Hrvatska produkcija zastupljena u 3 filma koja su prijavljena kao kandidati za Oscara

Screenshot: YouTube (film Tragovi)

Od dosad prijavljenih europskih nacionalnih kandidata za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, tri su naslova realizirana u manjinskim hrvatskim koprodukcijama, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Ranije je najavljeno da je hrvatski kandidat za Oscara dugometražni igrani prvijenac Dubravke Turić Tragovi (Kinorama), no hrvatska produkcija zastupljena je u još tri filma koja su prijavljena kao nacionalni kandidati svojih zemalja.

Kandidati Crne Gore, BiH i Rumunjske

Crnogorski kandidat za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti je Sirin, debitantski igrani film redatelja Senada Šahmanovića. U filmu glavnu ulogu ima Danica Čurčić, koja, između ostalog, glumi i u Murini Antonete Alamat Kusijanović, a među glumačkom ekipom su i Nikša Butijer i Momčilo Otašević. Film je montirao Tomislav Pavlic.

Kandidat Bosne i Hercegovine je Ekskurzija, dugometražni igrani prvijenac redateljice i scenaristice Une Gunjak, koji je svjetsku premijeru imao u kolovozu na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je i osvojio posebno priznanje. Film je realiziran kao koprodukcija šest zemalja – Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Francuske, Norveške i Katara.

Rumunjski kandidat za nagradu Oscar je posljednji film redatelja Radua Judea Ne očekuj previše od kraja svijeta, koji je također svjetsku premijeru imao u Locarnu, a prikazan je i na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. U hrvatskom dijelu ekipe, uz koproducenticu, skladatelji su Jura Ferina i Pavao Miholjević te tonski snimatelj Hrvoje Radnić.

Nominacije će biti objavljene početkom 2024.

Dodjela nagrade Oscar održat će se 10. ožujka iduće godine, a konačan popis nacionalnih europskih kandidata bit će poznat nakon isteka roka za prijavu 2. listopada.

Krajem ove godine bit će objavljena lista od 15 "shortlisted" filmova koji će finalno biti u utrci za nominaciju za Oscara, dok će same nominacije biti objavljene početkom 2024. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.