Iranski pjevač osvojio Grammyja za pjesmu zbog koje bi mogao u zatvor

Foto: Instagram

OVE GODINE je prvi put na Grammyjima dodijeljena nagrada za najbolju pjesmu za društvene promjene. Pobjednika u ovoj kategoriji pročitala je Jill Biden, supruga američkog predsjednika Joea Bidena. Nagrada je otišla u ruke iranskog pjevača Shervina Hajipoura za njegovu pjesmu Baraye. Ta je pjesma postala himna tekućih prosvjeda u islamskim zemljama i iranski pjevač suočava se s mogućnom zatvorskom kaznom. 

"Za žene, život, slobodu"

Pjesma Baraye počinje stihovima: "Za ples na ulicama, za strah koji osjećamo kada se ljubimo". U stihovima se navode razlozi zbog kojih su mladi Iranci prosvjedovali na ulicama. Tekst završava sloganom koji se naširoko rasprostranio i postao sinonim za prosvjede nakon smrti Mashe Amini: "Za žene, život, slobodu."

Pjesmu je glazbenik objavio na svojoj Instagram stranici i brzo je postala viralna. Hajipour je potom uhićen i nekoliko dana držan u pritvoru. Pušten je uz jamčevinu.

Prijeti mu šest godina zatvora

Suočava se optužbama za propagandu protiv režima te za poticanje na nasilje, tvrde aktivisti za ljudska prava u Iranu. Optužbe s kojima se suočava mogu mu donijeti čak šest godina zatvora. Također, pjevaču je zabranjeno napustiti Iran.

Jill Biden je rekla da ta pjesma može "ujediniti, inspirirati i na kraju promijeniti svijet". "Ova pjesma postala je himna prosvjeda, snažan i poetičan poziv na slobodu i prava žena. Shervin je uhićen, ali ova pjesma i dalje odjekuje svijetom svojom snažnom temom: žene, život, sloboda", rekla je Biden. 

Nakon osvajanja nagrade Shervin se javio na Instagramu i napisao: "Pobijedili smo." U iranskim državnim medijima još uvijek nema reakcija na pjevačevo osvajanje Grammyja. 

Pročitajte više