Iza Dancing in the Moonlight krije se tragedija. Nepoznate stvari o poznatim pjesmama

Screenshot: YouTube

NOVI tjedan, nove pjesme. 

Nina Simone - Mississippi Goddam

Bilo je krvavo nedjeljno jutro u Birminghamu, u saveznoj državi Alabami, 15. rujna 1963. godine, koje je nadahnulo slavnu prosvjednu pjesmu pjevačice i pijanistice Nine Simone. Četiri mlade crnkinje poginule su toga dana u terorističkom napadu bijelih supremacista, koji će postati poznat kao bombaški napad na Baptističku crkvu u 16. ulici.

"U početku sam pokušala napraviti pištolj. Skupila sam materijale. Htjela sam ubiti nekoga od njih i nije me bilo briga koga. Tada mi je Andy, moj suprug u to vrijeme, rekao: ‘Nina, ne možeš nikoga ubiti. Ti si glazbenica. Radi ono što radiš.’ Kad sam sjela, cijela pjesma se dogodila. Nisam prestajala pisati dok nije bila gotova", rekla je Simone nakon što je čula za bombaški napad u Birminghamu.

Pjevala je za Selmu nakon brutalnog policijskog sukoba s mirnim prosvjednicima na mostu Edmund Pettus u Alabami 1965., a kasnije iste godine za Watts, kada su izbili nemiri tijekom šest dana u toj četvrti Los Angelesa.

"Dužnost je umjetnika, što se mene tiče, stvarati umjetnost koja je odraz duha vremena. To je za mene moja dužnost. I u ovom ključnom trenutku u našim životima, kada je sve tako očajno, kada je svaki dan pitanje preživljavanja, mislim da ne možete ne biti uključeni. Mladi ljudi, crni i bijeli, to znaju. Zato su tako uključeni u politiku. Mi ćemo oblikovati i mijenjati ovu zemlju, ja više neću biti oblikovana i mijenjana uopće", rekla je Simone u intervjuu za Black Journal.

One Direction - Little Things

Ed Sheeran napisao je Little Things kao tinejdžer sa svojom prijateljicom Fionom Bevan.

Pjesma je s vremenom bila izgubljena, ali Bevan ju je ponovno pronašla i poslala Sheeranu, koji ju je svirao za One Direction. Članovi benda bili su oduševljeni i pjesmu odlučili uvrstiti na svoj album iz 2012. godine Take Me Hom.

Sheeran je o tome kako je bend odabrao nježniju pjesmu kao singl za Capital FM 2012. godine rekao: "Mislim da su samo htjeli isprobati nešto drugačije. Mislim da su koristili istu formulu s posljednjim singlom - zvučao je kao pjesma One Directiona - a sada mislim da žele nešto promijeniti."

Miley Cyrus - Party in the USA

Prije nego što je snimila Bang Bang s pop ikonama Arianom Grande i Nicki Minaj, Jessie J je većinu svog novca zarađivala pisanjem pjesama.

Godine 2015. rekla je za Glamour UK: "Party In The USA plaćao je moju stanarinu oko tri godine. Zapravo, bilo je puno duže od toga. Odatle dolazi većina mog novca. Pišem pjesme. Ja sam pjevačica. Volim sponzorstva i slično, ali to je sve dodatno."

Ariana Grande - Just a Little Bit of Your Heart

Harry Styles dobro je potkovan što se romantičnih balada tiče, a kad je u studiju posjetio Arianu Grande, producenti su mu ponudili priliku da napiše pjesmu za pop pjevačicu. 

Nekoliko sati kasnije pjesma je bila napisana.

Grande je za MTV 2014. godine rekla: "Otišao je u drugu sobu i pisali su neko vrijeme, a ja se sjećam kad sam to čula, pomislila sam 'ovo je stvarno jak stih, ovo je stvarno prelijepo' i onda refren, plakala sam!"

Britney Spears - Till the World Ends

Keshu mnogi znaju kao samostalnu izvođačicu i mnogi su uvjereni da je njezina karijera jedna od onih koje su nastale preko noći, ali ona je pisala za izvođače poput The Veronicas i K-pop grupe Girl's Generation početkom 2000-tih i bila vrlo plodna autorica.

