Imali smo puno povrća i zatvorili se u kuhinju na 4 sata (na +40). Ovo je rezultat

Foto: Mare Knežević

Našli smo se nedavno u situaciji da imamo punu kašetu domaćih pomidora iz našeg vrta, a premalo vremena da ih pojedemo prije nego što krenu propadati. Ako ste se i vi našli u takvoj ili sličnoj situaciji, imamo ideju. Napravite šalšu u špaheru, odnosno pećnici.

Ova opcija puno je čišća, brža i sveukupno zahtijeva manje truda, a rezultat je odličan, odnosno za gotov proizvod možemo reći da "nije sluga" kuhanoj šalši, kako bi mi u Dalmaciji to rekli. 

Napomenut ću odmah da smo šalšu dosad radili na sto načina – gulili smo i rezali pomidore i frižili kapulu, pa nismo radili ni jedno ni drugo, nego sve na naglo i bez guljenja, radili smo i šporku šalšu (s dodacima povrća koje nije pomidor ni kapula) i običnu, pasirali smo pome kroz 30 godina staru pasirku kupljenu u Trstu, ali smo ih i blendali štapnim mikserom, koristili smo različite sorte u različitim periodima ljeta, a sad je došao red i na šalšu iz špahera ilitiga iz pećnice.

Stvar je vrlo jednostavna. One najzrelije pomidore, većinom šljivare i pokoji jabučar i cherry, odnosno sve tri sorte koje smo ove godine posadili u vrtlu, narezali smo na otprilike jednake dijelove. Bilo je oko dva kila poma i na to smo stavili jednu ljubičastu kapulu otprilike veličine šake. 

Ovaj put imali smo i domaći luk ilitiga češnjak koji smo prerezali u gornjem dijelu i smjestili ga na sredinu već pune vatrostalne posude. Zagrijali smo pećnicu na 180, sve dobro pouljili, popaprili i posolili te ubacili u pećnicu.

Imali smo i domaće patlidžane i paprike

E sad, pomidori nisu jedino povrće koje smo imali, a koje je bilo za spremiti što prije. Tako smo domaće patlidžane, odnosno balancane, u namjeri da napravimo parmigianu narezali na oko centimetar debljine, poslagali ih na papirnate ručnike i posolili kako bi pustili vodu, odnosno odgorčili se.

Nakon toga lagano smo svaki komad valjali u kukuruzno brašno koje smo nekoliko mjeseci ranije nabavili na Majerovom vrilu kod Otočca. Frigali smo fete balancana istovremeno na dvije tave i na maslinovom ulju pa smo ubrzali ovaj dosta mukotrpan proces u kuhinji bez klime.

Osigurali smo si nekoliko dana bez kuhanja

Šalša je negdje dotad bila gotova, a to smo znali po tome što je većina tekućine iz posude isparila. Špatulom smo je ubacili u blender, dodali još malo soli i žličicu smeđeg šećera i nakon samo minutu imali smo lijepu, gusti i ukusnu šalšu u koju smo kasnije dodali i svježe listiće bosiljka. Ovo je značilo i da imamo gotov ručak za taj dan, što je smanjilo stres oko brzine pripreme, ali i količine boravka u kuhinji-sauni.

Nakon što su se balancane malo prohladile slagali smo ih na dno dviju vatrostalnih posuda (jedna za nas, a druga za ponijeti u goste navečer tog istog dana). Red balancana, malo šalše i mozzarella di buffala, par listića svježeg bosiljka pa sve ispočetka nekoliko puta ili koliko stane. Konačno smo i parmigianu uvalili u špaher na pola sata na 180 stupnjeva. U gostima navečer je bila mlaka i jako ukusna, a ohlađena nam je sutradan savršeno poslužila za prilog mesu.

Došao je red i na paprike. Žute babure napunili smo mljevenim mesom i peštom od pancete, kapule i peršina, malo riže i jednim jajem, iako smo komotno mogli i bez njega. Malo vode i šalše te je i ova teća bila spremna za na špaher.

Crvene paprike roge brzinski smo očistili te poslagali u široku tavu na kojoj smo ranije pripremali balancane kako bismo iskoristili ostatak maslinova ulja, jednom ih okrenuli i kad su omekšale i bile gotove posuli ih lukom i peršinom. One su najbolje dan poslije pripreme kad puste svoje sokove koji se pomiješaju s maslinovim uljem i začinima. 

I na kraju – tikvice. Brzinski smo dvije srednje veličine naribali u multipraktiku, pomiješali s brašnom koje je ostalo od balancana, dodali još malo brašna, dva jaja i sol i još jednom simultano upogonili dvije tave te u konačnici dobili zlatne i preukusne polpetice.

Sve skupa trajalo je četiri sata, imali smo gotove punjene paprike, dvije parmigiane, pečene paprike i dvadesetak polpetica od tikvica. U pomalo nehumanim uvjetima i sauni od kuhinje, osigurali smo tako sebi barem nekoliko dana bez kuhanja, razveselili dio familije i prijatelje kojima smo išli u goste, a dvije porcije punjenih paprika smo i zaledili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.