Jedan film ima sedam nominacija za Oscara... I neće ga osvojiti

Foto: Profimedia

NOMINACIJE za najvažniju filmsku nagradu napokon su vani i, generalno gledajući, iznenađenja gotovo da i nema, a ona koja, uvjetno rečeno, postoje spadaju u kategoriju klasičnih oskarovskih "snubova" oko kojih se svake godine stvaraju već dozlaboga dosadne drame. 

Očekivane su čak i nominacije za manje filmove koji imaju tu čast biti među nominiranima, ali zapravo imaju vrlo malo šansi da tu nagradu i osvoje (Anatomy of a Fall i The Zone of Interest). 

Oppenheimer i ostali

U onim najbitnijim kategorijama stvari su više-manje očekivane. Što se najboljeg filma tiče, imamo Oppenheimera i ostale. U ovoj kategoriji možda je najveće iznenađenje Maestro, jedan od onih klasičnih oskarovskih mamaca koji ponekad uspiju, ali u slučaju ambicioznog Cooperovog projekta, ova nominacija više djeluje kao utješna nagrada jer više je nego očito da je oskarovska kampanja podbacila unatoč velikim imenima koja su lobirala za film. 

 

Barbie također djeluje kao film s malom vjerojatnošću da odnese kipić, dok su The Holdovers, Past Lives, Poor Things i American Fiction izuzetno kvalitetni filmovi čija bi pobjeda predstavljala OGROMNO iznenađenje. Anatomy of a Fall i The Zone Interest također su u kategoriji manje izvjesnih pobjednika, a jedina konkurencija mogao bi biti Scorseseov Killers of the Flower Moon, iako i u ovoj kombinaciji Oppenheimer djeluje kao sigurnija opcija. 

Nominacije za režiju nešto su zanimljivija situacija. Iznenađuje izostanak Grete Gerwig i Celine Song, što će svakako izazvati reakcije dežurnih boraca za inkluzivnost, ali tu je Justine Triet (Anatomy of a Fall), a ove godine imamo i rekord - čak tri redateljice natječu se u kategoriji najboljeg filma (Gerwig, Song i Triet).

Scorsese je rekorder s najviše nominacija za Oscara (i samo jednim osvojenim), Nolan, Jonathan Glazer za The Zone of Interest i Yorgos Lanthimos, koji bi bio više nego zanimljiv i zapravo opravdan izbor. Naravno, svi očekuju pobjedu Nolana i bilo bi preseravanje reći da je nezasluženo. 

OMG, nema Margot

U kategoriji najbolje glumice gotovo je sigurno da će Oscar pripasti izvrsnoj Lily Gladstone, što je prva nominacija, a bio bi i prvi Oscar u rukama američke Indijanke. I naravno da je sramotno da u 2024. o ovome pričamo kao o velikoj stvari, ali objektivno, konkurencija se u ovoj kategoriji svodi na Emmu Stone, koja je izvrsna u ulozi Belle Baxter, ali pobjeda Gladstone istovremeno bi predstavljala opravdanu, politički korektnu i objektivno pravednu odluku.

I ovo ne bi bila još jedna od onih "dajmo joj Oscara jer pripada XY skupini koja je ove godine trendi" odluka, već jedini logičan izbor, koji funkcionira na svim umjetnički opravdanim, ali i klasično liberalno-holivudskim razinama. Bening, Mulligan i Sandra Huller ionako su se pojavile u filmovima koje vjerojatno nisu pogledali ni svi članovi Akademije. 

 

Spominje se i ovogodišnja "velika nepravda" - Margot Robbie nije nominirana za najbolju glumicu. No, budimo realni, ovo nije izbor najpopularnijih filmova i glumica "koje su nam bile baš kul", a uloga Margot Robbie je upravo to - vrlo simpatična uloga u vrlo gledanom filmu. Ništa više od toga. 

Što se pak najboljeg glumca tiče, tu imamo Cilliana Murphyja, koji djeluje kao očiti favorit, ali uz izvrsnog Jeffreyja Wrighta, Paula Giamattija i Colmana Dominga, teško je biti 100 posto siguran.

S druge strane, Bradley Cooper se vjerojatno najviše pripremao za svoju ulogu (ujedno je i redatelj) i na onoj čisto bazičnoj razini zaslužuje "Oscara za zalaganje", ali problem je to što se o ovom filmu ne priča dovoljno. Točnije, nitko o tom filmu ne priča na pravi način. Maestro je ovogodišnji najočitiji žicaroš, ali velika je vjerojatnost da neće biti prepoznat. 

Downey Jr. nema stvarnu prijetnju

U sporednim kategorijama imamo favorite Da'Vine Joy Randolph i Roberta Downeyja Jr. i teško da će svatko u svojoj kategoriji imati ozbiljnijih konkurenata. Randolph ima kombinaciju glumica u nedovoljno razvikanim ulogama jer objektivno se nije pričalo ni o Emily Blunt u Oppenheimeru, ni o Ferreri u Barbie, ni o Danielle Brooks u The Color Purple, dok je Jodie Foster ostvarila zanimljiviju ulogu u True Detectiveu nego u Nyadu (filmu koji je kao stvoren da ostane vječno nepogledan u folderu nazvanom Oscari 2024). 

S druge strane, Downey Jr. također nema stvarnu prijetnju jer Gosling i Ruffalo više su urnebesna kontra junakinjama svojih filmova, što je rijetko nagrađeno kipićem, Sterling K. Brown u sjeni je Jeffreyja Wrighta, a Robert De Niro možda je imao jednu od boljih uloga karijere, ali cijeli Scorseseov film kao da nije odradio dobro uvlačenje u guzicu Akademije. 

 

Scenariji i nominacije

Kategorije najboljeg originalnog i adaptiranog scenarija su daleko zeznutije jer, budimo iskreni, malo tko stvarno zna po čemu se ovdje točno ravnamo. Nije da smo čitali scenarije pa da znamo jesu li dobri ili ne, već govorimo o tome koje nam se priče i dijalozi sviđaju najviše.

Nagađamo i nadamo se da nas nitko neće pitati da argumentiramo svoje odluke. Anatomy of a Fall, The Holdovers, Maestro, May December i Past Lives natječu se u kategoriji najboljeg originalnog scenarija i, sudeći prema reakcijama, Celine Song djeluje kao favoritkinja. 

Scenariji prema predlošku su American Fiction, Barbie, Poor Things, The Zone of Interest i Oppenheimer, koji je odradio fantastičnu kampanju serijom intervjua u kojima se s oduševljenjem pričalo o tome kako je cijeli scenarij napisan u prvom licu, što je, tvrde glumci, jako neobično i egzotično.

Ostalim se kategorijama nećemo baviti, ali treba za kraj baciti oko i na cjelokupnu priču i vidjeti kakav je omjer snaga. Oppenheimer vodi s 13 nominacija, a vrlo zanimljivo je spomenuti da ga slijede predivno neobični Poor Things s 11 i Killers of the Flower Moon s deset. Tu su još Barbie s osam i Maestro sa sedam... koje neće osvojiti. 

Šala, sve je moguće na još jednoj nevjerojatno nepredvidivoj dodjeli Oscara. 

Pročitajte više