Iza hitova Vesne Pisarović stoji ova žena: "Svuda smo nailazile na otpor"

Foto: Igor Soban/PIXSELL/Luka Šangulin/Index

VESNA PISAROVIĆ održala je povratnički koncert u zagrebačkom Domu sportova, a iz publike, kao i kroz čitavu karijeru, pratila ju je žena koja je, može se slobodno reći, zaslužna za Vesninu glazbenu karijeru. Riječ je o Milani Vlaović, spisateljici i autorici većine Vesninih hitova.

Od 1997. do 2002. godine Milana i Vesna su surađivale, a upravo je to bio period najvećeg uspjeha Vesne Pisarović. Jutro donosi kraj, Da je meni, Da znaš, Kao da je vrijeme, Sasvim sigurna... To su samo neki od naslova koje je Milana napisala, koji su s vremenom ušli u legendu hrvatske glazbe.

Vesnu otkrila Ivana Plechinger

Vesnu je otkrila Ivana Plechinger i preporučila je Milani, koja ju je ranije zamolila da joj pronađe mladu pjevačicu za suradnju.

"Vesna je dotad godinama čamila u rukama jednog producenta koji ju je uvjeravao da nije pjevački talentirana i da može uspjeti samo kao kantautorica", otkrila je ranije spisateljica.

"Snimile smo tri studijska albuma, tiraže su bile srebrne i zlatne, na koji god festival je došla, Vesna je osvajala nagrade publike. U tom svijetu kojim vladaju muškarci, glazbeni urednici, ljudi koji drže pozicije na televizijama i ravnaju festivalima - svuda smo nailazile na otpor. Bila sam žena u 'muškom poslu'", napisala je Milana na svom Facebook profilu prije dvije godine.

"Isprva sam morala odgovarati na pitanja zbog čega uopće pišem pjesme. Kako mi je to palo na pamet? A zbog čega sam uzela pjevačicu kojoj vodim karijeru? Da sam bila muškarac, ne bi mi postavljali takva pitanja. Da poznaju mog oca, glazbenika, koji je čitav život pisao pjesme, također mi ih ne bi postavljali", poručila je.

Inače, Milanin otac je Branko Bebić, po kojem je ime dobila njena također poznata sestra, Branka Bebić Krstulović.

Diskografska kuća na početku odbila album Da znaš

Vesnu su na početku diskografske kuće odbijale.

"Vesnin prvi album sam napisala, snimila i sama pokrila troškove produkcije. Ponudila sam Croatia Recordsu taj materijal, u koji ne trebaju uložiti puno, samo ga trebaju objaviti. Nevjerojatna je bila lakoća kojom ga je tadašnji glazbeni urednik odbio, tvrdeći da ne postoji mogućnost da Vesna postane komercijalna pjevačica i da album nema hit pjesmu. Zatvorio nam je vrata a da nije trepnuo, višemjesečni rad i trud proglasio je neuspjehom", otkrila je Milana prije dvije godine.

"U priču je tada uskočio predsjednik uprave, čovjek kojeg sam poznavala otprije. Nikada za sebe nije tvrdio da je glazbeni stručnjak, u firmi je bio zadužen za brojke i poslovanje. Rekao mi je da je ulaganje nisko, da će troškove objave pripisati izvođaču koji upravo snima album, a debelo je prekoračio sve rokove jer poštuje činjenicu da sam novac uložila u ono u što vjerujem", prisjetila se i otkrila da joj je još dobacio "neka nam je Bog na pomoći".

Sve nakon toga je povijest. Album Da znaš prodao se u srebrnoj nakladi, Vesna je zatim bila nominirana za Porin u kategoriji najboljeg debitanta, a u tom periodu bila je jedna od najpopularnijih hrvatskih pjevačica.

Vesnin uspjeh je Milana kasnije nazivala "prekretnicom i u svojoj karijeri". U to je vrijeme živjela u Grčkoj sa sada bivšim suprugom, nogometašem Goranom Vlaovićem.

