Isprobali smo Fort Solis. To zaista teško možete nazvati videoigrom

Foto: Press

KADA bismo najjednostavnije trebali opisati Fort Solis, mogli bismo napisati koješta, ali teško bismo ga mogli nazvati igrom.

Ovo je SF "iskustvo".

Istina, radi se o tipu "iskustva" kakvo smo već viđali u katalogu Telltale Gamesa ili Quantic Dreama, ali istovremeno potpuno drugačije od toga. Izgleda, kreće se i glasa poput Dead Spacea ili The Callisto Protocola, ali neusporediv je s obje spomenute videoigre.

Jack ide... I dođe

Priča prati Jacka Learyja koji odlučuje odgovoriti na poziv upomoć koji dolazi iz obližnje baze na Marsu, a jednom kad uđe u jednu od zgrada svemirskog kompleksa, postaje više nego očito da se tamo dogodilo nešto sumnjivo. I neće biti spoiler ako vam kažemo da se nešto sumnjivo zaista i dogodilo.

 

Ukratko, ovaj "simulator svemirske šetnje" funkcionira na sljedeći način. Vi upravljate Jackom, Jack hoda, skuplja audio zapise koji nam otkrivaju što se tamo dogodilo, a jednom kad skupite sve informacije, igra završava. Nema pucnjave, nema rješavanja kompleksnih zagonetki, ne birate ishod priče, nema klasičnih neprijatelja, a nema čak ni uobičajenih horor "cimanja" ili "jump scareova" na kakve smo navikli u sličnim igrama.

Drugim riječima, Jack ide i onda dođe.

Istina, ne upravljate samo s Jackom, ali priča je identična i s drugim likom.

E sad, pitanje je zašto biste ovo uopće igrali osim ako ne dobijete besplatan primjerak igre? Iskreno, nemam odgovor na ovo pitanje. Lagao bih kada bih napisao da na neki bizaran način u ovom nisam uživao. Završio sam igru u jednoj večeri i iskreno, nisam bio razočaran.

Roger Clark (najpoznatiji kao Arthur Morgan iz Red Dead Redemption 2), Troy Baker (najpoznatiji kao... lik iz bilo koje igre ikad) i Julia Brown (bez iskustva u videoigrama), odradili su fenomenalan posao. Štoviše, Troy Baker je na momente briljantan. Grafika je odlična, glazba i atmosfera također, a priča, koliko god otrcana ova Alien "dobili poziv, odlučili pomoći, upali u sranje" premisa bila - i dalje funkcionira. Dakako, treba naglasiti da vam je rasplet jasan već nakon odgledanog trailera, a ako ste u životu pogledali više od deset SF-ova, imat ćete osjećaj da ste ovo već vidjeli.   

Čak i u igrama.

I bilo je bolje.

Sve super, ali zašto?

Međutim, postoji jedan ogroman ALI.

Dakle, igru sam dobio besplatno pa nemam taj osjećaj da me netko preveslao. Da sam platio punu cijenu, bojim se da ne bih pucao od sreće. Ovo je jedinstveno iskustvo, ali ne nužno na dobar način. Već spomenuti Telltale Games i Quantic Dream nebrojeno su nam puta prodali svoja mala narativna remek-djela i gotovo svako od njih imalo je određeni replay-value. Ovoj se igri nemam namjeru vratiti jer čak i ako sam nešto propustio, ne osjećam poriv otkriti o čemu se radi.

Primjera radi, malo retro indie remek-djelo Signalis, koje sam odigrao u slično vrijeme, u tragovima dijeli sličan zaplet i oslanja se na postepeno otkrivanje veće priče, ali dvije igre su neusporedive. Signalis je igra, Fort Solis... nije. Fort Solis je epizoda Black Mirrora koja traje oko pet sati, a od toga najmanje sat i pol otpada na frustrirajuće spore šetnje od lokacije do lokacije.

U jednom se trenutku morate zapitati zašto ovo postoji i tko je ciljana publika. Moja pretpostavka je da će ovo u prvom redu biti zanimljivo ljubiteljima "filmskog iskustva" i gamerskih kurioziteta te generalno ljudima koji su otvoreni za eksperimente.

Objektivno, ovo nije loše i da sam ekstra raspoložen, igri bih dao solidnih 6 od 10. Naravno, ja sam ponosni pripadnik šačice ljudi koji Death Stranding smatraju remek-djelom pa moj sud uzimajte s golemom rezervom.

Koliko ste spremni platiti hrabrost

Ipak, zbog svega navedenog teško ovo mogu preporučiti bez upozorenja i ograde. Jako dobro se informirajte o tome što vas očekuje i tek se onda upustite u kupnju jer ponavljam, ovo teško možete nazvati videoigrom.

Ovo je rezultat nekog prijelaznog razdoblja unutar gaming industrije u kojoj prevelik broj razvojnih timova nije siguran žele li napraviti igru ili film. Nažalost, ovdje je problem u tome da sve djeluje kao da su autori ogroman trud uložili u svaki detalj da bi tek na kraju shvatili da su negdje putem zagubili gameplay pa su nakon svega odlučili racionalizirati svoj golemi propust pričom o "hibridnom medijskom sadržaju koji naglasak prebacuje na narativ i imerziju".

Odvažno, ali oprezno s 30 eura jer igrali smo daleko imerzivnije igre s daleko boljom pričom. Naglasak na IGRALI.

Ocjena: 5/10 

Pročitajte više