Kesha je čak napisala pjesmu Till the World Ends za album Britney Spears iz 2011. godine, Femme Fatale.

Justin Bieber - Love Yourself

Love Yourself, Bieberov singl o rastanku s narcisoidnim osobom, napisali su Bieber, Sheeran i Benny Blanco.

Pjesma je prvotno trebala biti na Sheeranovom albumu Divide, ali nakon što je zaključio da je previše osobna i oštra, dao ju je Bieberu.

Sheeran je za CBC radio 2017. rekao: "Uništio sam prijateljstva i veze s ljudima koje poznajem stavljajući pjesme na svoj album. To su pjesme koje ljudi puštaju na radiju, ali imaju velike posljedice u mom osobnom životu. Love Yourself bi stvarno, stvarno, stvarno bila štetna, pa je nikada nisam namjeravao snimiti ili staviti na album."

No Sheeran je ipak pružio prateće vokale za ovu jednostavnu pjesmu o prekidu.

Gwen Stefani - Hollaback Girl

Pjesma iz 2005. godine Hollaback Girl bila je hit kojim je Stefani nakon No Doubta započela vrlo uspješnu solo karijeru, ali Pharrell je zapravo bio suautor ovog hit singla.

Oni koji znaju kako producent radi, znaju i da je itekako uključen u pisanje stihova, a nerijetko posuđuje i vokale. 

Stefani je 2016. godine rekla Howardu Sternu da je Pharrell smislio zarazni ritam, nakon što je rekla da želi da pjesma zvuči kao navijačka: "Rekao je da ima ritam i samo je uzeo svoju malu tipkovnicu i počeo raditi na njemu. Nisam mogla vjerovati da mi ranije nije spomenuo ritam koji je toliko zarazan." 

Taylor Swift - Folklore

Nakon što je Swift iznenada objavila Folklore, obožavatelji su bili oduševljeni.

Ali čak i nakon brojnih slušanja, jedno je pitanje ostalo - tko je William Bowery? Bowery je potpisan kao autor pjesama Betty i Exile, ali mjesecima nitko nije znao njegov pravi identitet.

Kružile su glasine, a neki obožavatelji su čak mislili da je Bowery zapravo Styles, ali ta je teorija pala u vodu u studenom 2020.

Swift je otkrila u svom filmu Folklore: The Long Pond Studio Sessions da je Alwyn tajanstveni pisac. Rekla je da je tijekom karantene svom dečku predložila da zajedno pišu pjesme. 

"Pomislila sam 'Hej, ovo bi moglo biti stvarno čudno i mogli bismo to mrziti, pa budući da smo u karanteni i nema ničeg drugog, možemo li pokušati vidjeti kako će biti ako zajedno napišemo ovu pjesmu?" rekla je.

Dodala je da je Alwyn nevjerojatan pijanist i da je napisao cijeli prvi stih i klavirsku dionicu pjesme Exile.

U prosincu 2020. Swift je izdala sestrinski album Folklorea Evermore. Alwyn i Swift surađivali su na još tri pjesme: Coney Island, Champagne Problems i Evermore.

King Harvest - Dancing in the Moonlight

Dancing in the Moonlight singl je koji je proslavio grupu King Harvest iako ga je u najranijoj verziji snimio bend Boffalongo. 

Svima je dobro poznata ova vesela pjesma, koja se između ostalog pojavila i u gomili reklama, no ova mnogima omiljena pjesma iza sebe ima izuzetno tragičnu priču. 

Autor teksta Sherman Kelly i njegova djevojka bili su na odmoru na plaži kada su ga brutalno pretukli, a nju seksualno napali članovi bande. Nakon toga napisao je pjesmu, zamišljajući idiličan svijet u kojem su svi sretni i samo plešu cijelo vrijeme.

Queen - The Show Must Go On

The Show Must Go On grupe Queena snimljena je nakon što je Freddie Mercury otkrio da boluje od AIDS-a. 

Navodno je jedva mogao stajati u studiju kada su je snimali, a kolege iz benda sugerirali su mu da pjesmu snime neki drugi put, kada mu bude bolje. No Mercury je samo rekao 'ne brinite, ja ću to jebeno izvesti' i otpjevao je iz jednog pokušaja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.