Hrvatska je prije nešto više od 30 godina i pjesmom molila za mir

Screenshot: YouTube

DRUGI je dan ruske invazije na Ukrajinu, a pucnjevi se ne stišavaju. Dok ruske snage sve više prodiru u ukrajinski teritorij, iz cijelog se svijeta mogu čuti antiratni apeli i pozivi za smirivanjem sukoba, čemu su se priključile i poznate javne osobe.

I Hrvatska je ne tako davno, 1991. godine, bila na početku ratnih strahota te su tada mnogi Hrvati, baš kao i danas Ukrajinci, međunarodnu zajednicu molili da zaustavi rat. Jedan od najupečatljivijih vapaja za mirom došao je iz – pjesme.

Stop the war in the name of love

Pjesma Tomislava Ivčića Stop the war in Croatia objavljena je na istoimenom albumu u srpnju 1991. godine. Već nakon mjesec dana napravljen je i spot, koji je na hrvatskoj televiziji prvi put emitiran 4. kolovoza.

Nježna balada, kojoj je posebno elegičan ton dao nastup dječjeg zbora, zaziva međunarodnu zajednicu, a ponajprije Europu, da zaustavi rat u Hrvatskoj, dok se u spotu izmjenjuju snimke ratnih razaranja i izbjeglica te hrvatskih ljepota i znamenitosti.

Međunarodni uspjeh

Samo dan nakon što je spot emitiran u Hrvatskoj pušten je i na CNN-u. Slijedili su BBC, RAI 1, 2 i 3, ZDF, Channel 5, Australian TV... Pjesma Tomislava Ivčića ubrzo je dosegla svjetsku popularnost i ogromnu slušanost; emitirana je u 32 zemlje, a dospjela je i na američku top-ljestvicu Bilboard Hot 100.

Zanimljivo je da je, zbog brojne hrvatske emigracije, pjesma bila jako popularna u Australiji, a posebice u saveznoj državi Novi Južni Wales. O tome svjedoči i članak iz Los Angeles Timesa od 15. 12. 1991., koji pod naslovom "Antiratna pjesma hrvatskog pjevača hit u Australiji" donosi vijest o ovom neobičnom slučaju.

U članku se ističe kako će novac od tantijema biti iskorišten za nabavu medicinskih potrepština koje će se dopremiti u ratom zahvaćena područja Hrvatske. Navodi se i kako je organizatorica australske promocije pjesme Julie Milicevic te da je diljem svijeta pjesma prodana u više od 400.000 primjeraka.

Ivčić napisao pjesmu u jednoj noći

Osim što je napisao i otpjevao Stop the war in Croatia, Tomislav Ivčić je razvio i humanitarni projekt za pomoć Hrvatskoj pod istim naslovom. Pjesmu je, kaže, napisao u jednoj noći, a nastala je vrlo jednostavno: "Dok su se mnogi koji su kasnije pisali pjesme kupali po moru, ja sam u Zagrebu živio pun briga, pun šokova, bez ikakve volje za radošću i smatrao sam da mi je dužnost, meni kao umjetniku nešto stvoriti."

Pjesma, nažalost, ne zaustavlja ratove: na našem primjeru znamo da je rat završio tek četiri godine poslije. No, ako tome može imalo doprinijeti, onda je vrijedi pjevati.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.