Indexov vodič kroz fantomska ukazanja ustaških, četničkih i partizanskih simbola

Foto: Press/Facebook/Twitter

DA SU narodi ovih prostora nenormalni i skloni živjeti u prošlosti i nije neka vijest.

Štoviše, svakog drugog dana netko će vas na najgluplji mogući način podsjetiti da živite u zemlji koja još uvijek proživljava Drugi svjetski i Domovinski rat. To je posebno vidljivo u periodu oko određenih datuma, a histerija vezana uz simbole ili zastave posebna je priča jer ponekad poprima tragikomične razmjere pa se ljudima od tolike izloženosti raznoraznim obilježjima ponekad pričnjavaju i neka koja ne postoje. 

Ponukani nedavnim događajima odlučili smo kompilirati neke od najluđih ustaško-četničko-partizanskih trenutaka i još jednom vas podsjetiti na ovu suludu opterećenost slovima, znakovima i oblicima... Ali i zašto je putovnica najvažniji dokument koji imate.

Kapetan Dragan, kapetan Morgan... Sve je to isto!

Slučaj "četničke" zastave s Vira najnoviji je slučaj potpune ludosti koja na savršen način oslikava poremećenost kojoj smo svakodnevno izloženi.

Naime, sin 54-godišnjeg švicarskog državljanina koji je odmarao na Viru veliki je ljubitelj Pirata s Kariba, a još je početkom srpnja na krovu svoje kuće na Viru izvjesio gusarsku zastavu s lubanjom i prekriženim kostima koja se u vrijeme proslave Dana pobjede brzo pretvorila u međunarodni skandal, a policija je ekspresno reagirala i zastava je uklonjena. Naravno, uslijedile su i optužbe ostrašćenih "lovaca na pirate" koji tvrde da je riječ o "četnicima", a šokirani čovjek sad strahuje za sigurnost vlastite obitelji.

I dok se za određene jasno istaknute simbole, pjesme ili pozdrave godinama pravimo gluhi i slijepi, ovaj smo gusarski problem prilično brzo riješili.

Iduće godine pripremite se na još ovakvih "djeluju kao satira iako zapravo nisu" naslova iz jer samo nas korak dijeli od: "Provocirao domoljube skidajući Thompsonov album s četničkog portala Pirate Bay".

Druže Kriste, mi ti se kunemo

Jelsa se krajem prošle godine našla u ozbiljnim dramama nakon što je na glavnom trgu osvanuo božićni ukras u obliku petokrake koja je nakratko zamijenila zvijezdu repaticu i uznemirila bogobojazne stanovnike.

Jedan od radnika koji su micali zvijezdu najbolje je opisao ono što je mnogima prolazilo kroz glavu: "Ovdje ne slavimo komunizam".

Na kraju se oglasio i načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja koji je napisao: "Zvijezda je božićni ukras što je svakome razumnom čovjeku jasno, i bit će vraćena kao ukras, a pojedinci koji uništavaju općinsku imovinu sankcionirani. Osobno se sramim ovakvih pojedinaca u našoj Jelsi jer svojim ponašanjem uvelike štete radu našoj Općini".

No, priča "Kako je drug Grinč ukrao Božić" ne završava ovdje. Prave opasnosti petokrake otkrili smo zahvaljujući ovom plakatu...

Simbol mira djecu dira

Ako ste u potrazi za neobičnim tumačenjima simbola, ne tražite dalje od plakata koji je krajem prošle godine osvanuo na Aveniji Većeslava Holjevca, a djelo je "rimokatoličkog svećenika Ivice Bedrika" koji je mudro prepoznao ključne uzroke pedofilije, a to su komunizam, tarot i simbol mira (???).

Na prvi biste pogled pomislili da netko zajebava na račun crkve koji su prva asocijacija kad spomenete pedofiliju, ali to nije bio slučaj. Kad su novinari upitali Ivicu kako je uspio spojiti petokraku i pedofiliju, ovaj stručnjak za simbole rekao je samo: "Biblija je to pokazala, tamo sve piše".

Još uvijek kopamo po Bibliji i tražimo odlomak u kojem Isus spominje komunjare. 

RZA, GZA i Ol' Dvti Bastavd Vojislav Šešelj

Ljubitelji hip-hopa u Hrvatskoj pamte jedan od prvih slučajeva "zamjene identiteta" na ovim prostorima koji se dogodio još kasnih devedesetih u Slatini, a izazvao je podsmijeh svih onih koji su prepoznali prave korijene grafita koji je osvanuo baš u vrijeme proslave Đurđevdana.

Naime, novinari lokalnih i nacionalnih medija u grafitu posvećenom Wu-Tang Clanu, prepoznali su provokaciju srpskih radikala koji pozivaju na ponovno buđenje Šešeljevih "Belih orlova" uz koje se vežu zločini u Voćinu koji se također nalazi u Virovitičko-podravskoj županiji.

Naravno, radilo se o posveti ekipi povezanoj s daleko simpatičnijim "prljavim starim gadom", a s obzirom da je članak osvanuo u eri tiskanih medija, nismo uspjeli iskopati sken ove drske "četničke provokacije".

