Jamala nakon prvog nastupa poslije bijega iz Ukrajine: "Da gradimo budućnost..."

Foto: EPA

UKRAJINSKA pjevačica Jamala oglasila se nakon nastupa na pozornici njemačkog izbora za pjesmu Eurovizije gdje je otpjevala svoju pjesmu 1944., s kojom je prije šest godina pobijedila na Eurosongu.

"Zahvalna sam svima koji nas podržavaju u borbi za pravo na život u svojoj domovini, da gradimo budućnost pod mirnim nebom. Slava Ukrajini! Slava herojima!" poručila je Jamala na Instagramu.

Istaknula je kako je tijekom njemačkog izbora za pjesmu Eurovizije prikupljeno 67.000.000 eura te će sva sredstva biti donirana Ukrajini. 

Podsjećamo, dok je pjevala, Jamala je u rukama držala ukrajinsku zastavu, a za vrijeme njene izvedbe publika je cijelo vrijeme stajala na nogama. Njezin nastup dirnuo je mnoge.

Inače, Jamala je prije samo nekoliko dana pješke s djecom prešla granicu s Rumunjskom i napustila domovinu.

O čemu govori pjesma 1944.?

Pjesma 1944. govori o etničkom čišćenju koje su doživjeli članovi obitelji pjevačice zajedno s više od 200.000 krimskih Tatara. Naime, 17. i 18. svibnja 1944. Staljinove snage su izvršile "kolektivnu kaznu" nad Tatarima, narodom turskog podrijetla, a u samo dva dana iseljeno je 40.000 pripadnika ovog naroda s Krima, koje se tjeralo u Sibir.

Transportirani su u nehumanim uvjetima, a Jamala progovara o tome da je jedna od kćeri njene prabake tijekom putovanja umrla od hladnoće. Umjesto pogreba, vojnici su je samo bacili iz kamiona, kao teret koji smeta u daljnjem transportu. Staljin je Tatare s Krima optužio za suradnju s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata, no Jamala tvrdi da se njena obitelj borila na strani Sovjeta.

"Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gdje su vaš razum i srce? Čovječanstvo plače", stihovi su ukrajinske pjesme.

Zbog nje je prije Eurosonga reagirao i odbor za medijsku politiku ruske Dume, tražeći diskvalifikaciju te pjesme iz natjecanja. Pjevačica je s druge strane rekla da je 1944. godina zauvijek promijenila jednu krhku ženu, njenu prabaku. "Njezin život više nikad nije bio isti", rekla je Jamala, koja je rođena u Kirgistanu, a otac joj je krimski Tatar. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.