva hrana vjerojatno bila preskupa, pogotovo uz visoke naknade za najam kućica.
Jedan sudionik rasprave koji ima iskustva u restoranskom poslu tvrdi da postoji prostor za inovaciju: "Nitko npr. ne nudi veganske fritule, a daju se napraviti bez problema… Obična variva, juhe, pohano povrće - mislim da bi išlo kao ludi."