Izbor za Miss svijeta 1968.: Lijepa Dubrovčanka Ivona predstavljala Jugoslaviju

Foto: Profimedia

U SURADNJI s Yugopapirom donosimo izvještaj s izbora za Miss svijeta davne 1968., na kojem je Jugoslaviju predstavljala Dubrovčanka Ivona Puhiera i ušla u skupinu 15 najljepših djevojaka na natjecanju.

Studeni 1968: Izgleda da će proći dosta vremena dok ponovo pošaljemo u London jednu novu Nikicu Marinović. Njena sugrađanka Ivona Puhiera nadmoćno je ušla u grupu od 15 najljepših, ali tu je stala. Možemo se tješiti da je u konačnom zbrajanju glasova naša djevojka osma. Ali to je, naravno, slaba utjeha...

Osam dana djevojke iz cijelog svijeta trudile su se u Londonu što efikasnije predstaviti svoju zemlju. Istovremeno one su podnijele veliki teret opsežnih i zamornih priprema. Naravno, njima ništa nije bilo teško.

U prostranoj sobi Waldorf hotela smjenjivale su se grupe novinara, fotoreportera i televizijskih snimatelja. Izvjestitelje "sedme sile" iz cijelog svijeta najmanje su zanimali podaci koje su im nudili organizatori, još manje škrti odgovori zbunjenih ljepotica. Novinari su tražili i čekali "nešto".

"Bomba" je eksplodirala nekoliko sati uoči posljednje javne generalne probe. Do tada je veoma reklamirana Miss Španjolske jednostavno spakirala svoje stvari i u društvu uplakane majke napustila hotel. Odlazeći je rekla:

"Uvrijedila me ljepotica Gibraltara."

"To nije istina. Mi smo prijateljice i zajedno smo pile čaj", odgovorila je Miss Gibraltara.

Očigledno je da je sukob skrenuo na politički teren. Organizatori su sve učinili da vrate Miss Španjolske među ostale ljepotice, ali je ona ostala uporna. Ne znajući što bi, organizatorica Jeanne Gibbons pokušala je utješiti na drugi način:

"Ionako nam je djevojka iz Španjolske napravila niz teškoća. Zamislite, tražila je ništa manje nego 66 ulaznica za dvoranu koja ima svega 500 sjedala. Obećali smo joj deset."

Španjolci su kao navijači stigli posebnim zrakoplovom. Došli su u hotel Waldorf, slikali se sa svojom Miss, a ujutro je u Daily Sketchu objavljena fotografija s tekstom: "Šezdeset šest razloga zbog kojih je Marija trebala pobijediti."

Može i s 15 godina

Sljedeća briga za organizatore naišla je dolaskom Miss Libanona. Ona je priznala da ima samo 15 godina, ali je inzistirala na sudjelovanju. Odobrili su joj tek kad je rekla da je imala "već nekoliko ponuda za udaju".

Među sudionicama našla se i Miss Novog Zelanda, Kristina Antunović, po zanimanju bolničarka. Upitao sam je što zna o svojim precima:

"Moj djed je došao iz Srbije poslije Prvog svjetskog rata, a roditelji su mi rođeni na Novom Zelandu. Imamo mnogo rođaka u Jugoslaviji, ali ja tamo nisam bila. Naučila sam od tetke nekoliko vaših riječi."

Prošlogodišnja svjetska ljepotica, Peruanka Madeleine Hartog-Bel, nije više stidljiva kao prošle godine. Nije htjela surađivati s londonskim organizatorima. I sama je napravila odličan posao. Postala je vlasnica ekskluzivnog butika u Limi i obišla je cijeli svijet.

Na generalnoj probi pojavila se u najskupljoj bundi i s tamnim naočalama. Bila je nezainteresirana cijelo vrijeme, a kada se na pisti pojavila nova Miss Perua, Madeleine je gledala na drugu stranu. Rado je, iako izvještačeno, počela razgovor:

"Sjećate li se iznenađenja i uzbuđenja prošle godine?"

"Bila sam šokirana. Najmanje sam očekivala da ja budem izabrana. Gotovo sam se bila onesvijestila."

"Pričalo se tada da ste to vješto odglumili?"

"Ako ste bili prisutni, vi ćete mi vjerovati."

Indijku Reitu Fariju, koja je ove godine bila i članica žirija, TV reporteri pronašli su na predavanju na londonskom medicinskom fakultetu. Lijepa, ali ponešto umorna, Faria je uporna. Želi postati liječnica.

