Internet je pun komentara nakon otvaranja OI-ja: "Ovaj forsirani woke trenutak ubija"

Foto: X/Profimedia

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu. 

Večer je započela Lady Gaga spektakularnim nastupom. Izvela je pjesmu Zizi Jeanmaire Mon Truc en Plumes. Pjevala je na francuskom jeziku, a prisutne je pozdravila riječima "Dobro došli u Pariz". Nakon što se spustila niz stepenice, Gaga je svirala na klaviru i otpjevala refren pjesme.

38-godišnja pjevačica se pojavila u crnom bodiju, najlonkama i crnim štiklama. I njeni plesači su nosili crnu odjeću. Lady Gagi ovo je bio prvi nastup na Olimpijskim igrama. Francuzima je bliska jer je u filmu Zvijezda je rođena otpjevala pjesmu La Vie en Rose slavne francuske pjevačice Edith Piaf.

Celine Dion oduševila nastupom

Osim Lady Gage, veliko oduševljenje izazvao je nastup Celine Dion. To je bio prvi nastup pop dive otkako je prekinula turneju i otkad izbjegava pojavljivanja u javnosti zbog sindroma ukočene osobe. 

>>Celine Dion nastupila na otvaranju Olimpijskih igara, pjevala s Eiffelovog tornja

"Odabrala sam da ću raditi cijelim tijelom i dušom, od glave do pete, uz svoj liječnički tim. Želim biti najbolja što mogu. Moj cilj je ponovno vidjeti Eiffelov toranj", rekla je u travnju za Vogue France. 

"Četiri godine sebi govorim da se ne vraćam, pa onda da sam spremna, onda da nisam spremna... Kako stvari stoje, ne mogu ti reći da se vraćam za četiri mjeseca. Ne znam... Moje tijelo će reći", dodala je. Celine je već nastupala na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, kada je otpjevala The Power of Dream. Ceremoniju je pratilo 3.5 milijardi ljudi diljem svijeta.

"Najtužniji nastup"

Mnoge je zaintrigirao i nastup pijanista Alexandrea Kantorowa. Za vrijeme njegovog nastupa u Parizu je počela padati kiša, no on je svejedno ostao koncentriran. Snimke njegovog nastupa ubrzo su se proširile društvenim mrežama, a neki su pisali da je njegov izraz lica najtužniji s ovog događanja.

"Ovaj forsirani woke trenutak ubija"

Nastupili su i brojni drugi izvođači koji su privukli pažnju svojim odjevnim kombinacijama. Pojavili su se u šarenoj odjeći, sa šarenom kosom, nakitom... Njihove fotografije ubrzo su se proširile društvenim mrežama. Nekima je zasmetalo što su se neki pojavili u duginim bojama i pisali su da "forsiraju woke". Drugima je pak to bilo sasvim ok. Žalili su se i što otvaranje Igara nije bilo na stadionu.

"Bože ovog Pariza. Točno ovako bi cijeli svijet trebao izgledati", jedan je od komentara na Facebooku.

"Ma ideja je top, ali ovaj forsirani woke trenutak ubija", "Otvaranje Olimpijskih igara pravi je cirkus i nema nikakve veze sa sportom, pa čak ni s Francuskom. Ovo se pretvorilo u Eurosong. Promoviranje ideološkog ludila", pišu drugi.

"Ideja je debilna. Olimpijski stadioni su dio tradicije i dio Olimpijskih igara", "Upalio sam TV, vidio da otvaranje nije na stadionu. Ugasio sam", još su neki od komentara.

Woke, naime, znači oprez prema rasnim predrasudama i diskriminaciji. Počevši od 2010-ih, počeo je obuhvaćati širu svijest o društvenim nejednakostima, poput rasne nepravde, seksizma i uskraćivanja LGBT prava.

Olimpijske igre prvi put nisu otvorene na stadionu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio je Olimpijske igre. 

Olimpijske igre u Parizu službeno su otvorene ceremonijom koja je počela u 19:30 u petak, a prvi put u povijesti ceremonija otvaranja nije održana na stadionu. Oko 10 i pol tisuća sportaša bilo je na gotovo 100 brodova koji su plovili rijekom Seinom i prošli pored nekih od najprepoznatljivijih pariških znamenitosti.

Brodovi sa sportašima naposljetku su stigli nasuprot Trocadera, šetališta koje se nalazi preko puta Eiffelovog tornja. Ondje se održao službeni dio protokola i paljenje olimpijskog plamena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.