Hrvatski film u Cannesu osvojio nagradu za najbolji debitantski film

Foto: Press

NA SVEČANOM proglašenju pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu film Murina Antonete Alamat Kusijanović dobio je prestižnu nagradu Camera d'Or. Ovo je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu.

Melanie Thierry, predsjednica žirija, tijekom dodjele nagrade rekla je da su nagradili snažan film, a odluku su donijeli brzo i bez velikih dvojbi. Nagradu je preuzeo koscenarist filma Frank Graziano.

Nagrada Camera d'Or dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program 15 dana autora, koji se održava od 1969. godine. Program donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta i svjetskoj publici otkriva nova redateljska imena.

Svjetska premijera filma Murina bila je u dvorani Theatre Croisette u Cannesu. Film je obiteljska psihološka drama, čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo.

Pročitajte više