Provedeno istraživanje o vjerovanju u horoskop, jedan rezultat iznenadio znanstvenike

Screenshot: YouTube

ASTROLOGIJA je praksa u kojoj se pomoću pozicija i kretanja nebeskih tijela objašnjavaju ponašanja i osjećaji ljudi, a ljudima često služi za razbibrigu i zabavu. Ima i onih koji ju shvaćaju ozbiljno, a nedavno istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je vezu između vjerovanja u horoskop te niže inteligencije i narcističkog poremećaja.

Istraživanje je provedeno na 264 ispitanika u dobi od 25 do 34 godine. Ispitanici su odgovarali na pitanja o astrologiji, rješavali su test ličnosti, test za narcizam, psihopatiju i makijavelizam i test inteligencije.

Časopis Psychology Today piše kako je korelacija s narcizmom znanstvenike donekle iznenadila, a objašnjavaju je time što je narcisima bliska ideja da imaju "svoje posebno mjesto u svemiru". "Osim toga, zbog paranormalnih i praznovjernih uvjerenja, poput toga da imaju neke posebne moći, narcisi se osjećaju posebno i nadmoćno", dodali su.

Znanstvenici pretpostavljaju, prenosi časopis, da pozitivna astrološka predviđanja ojačavaju osjećaj vlastite veličine kod čovjeka i da su zbog toga još privlačnija narcisima.

Nekritičko mišljenje

Što se tiče inteligencije, napisali su da je uzrok u tome što je vjerovanje u paranormalno "često povezano s izostankom kritičkog mišljenja".

"Iako se vjerovanje u astrologiju može činiti nevinim, moguće je da to vjerovanje pospješuje nekritičko mišljenje i potiče predrasude. Nadalje, vjerovanje u astrologiju je u korelaciji s vjerovanjem u brojne druge pseudoznanosti, kao i s vjerovanjem u teorije zavjere, što ukazuje na to da to možda i nije tako nevino", zaključili su.

Pročitajte više