"Zbog Vesnina uspjeha Croatia Records želi sa mnom potpisati ugovor, da postanem ekskluzivno njegova autorica. To znači da bih godišnje morala isporučiti određeni broj pjesama, koje bi se rasporedile njegovim izvođačima. Stiglo mi je i nekoliko ponuda menadžera koji traže pjesme za svoje izvođače. Ali ograničena sam time što živim u inozemstvu, jedva stignem odraditi posao za Vesnu. Moram točno isplanirati dane kad ću doći u Hrvatsku i tko će se brinuti za djecu dok me nema. Moji boravci u Hrvatskoj traju od sedam do deset dana", požalila se u intervjuu za Nacional.

"Kad dolazim, pjesme već moraju biti gotove, aranžmani također, a ja dajem samo instrukcije što da se eventualno mijenja te odmah idemo u studio. Istog trenutka kad je snimanje gotovo, vraćam se u Grčku, fizički nemam mogućnosti raditi za nekoga drugog. Vjerujem da će se to promijeniti kad se vratim živjeti u Hrvatsku, ako tada još budem imala volje za pisanje pjesama. Sada je pisanje pjesama prešlo dimenzije hobija, katkad osjećam kako više nemam kontrolu nad svime što radim", dodala je tad.

Pobjeda na Dori

Vesna je 2002. godine odnijela pobjedu na Dori s Milaninom pjesmom Sasvim sigurna. Milana se i tog perioda prisjeća kao izazovnog. Pisala je da se u tom periodu susretala s mizoginijom.

"Najveću sam mizoginiju osjetila nakon pobjede na Dori. Bila nam je to treća Dora, naša pobjeda nije došla preko noći. Uvjerljivo smo ostavile konkurenciju iza sebe. Jedan je tjednik otišao najdalje. Njihova novinarka postavila mi je pitanje je li istina ono što se govorka, da mi je suprug kupio pobjedu. Zbunjeno sam odgovorila kako on ima pametnijeg posla.

'Znači demantirate tu glasinu', inzistirala je novinarka čiji je muž bio urednik te novine. Možete li uopće zamisliti da bi nekog muškarca, nakon što godinama radi svoj posao i na tržištu ima odlične rezultate, netko javno upitao je li mu supruga kupila nagradu na festivalu? Ne možete jer se to nikada neće dogoditi. Ne bi se smjelo događati ni ženama", prisjetila se.

Vesna je s pjesmom Sasvim sigurna na Eurosongu završila na 11. mjestu od ukupno 24 natjecateljske pjesme.

Vesnin povratak

Vesna Pisarović 2005. godine nestala je sa scene. Brzo se pročulo da je otišla u Nizozemsku na školovanje za jazz pjevačicu. Jednom prilikom je medijima otkrila da je za sve kriv jedan čovjek. Naime, nakon koncerta Petera Brötzmanna odlučila je zaboraviti glazbu koju je do tada izvodila i pokušati se približiti jazzu.

"On je bio toliko intenzivan, svirao je samo s bubnjarom, toliko je bio snažan u svom izrazu da sam doslovno tu noć imala neku vrstu prosvjetljenja, potpune katarze i preobrazbe, pa sam odlučila studirati jazz da se barem probam približiti tome", otkrila je Pisarović, koja je Brötzmanna kasnije i upoznala te mu ispričala svoju priču.

"Zagrlio me i učinilo mi se da vidim suzu u njegovom oku", rekla je Vesna, koja se od tad veoma rijetko pojavljivala u hrvatskoj javnosti, a tek je povremeno održavala manje nastupe koji bi se odmah rasprodali. 2021. godine, na oduševljenje brojnih obožavatelja, došlo je do preokreta. Pojavila se na tadašnjoj Dori kao gost izvođač te najavila povratnički koncert, koji je zbog koronavirusa odgođen i naposljetku održan sinoć u rasprodanom Domu sportova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.