Iluzija koja će vas izbezumiti: Crnu i bijelu vidjet ćete kao zelenu i crvenu - čak tri mjeseca

Foto: Facebook

ZABORAVITE onu haljinu koja nas je sve dovela na rub živaca, tu je novi optički trik zbog kojeg biste čak tri i pol mjeseca mogli crnu i bijelu vidjeti kao zelenu i crvenu. Službeno mu je ime McColloghov efekt, a otkrio ga je američki psiholog u Kanadi 1965. godine, piše Independent.

Kako bi trik upalio, morate zuriti u slike okomitih i vodoravnih linija, a s vremenom ćete bijelu i crnu vidjeti kao zelenu i crvenu.

Kako to postići, uz upozorenje da ovaj efekt može trajati više od tri mjeseca, objasnio je Tom Scott na svom kanalu na YouTubeo You Might Not Know.

Da biste započeli s pokusom, najprije morate pogledati u slike crnih i bijelih linija i uvjeriti se da zaista vidite crnu i bijelu.

Potom morate naizmjenično gledati u kvadrat koji sadrže crvene i crne linije te onaj koji sadrži zelene i crne pruge oko tri minute.

 

Potom još jednom pogledajte slike s crnim i bijelim linijama.

Sad biste već mogli primijetiti da su okomite pruge gore desno i dolje lijevo postale ružičastije, dok su gornje lijeve i donje desne postale zelenije. To ipak nije kraj trika, jer taj efekt može trajati dulje vrijeme, ovisno o tome koliko dugo ćete gledati u pruge. Ipak preporučuje se da ove slike ne gledate dulje od 15 minuta.

Razlog zbog kojeg pruge mijenjaju boju nije razjašnjen, no ovaj trik neodoljivo podsjeća na zbrku koju je izazvala kontroverzna crno-plava, odnosno bijelo-zlatna haljina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.