Isti automobil koji je presudio Eni Begović usmrtio i mladu zvijezdu Star Treka

Screenshot: YouTube

AUTOMOBIL Jeep Grand Cherokee ovih je dana glavna tema u medijima nakon što je mladi glumac Anton Yelchin poginuo od prignječenja tog 2.5 tone teškog džipa.

Yelchinov džip se počeo kretati unatrag i prikliještio ga uz ogradu što je prouzrokovalo smrt mladog glumca u manje od minute. Prema policijskom izvješću vozilo je bilo upaljeno i u leru.

Isti model vozila bio je u pitanju i kada je tragično preminula slavna glumica Ena Begović 2000. godine. S njom su se tada u vozilu nalazili suprug Josip Radeljak, majka Tereza i tek rođena kći Lana te njen posinak Leo Radeljak.

Leo Radeljak je vozio dok nisu došli na uzbrdicu na kojoj su se on i Josip odlučili zamijeniti. Kada su izašli iz auta ono se počelo kretati unatrag, sletjelo je s ceste i usmrtilo glumicu koja je u panici pokušala izaći, dok su njena majka i kći završile s težim ozljedama.

Josip Radeljak je tvrdio da je njegov sin Leo ostavio mjenjač u položaju za parkiranje, no da je automobil imao serijsku grešku koja je prouzročila nesreću. Sudski vještak je potvrdio da je mjenjač ipak bio postavljen u položaj za vožnju unazad, odnosno rikverc. Radeljak je bez obzira na to tražio odštetu od tvrtke Daimler Chrysler koju naposljetku nije dobio.

Radeljak je pokrenuo proces nakon što se u javnosti pojavila informacija da Chrysler namjerava ugraditi mehanizme zvučnog upozorenja kada vozač u njihovom džipu ručicu pomakne u položaj za parkiranje. Iz Chryslera su tvrdili da o tom razmišljaju jer su američki vozači veoma neoprezni te često zaborave pomaknuti mjenjač kada napuste auto da obave nešto na brzinu.

Radeljak je tužio i Jadransko osiguranje gdje je vozilo bilo osigurano te je od njih dobio manju odštetu nego što je tražio, 300.000 kuna umjesto traženih 460.254.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.