Japan ima novog cara, ali budućnost njegove kćerke je neizvjesna i depresivna

Foto: EPA

JAPANSKI car Naruhito preuzeo je Prijestolje krizantema u srijedu, dan nakon abdikacije svoga oca Akihita, no toj ceremoniji nije prisustvovala princeza Masako.

Kao ženi, njoj nije bilo dozvoljeno prisustvovati ceremoniji, kao ni njezinoj 18-godišnjoj kćeri, princezi Aiko.

Aiko bi sad, poput princa Georgea u Ujedinjenom Kraljevstvu ili princa Christiana u Danskoj (najstarije dijete princeze Mary), tehnički i sama trebala biti jedan korak bliže tronu. No kao žena, ona nikad neće preuzeti prijestolje.

Prema japanskom zakonu, samo se muškarac može imenovati carem.

Japanska pravila oko nasljeđa su u izravnoj suprotnosti s mnoštvom zemalja koje su izmijenile zakone kako bi omogućile ženama da vladaju. Budući monarsi Švedske, Norveške, Belgije, Nizozemske i Španjolske tako su mlade žene.

To je još uvijek slučaj unatoč tome što se japanska kraljevska obitelj suočila s neizbježnom krizom - ima 16 članova klana koji mogu obavljati kraljevske dužnosti, a njih 13 su žene.

Princeza Aiko suočava se s neizvjesnom budućnošću koja ističe duboku rodnu nejednakost koja još uvijek postoji u njezinoj kraljevskoj obitelji. Što je još važnije, uda li se za pučanina, oduzet će joj se titula i pristup obiteljskom bogatstvu. No ono što je baca u još neizvjesniji položaj činjenica je da u Japanu nema više članova kraljevske obitelji za koje se može udati, piše news.com.au.

Više od desetljeća kraljevska obitelj ubrzano "gubi" ženske članove. Za njih je život izvan zidina palače daleko od privilegija koje su uživale od rođenja.

Godine 2005. princeza Sayako, ujna princeze Aiko, udala se za pučanina ispred samo 30 ljudi. Pripremajući se za novi život, morala je naučiti voziti, odvesti se u supermarket i naučiti kako kupovati. Nije imala izbora nego odreći se titule i preselila se iz legendarne Carske palače zauvijek u običan stan u Tokiju.

Sayako je dobila relativno beznačajan miraz od 1,8 milijuna dolara unatoč tome što kraljevska obitelj živi s godišnjim proračunom od oko 377 milijuna dolara.

Prošle godine princeza Ayako, nećakinja Aiko, udala se za dečka Kieja Moraya, dugogodišnjeg lučkog radnika. Izgubila je titulu i uzvišeno mjesto u društvu. Očekuje se da će se slično dogoditi i princezi Mako, koja je u vezi sa studentom prava, odluči li se udati za njega.

Sve to znači da se princeza Aiko suočava s ozbiljno ograničenom i depresivnom budućnošću.

Odluči li se udati za običnog čovjeka, suočava se s gubitkom kraljevske pozicije i značajnim smanjenjem životnog standarda. No ne postoji nitko za koga se može udati.

Jedini način da zadrži status quo jest da se nikada ne uda i živi sama. U svakom slučaju, njezin će odrasli život zasigurno biti obilježen značajnom usamljenošću i gubitkom, zahvaljujući rigidnim pravilima.

Neki smatraju da takvi pritisci već uzimaju danak u životu mlade Aiko.

U prosincu 2016. godine, kad su objavljene njezine fotografije povodom 15. rođendana, japanska javnost bila je šokirana njezinim mršavim izgledom. Iste je godine zbog nenavedene bolesti dva mjeseca izostala iz škole, a mnogi su nagađali da pati od poremećaja prehrane (gotovo 20 godina njezina majka princeza Masako bori se s problemima mentalnog zdravlja povezanih sa stresom, a većinu tog vremena izbivala je iz javnosti).

Posljednjih godina obnovljeni su pozivi japanske vlade da reformira imperijalni zakon i omogući vladanje ženskih monarha. (Postoji povijesni presedan s posljednjom vladaricom koja je bila carica Go-Sakuramachi koja je abdicirala 1771., a pravila su se promijenila tek nakon Drugog svjetskog rata.)

Dok javnost pokazuje raspoloženje za taj potez, New York Times je izvijestio da vlada japanskog premijera Shinzoa Abea pokazuje malo naznaka da razmišlja o promjenama.

Kako sada stvari stoje, Aikin dvanaestogodišnji rođak, princ Hisahito, najizgledniji je nasljednik cara Naruhita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.