Hrvatska napravila remake: Zašto je cijeli svijet opsjednut norveškom serijom Skam?

Foto: Press

SKAM, revolucionarni televizijski format norveškog NRK-a, dobio je novu adaptaciju. U nedjelju, 27. listopada, na HRT-u kreće hrvatska adaptacija pod nazivom Sram. 

Serija Skam je u norveškom originalu, ali i brojnim adaptacijama u Europi i SAD-u, postigla velik uspjeh i privukla generacije mladih gledatelja. Osim u Hrvatskoj, već ima lokalne adaptacije u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u, Španjolskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Italiji. Njemačke novine Die Welt nazvale su Skam "najvećom dramom o odrastanju našeg doba".

Format privukao međunarodnu publiku

Norveška tinejdžerska serija emitirana je od 2015. do 2017. na norveškoj televiziji NRK. Autorica serije Julie Andem stvorila je dinamičan format koji je brzo privukao međunarodnu publiku. Prikazujući živote srednjoškolaca u školi Hartvig Nissen u Oslu, serija se ističe autentičnim prikazom tema poput identiteta, prijateljstva, seksualnosti, mentalnog zdravlja i religije.

Svaka sezona Skama fokusira se na jednog glavnog lika, što omogućuje duboko istraživanje njihovih iskustava i izazova. Prva sezona prati Evu i njezine borbe s povjerenjem u vezi, dok druga sezona istražuje složeni odnos između Noore i Williama dotičući se tema feminizma i nasilja. 

Treća sezona, koja se smatra ključnom za međunarodnu popularnost serije, fokusira se na Isakovu borbu s prihvaćanjem vlastite seksualnosti i vezom s Evenom, koji se bori s bipolarnim poremećajem.

Četvrta sezona prati Sanu, mladu muslimanku koja balansira između tradicionalnih vrijednosti i norveškog društva, uz teme kao što su kibernetičko zlostavljanje i kultura "russ" proslave u Norveškoj.

Zbog čega je serija originalna?

Originalnost serije leži u real-time objavljivanju scena tijekom tjedna preko društvenih mreža, čime su gledatelji mogli pratiti likove i izvan epizoda. Zbog inovativnog načina objavljivanja scena u realnom vremenu činilo se da kao da gledatelji prate događaje koji se odvijaju u stvarnosti. 

Ako bi, na primjer, neki lik u seriji gledao televiziju u srijedu u 21:15, taj bi isječak bio objavljen na službenoj stranici u isto vrijeme tog dana. Tako su gledatelji mogli doživjeti scene sinkronizirano s likovima, čime se stvorio osjećaj bliskosti s njihovim životima. Na kraju tjedna svi su isječci spojeni u cjelovitu epizodu, čime se omogućavalo i tradicionalnije gledanje za one koji preferiraju klasičnu formu epizode​.

Uz ovaj format, likovi su imali stvarne profile na društvenim mrežama, gdje su objavljivali detalje iz svog života i komunikacije s ostalim likovima. Ovaj transmedijski pristup dodatno je povećao osjećaj realizma jer su fanovi mogli pratiti i interakcije likova izvan klasične radnje serije.

Zašto je serija bila popularna u cijelom svijetu?

Skam je postala globalno popularna zbog svoje realistične i empatične obrade tema koje su posebno privlačne tinejdžerskoj publici, kao što su identitet, seksualnost, mentalno zdravlje, religija, prijateljstva i ljubavni odnosi.

Autentičnost je bila ključni faktor – likovi su prikazani kroz prizmu svakodnevnih problema, često bez idealiziranja ili moraliziranja, što je rijetkost u tipičnim tinejdžerskim serijama​.

Jedinstveni format serije također je imao veliku ulogu u njezinoj popularnosti. Objavljivanjem isječaka u realnom vremenu i interaktivnim profilima likova na društvenim mrežama, Skam je stvorio dojam da su događaji stvarni i relevantni, čime su gledatelji bili potpuno uronjeni u priču. Ovaj transmedijski pristup omogućio je fanovima da prate likove u stvarnom vremenu kao da su njihovi prijatelji​.

Globalni uspjeh serije dodatno su potaknuli sami obožavatelji, koji su preko društvenih mreža prevodili sadržaj na razne jezike i dijelili isječke omogućujući gledanje izvan Norveške. Popularnost treće sezone, koja je obradila temu homoseksualnosti i veze između Isaka i Evena, izazvala je ogroman interes na platformama poput Tumblra, čime je Skam postao svojevrsna kultna serija među mladima diljem svijeta.

Hrvatska adaptacija

S obzirom na to da u Hrvatskoj nedostaje originalnog sadržaja za mlade, produkcijska kuća CGM Films početkom 2022. godine od norveške javne televizije NRK otkupila je prava za adaptaciju formata Skam.

Okupljen je tim mlađe generacije te je započeo gotovo dvogodišnji razvoj projekta. Slijedeći stroga pravila formata, u suradnji s prof. dr. sc. Mirandom Novak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2022. i 2023. godine provedeno je nekoliko istraživanja među hrvatskim adolescentima u dobi između 15 i 18 godina.

Cilj istraživanja bio je prikupljanje informacija o životu i navikama mladih, s posebnim naglaskom na odnose i komunikaciju, interese i navike, ljubavni i seksualni život, korištenje tehnologije i glazbu koju slušaju. Rezultati istraživanja bili su ključni u prilagodbi priče i glavnih likova hrvatskom društvu i životima hrvatskih tinejdžera.

Na najavnim fotografijama serije Sram vidi se da je ulogu dobila i Gita Hajdarhodžić, kći dubrovačkog glumca, glazbenika i umjetnika Igora Hajdarhodžića te pjevačice i bivše divasice Maje Vučić.

Koja je radnja prve sezone Srama?

Serija donosi priču o 16-godišnjoj Evi, kojoj prelaskom u novu srednju školu započinje izazovno i turbulentno razdoblje. Dok se pokušava uklopiti u novu okolinu, Eva se bori s vlastitim samopouzdanje. Istovremeno ima sve manje povjerenja u svojeg dečka Jakova, a sama dolazi u iskušenja.

Jakovljev najbolji prijatelj Lovro pokušava pomoći, no pritom samo staje na put rješavanju problema. Eva sklapa prva prijateljstva s grupom djevojaka koje se bore za status u školi. Zbog spleta okolnosti prevari Jakova. Hoće li se svi uspjeti oduprijeti vanjskim pritiscima i konačno prihvatiti svoje nesigurnosti? 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.