Hrvatski jazz-majstori pokazali New Yorku što sve mogu i znaju

BOŠKO PETROVIĆ, Matija Dedić, Elvis Stanić, Krunoslav Spišić, Mario Mavrin i Primož Grašič nastupili su u subotu u Lincolnovu centru u New Yorku pred strogom i izbirljivom američkom publikom, barem kada je u pitanju jazz. Koncert pod nazivom "Jazz Gala: Dan u Dubrovniku" organizirala je Zaklada AIC (Allis Insertviendo Consumor) i time je započela serija koncerata pod nazivom "Iz Hrvatske s ljubavlju" čime je otvoreno novo razdoblje kulturne suradnje između Amerike i Lijepe naše.

Pored hrvatskih glazbenika nastupili su i Amerikanci Lenny White, George Colligan i Buster Williams, a iznenađenje večeri bila je mlada vokalistica Tihana Pavelić. Klavirist Davor Kajfeš doputovao je iz Stockholma kako bi svirao s hrvatskim kolegama, a u izvedbi djela "A Day in Dubrovnik" poznatog jazz-pijanista i začetnika Modern Jazz Quarteta Johna Lewisa, pridružio im se i Biava string kvartet iz New Yorka.

"Ovo je vrhunac moje karijere"

"Nastupao sam devetnaest puta u Americi, ali gostovanje u Lincolnovu centru bilo je poticajno i inspirativno i drago mi je da smo njujorškoj glazbenoj sceni pokazali što sve znaju i mogu hrvatski jazz-majstori", izjavio je Boško Petrović za Večernji list. Oduševljenje nije mogao skriti ni Matija Dedić koji je zaključio da je ovo vrhunac njegove karijere: "Uzbuđen sam i ponosan. Ovo je velik dan za mene osobno i za hrvatski jazz, i vjerujem da nakon ovoga otvaramo novo poglavlje".

U jazzu na hrvatski način uživali su, pored mnogobrojnih Njujorčana, i naši ljudi koji žive u SAD-u, a među njima i hrvatska veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar Kitarović. Prihod od ulaznica bit će poslan Udruzi za autizam u Zagrebu, a ovaj koncert je pridonio i turističkoj prezentaciji Hrvatske.

I.M.L.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.