Hrvatska i Finska dobile su najbolji redoslijed nastupa na Eurosongu. Znate li zašto?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PREDSTAVNICI Hrvatske u ovogodišnjem finalu Eurosonga, Let 3, nastupat će pretposljednji, odnosno, 25., a iako se na prvu čini da to nije baš dobro, zapravo je takav redoslijed nastupa itekako pogodan.

Naime, ovakva pozicija u finalu sjajna je za Hrvatsku jer se u eurovizijskim krugovima već godinama vjeruje da, što neka država kasnije nastupa u finalu, bolje prođe rezultatski jer se linije za glasanje otvaraju tek kad svi nastupe pa publika lakše pamti pjesme koje je čula pri kraju.

Zašto je dobro biti među zadnjima

Osim Hrvatske vrlo je dobro prošla Finska koja u prvoj od dvije skupine nastupa posljednja, odnosno 13. Dakle, svi natjecatelji izvlačili su prvo u kojoj će polovici nastupati, osim zemalja domaćina UK-a i Ukrajine. Hrvatska je tu izvukla drugu skupinu, a Finska prvu.

Nadalje, Hrvatska je dobila najzadnji mogući broj jer je UK zauzeo posljednju, 26. poziciju, a Finska je u svojoj polovici dobila najbolji mogući broj jer će nastupati posljednja u svojoj skupini. Važno je sada naglasiti kako su i zašto te pozicije dodjeljivane. 

Naime, početkom 2000-ih godina princip je bio drugačiji i sve zemlje su izvlačile brojeve. Međutim, organizatori su primijetili obrazac. Što je neka država ranije nastupala u finalu, lošije je prošla. Primjerice, Srbija je 2004. godine s Lane moje bila veliki favorit za pobjedu i Joksimovićeva je pjesma bila hit nakon polufinala, ali je u finalu nastupio među prvima i na kraju potukla ga je Ruslana.

Produkcija određuje running order

Nešto slično se dogodilo Malti 2005. godine kad ju je potukla Grčka, dok je 2010. godine Azerbajdžan, koji je bio ogroman favorit, otvorio natjecanje i na kraju završio na tek petom mjestu.

Produkcija je potom ukinula izvlačenje brojeva i počela je sama sastavljati takozvani running order, odnosno, redoslijed natjecanja. Jasno, postoje parametri prema kojima se brojevi dodjeljuju, a svakako je najvažniji onaj vezan za rezultat u polufinalu.

Ako neka zemlja oduševi u polufinalu, kao što je ove godine bio slučaj s Letom 3, organizatori će se potruditi da nastupa što kasnije u svojoj polovici. Odličan primjer su Hrvatska i Finska, a primjer se može vidjeti i na lanjskom Eurosongu s Konstraktom. Srpska je predstavnica oduševila u polufinalu i na kraju je u finalu nastupala 24.

Podsjetimo, Hrvatska se popela na 11. mjesto na kladionicama, odnosno Let 3 je skočio za šest mjesta od prvog polufinala, koje je održano u utorak. Osim toga, prema eurovisionworldu, hrvatski su predstavnici među šest najvećih favorita natjecanja ako se računaju samo glasovi publike.

Prva će zapjevati Austrija, Srbija nastupa peta, Švedska, favoritkinja za pobjedu, pjeva deveta, a Hrvati nastupaju 25., odnosno pretposljednji. Eurosong počinje u subotu u 21 sat, a gledatelji iz Hrvatske moći će glasati na čak četiri načina.