Instagram su preplavile fotke lavora: Zašto se neki katolici danas umivaju u cvijeću?

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

DANAS su Instagram i Facebook preplavile fotke cvijeća u posudama, a brojni katolici u Hrvatskoj jutros su se umivali vodom u kojoj je cvijeće. Danas katolici slave Cvjetnicu i početak Velikog tjedna koji će završiti blagdanom Uskrsa iduće nedjelje.

Današnji blagdan se zove Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kad ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

Vjernici danas u crkvu nose maslinove grančice na blagoslov, a u nekim krajevima Hrvatske jutros su se umivali u vodi u kojoj je potopljeno cvijeće.

Umivanje u cvijeću je stari hrvatski običaj

U nekim hrvatskim krajevima postoji običaj umivanja cvijećem na Cvjetnicu. Za umivanje se obično koristi ljubičica, a može se koristiti bilo koje proljetno cvijeće. Prema nekim podacima, to je običaj djevojačkog umivanja u proljetnome cvijeću, koje je nabrano u polju ili ispred kuće i stavljeno u lavor.

Ljubičica je najčešći cvijet koji se koristi za umivanje jer cvjeta dosta rano i uvijek ih ima na Cvjetnicu, pa čak i u krajevima s višom nadmorskom visinom. Ako je Uskrs u kasno proljeće, obično se koristi cvijeće koje tada cvjeta ili neko mirisno bilje.

Ovim običajem se nekad davno htjelo dati počast vodi i cvijeću, mladosti i proljeću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.