Rođendan u parlamentu

Ovogodišnji "market svjetske ljepote" imao je najozbiljnije trenutke za vrijeme posjeta ljepotica britanskom parlamentu. Poslije obilaska oba doma zastupnici su priredili ručak djevojkama. U jednom trenutku saznalo se da Miss Ekvadora slavi toga dana dvadeseti rođendan. Svi su ustali i zapjevali pjesmu Sretan rođendan, a zatim je domaćin, sir Steven McEden, rekao uz zdravicu:

"Ovo je, koliko ja znam, prvi put da se pod ovim krovom čuje rođendanska pjesma. Pa iako sam konzervativac, dozvolite, ljepotice, da vas poljubim."

Na "šampanjac-prijemu" u institutu Commonwealtha Ivona Puhiera pojavila se u dugačkoj crvenoj haljini koju je kreirao Aleksandar Joksimović. Visoka i otmjena, ona je posebno privukla pažnju starijeg svijeta. Morala se cijelo vrijeme potpisivati na programima. Jedna starija lady rekla joj je u oduševljenju: "Vi me podsjećate na Bogorodicu."

"A mene na Shakespeareovu Juliju", dodao je džentlmen koji je pratio lady.

Možda upravo zato što nije imala nikakvog iskustva u šminkanju, ne znajući se ni počešljati, a kamoli izabrati pravu frizuru, Ivona je plijenila ljepotom svoga profila. I u tome se izdvajala od svih ostalih, veoma uređenih i još više namazanih ljepotica.

Uoči finalnog spektakla Ivona je jedva pristala staviti umjetne trepavice, plašeći se da joj ovaj već uobičajeni ukras ne spadne kada bude išla pistom. Pojavila se i u jednostavnom crnom kupaćem kostimu.

Cijelo vrijeme boravka u Londonu prva ljepotica Jugoslavije nije podnosila englesku hranu i kao da i nije htjela jesti nastojeći da ostane što vitkija. Prehladila se već drugog dana i od temperature dobila neprijatan herpes iznad gornje usne.

To bi brzo prošlo da i najmanja količina šminke nije "napadala" Ivoninu nježnu i nenaviknutu kožu. Tako je bilo i na samom izboru, na kojem se naša djevojka pojavila u divnoj bijeloj haljini od talijanskog materijala koju je kreirao Aleksandar Joksimović.

Kad je riječ o ostaloj odjeći koju je dobila od milanske firme General-tekstil, Ivona možda nije bila efektna kao Nikica Marinović ili Aleksandra Mandić prošle godine. Ali Talijani su odijevajući Miss Jugoslavije bili praktični i opremili su je, reklo bi se, za pola života. Njena garderoba nije stigla na vrijeme u Beograd, već je upućena direktno u London.

Prvo su iz Malmoa poslani kostimi i crni svečani kaput. Drugu pošiljku donio je iz Rima na dan priredbe ljubazni pilot talijanske kompanije. Ukupno je Ivona dobila pet zimskih kostima i pet dugačkih veoma elegantnih i skupocjenih kaputa. Ona je sada sigurno najelegantnija jugoslovenska sudionica.

I otac je imao tremu

U tijeku boravka u Londonu Ivonu je hrabrio njen otac Dinko. On kao da je imao veću tremu od kćeri i nasmijao se tek kada je u časopisu Evening News pročitao da Miss Jugoslavije uči engleski od turista koji odsjedaju u "hotelu njenog oca".

Dinko je zaposlen u Dubrovniku u hotelu Lapad, ali za sada samo kao - šef kuhinje.

Bilo je dosta komentara na račun Miss Jugoslavije i ovdje veoma dobro poznatog nogometaša Dragana Džajića. Poslije teškog poraza Crvene zvezde u Glasgowu (1:5) Džajić je osvanuo u Londonu i za jedan dan je napustio nogometnu ekipu da bi postao navijač svoje djevojke.

Njih dvoje su sasvim zadovoljni plasmanom koji je Ivona postigla.

U Londonu je običaj da se čak i uoči izbora ljepotice sklapaju oklade. Posljednju prognozu dao je Evening Standard. Na ovoj "kladionici" Miss Izraela stajala je s 10:1, Kanađanka, Jugoslavenka i Šveđanka 12:1, Australka i Norvežanka 14:1, Francuskinja 20:1. Velika grupa djevojaka nije imala veću šansu od 30:1 ili 50:1.

Kada je vidjela ovu prognozu, Izraelka Miri Zamir uzviknula je:

"Neće ništa biti od titule."

"Zašto?" upitali su je.

"Direktno iz Londona odlazim na služenje vojnog roka. Ostat ću u uniformi dvije godine."

Osamnaesti izbor najljepše djevojke svijeta je završen. Pobijedila je 18-godišnja Australka Penelope Plummer, knjižničarka iz Melbournea. Dobila je i poneki zvižduk iz publike jer se ipak očekivalo da nova ljepotica postane Miss Kolumbije, Filipinka ili Izraelka.

(Džavid Husić, Ilustrovana, 1968.)