Ratoubojstvo

Naslov "MALOUMNICI SRAMOTITE NAS U Gradu ponovno osvanuo ratoubilački grafit" nakratko je zabavljao domaću javnost nakon što su u Dubrovniku osvanule dvije "prijeteće" riječi - Kiša metaka.

Da stvar bude "gora", grafit se pojavio baš u vrijeme kada je saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac izjavio, vezano uz ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kako su sada "na rubu ne samo da šalju verbalne metke nego i da se počnu tući". Naravno, novinar je u grafitu posvećenom splitskoj hip-hop grupi prepoznao "ratoubilačku" poruku...

Ako ništa drugo, novinar je hrvatski jezik obogatio novom kovanicom - "ratoubilački".

Evo zore, evo dana, evo Guette i Fedde Le Granda

Nije trebalo dugo da "kontroverzna" zastava Ultre koja se vijorila u Splitu izazove reakcije na društvenim mrežama.

Na svu sreću, ovog su puta svi prepoznali da je riječ o benignoj podudarnosti, a ne ideologiji, ali svake godine lijepo se nasmijemo ovim provokatorima. 

Ipak, Armina van Buurena i dalje držimo na oku jer ono "u" viška prilično je sumnjivo.

Neodoljiva lakoća ustašenja

Da u debilnoj potrazi za simbolima (čak i tamo gdje ih nema) nismo usamljeni pokazuje i slučaj susjeda koji su prije tri godine uočili "zanimljiv" detalj na majici hrvatskog tenisača Ivana Dodiga.

Naime, Kurirov "stručnjak za simbole" ostao je skamenjen vidjevši grb na njegovoj majici.

"Dodig nastupa u majici sa simbolom koji neodoljivo podsjeća na ustaški znak. Ubacivanjem šahovnice u grb Dodig je dobio znak identičan ustaškom grbu", napisao je novinar o logotipu američke kompanije Solfire u tekstu koji neodoljivo podsjeća na budalaštinu.

Tramvaj zvan vjekovna težnja

Ponovno Kurir. Naime, 2009. domaćima medijima proširila se priča o neuspješnom poslovnom potezu hrvatskog proizvođaču tramvaja Končar koji svoja vozila nije uspio prodati na nekoliko različitih tržišta, između ostalog i srpskom.

No, sve bi to bio običan poslovni propust da novinar Kurira, između ostalih tehničkih nedostataka, nije nanjušio vjekovnu težnju hrvatskog naroda da na srpske ulice plasira ustaške tramvaje.

Naime, članak o neuspješnom poslovnom pothvatu imao je i podnaslov "Ustaški simboli?", a tu se pojavila i spekulacija da tramvaji nisu izvedeni na ulice zbog prednjeg stakla koje je (vjerojatno neodoljivo) podsjećalo na veliko slovo "U".

Ah, taj problematični niskopodni tramvaj, model U57A5A.

U kurac

Univerzijada stvara drame otkad se pojavila na ovim prostorima. Prvo je izazvala probleme u Zagrebu 1987. gdje je uobičajeno "U" koje se nalazi i na samoj zastavi Univerzijade pretvoreno u "Y" nakon što je srpska vlast uputila kritiku hrvatskoj vlasti koje se ispričala i latinično "U" pretvorila u nešto što ste mogli pročitati, ili kao "Y" ili "Yu".

Daleko veći problem javio se 2009. kada je Univerzijada stigla u Beograd. Tada je urednik Pressa Dragan "Slovojed" Vučićević (danas poznat i kao urednik Informera koji se na ovim prostorima "proslavio" fotografijom "Kolinde" na plaži) uznemireno pisao o dramama Srba koje će slovo "U" neodoljivo (da, ponovno ta neodoljivost) "podsjećati na ustaški simbol pod kojim je tijekom dva rata poklano više od milijun Srba".

Rezultat? Stilizirano "U" koje nije baš očito "U", ali moglo bi biti ako to baš jako želite... Iako bi moglo biti i "Y", "C" ili zagonetna črčkarija što je ipak manje stravično nego ustaško-univerzitetsko "U" koje tjera da razmišljate o zločinima učinjenim pod latiničnim slovima koja su u stvarnosti ista slova kao i ona na ćirilici, ali ne izgedaju isto kao ona zločinačka.

BONUS: Simboli i simboleštine

Prije četiri godine u crkvama diljem Hrvatske pojavili su se zanimljivi plakati koji su djelo dr. sc. fra Josipa Blaževića koji je u suradnji s urednikom Veritasa Ivanom Bradarićem izdao svojevrsno upozorenje kršćanima koji možda ne znaju kakvim se zlim simbolima kite.

I dok crkvenjaci najčešće nemaju nikakvih problema sa simbolima kojima smo se bavili u ovom tekstu (čak ni kad za to imaju razlog), njihova borba usmjerena je protiv "boleština" kao što su zloglasni slon ili kleta djetelina s četiri lista koji, uvjereni su autori, kršćane "pretvaraju u zvijeri".

Svastika? Danas je koriste ekstremisti i neonacisti. Mise za Pavelića? To je u redu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.