Hrvatske misice o Engleskinji koja na izbor ide bez šminke: "To je marketinški trik"

Foto: Profimedia/Boris Scitar/Jurica Galoic/PIXSELL

STUDENTICA Melisa Raouf, koja se natječe u finalu izbora za Miss Engleske, postala je prva natjecateljica bez šminke u 94-godišnjoj povijesti izbora. Svojim prirodnim izgledom impresionirala je suce u Londonu tijekom polufinala prošlog tjedna nakon što je izašla na pozornicu bez ikakve šminke na licu. 

Odlučili smo doznati što o tom potezu misle bivše hrvatske misice. Ivana Delač, Miss Universe Hrvatske 2003. godine i direktorica odnosa s javnošću direkcije Miss Universe Hrvatske, za Index je rekla da već nekoliko godina rade na tome da mladim djevojkama pošalju poruku da je prirodna ljepota ujedno i najljepša. 

Natjecanje zbog produkcije zahtijeva naglašenu šminku

"Miss Universe u proteklih nekoliko godina radi fotografiranje finalistica skroz bez šminke kako bismo poslali poruku mladim djevojkama kako je prirodna ljepota ujedno i najljepša. Međutim, natjecanja zbog televizijske produkcije i glamuroznosti izbora zahtijevaju i naglašenu šminku. Moramo razlikovati misicu koja je predstavnica svoje zemlje i manekenku jer je to nešto posve drugo", napominje Delač.

Kaže da manekenke inače na castinge dolaze bez šminke kako bi klijent dobio uvid u njihovu moguću transformaciju za određeni posao, no da Miss koja predstavlja svoju zemlju mora uvijek biti dotjerana.

"Na izboru za Miss World ili Miss Universe, a to su dva najveća i najvažnija izbora ljepote na svijetu, ne postoji mogućnost da misice na scenu izađu bez šminke. Tu možemo govoriti o marketinškoj priči radi brojnih sponzora za dekorativnu kozmetiku koji su dio projekta. Finalistice s Miss Universe rijetko i na društvenim mrežama možete vidjeti bez šminke, zbog brojnih snimanja. Pobornica sam prirodne ljepote apsolutno, no nemam ništa protiv da se ona naglasi i s malo šminke", ispričala nam je Ivana.

"Privukla je pažnju na sebe i prije samog natjecanja"

Ivana Mišura Vlaović, koja je Hrvatsku predstavljala na natjecanju Miss Universe 2014., smatra da je potez Melise Raouf marketinški trik.

"Vrlo vjerojatno se radi o marketinškom triku, no ne vidim ništa loše u tome, djevojka je uspjela privući pažnju na sebe i prije samog natjecanja. Osobno se volim šminkati, a šminku koristim kako bih naglasila posebnosti svog lica", rekla je Mišura.

"Izbori ljepote su ionako velika promidžba"

Bivša misica Mia Pojatina slaže se s Mišurom Vlaović da je najvjerojatnije riječ o marketinškoj taktici.

"Smatram da smo svi rođeni s pravom slobodnog izbora, tako da je apsolutno podržavam ukoliko je to njen izbor. Radi li se o marketinškoj taktici? Vjerojatno da, ali ne vidim u tome ništa loše", rekla nam je.

"Izbori ljepote su ionako velika promidžba i marketinška platforma u kojoj se iznose stavovi aktualnih tema kao što su gej brakovi, transgender zajednice itd., pa se ovo itekako lijepo uklopilo u temu", zaključila je.

Podsjećamo, priča o Melisi Raouf oduševila je svjetsku i domaću javnost. Finale za Miss Engleske je u listopadu, a Melisa je potvrdila da će se i ondje pojaviti bez šminke, iako će sve ostale djevojke biti našminkane. 

"To mi puno znači jer osjećam da se mnoge djevojke različite dobi šminkaju jer osjećaju pritisak da to čine. Ako je netko sretan u vlastitoj koži, ne treba biti prisiljen prekrivati lice šminkom. Naše mane nas čine onim što jesmo i to svakog pojedinca čini jedinstvenim", rekla je Melisa za britanski The Independent.

Direktorica izbora za Miss Engleske Angie Beasley pohvalila je njezinu hrabrost.

"Želimo joj svu sreću na Miss Engleske, vrlo je hrabra stvar kada svi drugi nose šminku. Ona zaista šalje važnu poruku mladim ženama", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.