Jedna od najosebujnijih glazbenica ovih prostora stiže u Zagreb. Pričali smo s njom

Foto: Darija Cikač/Mare Milin

MEĐU umjetnicima koji su jedva dočekali ponovni susret s publikom je i jedna od najsvestranijih i najosebujnijih domaćih glazbenica, Tamara Obrovac.

Tamara, odnosno Transhistria quartet, 24. lipnja zasvirat će pred zagrebačkom publikom u klubu Aquarius, a tim povodom razgovarali smo s njom.

"Zbog činjenice da je gotovo sva koncertna aktivnost zamrla, imala sam više vremena za rad na glazbi, pa sam tako započela i jedan drugačiji interžanrovski i eklektičan solo projekt koji djelomično uključuje i elektronske i tzv. soundscape zvukove. Kako i u normalnim okolnostima, uvijek radim na nekim novim skladbama i idejama i u tom se smislu ništa nije previše promijenilo", kaže nam Tamara te otkriva da je pandemijsko razdoblje iskoristila za sređivanje zaostataka.

"Vjerujem da sam, kao i mnogi, pandemijsko vrijeme iskoristila za sređivanje što poslovnih, što privatnih zaostataka, sređivanje arhive, sitne popravke i radove po kući za koje nikad nije bilo vremena i slično. Živimo u hektičnom vremenu u kojem se sve odvija jako brzo, a covid je na neki način svu tu silnu jurnjavu zaustavio. Možda bismo svi trebali iz toga nešto naučiti", smatra.

I ona je, poput brojnih drugih glazbenika, u vremenu koncertnih restrikcija odlučila publici se obratiti virtualnim svirkama.

"Live stream koncerti su slični snimanju u studiju"

"Kad su se već koncerti preselili online, željeli smo ih obogatiti zanimljivim vizualnim elementom i novim glazbenim konceptom te smo stoga izabrali vizualno atraktivne i baštinski zanimljive lokalitete u Istri na kojima smo predstavili seriju dueta pod nazivom Transhistria deconstructed. Kako zam naziv kaže, Transhistria ensemble smo dekonstruirali na duete koje sam održala sa svakim članom ansambla, na prekrasnim, različitim i ne toliko poznatim lokacijama u Istri.  Koncerti su realizirani uz vrhunsku produkciju, a koncipirani su tako da zbog atraktivnog vizualnog elementa i novog glazbenog koncepta dueta mogu biti zanimljivi i  u tzv. normalnim okolnostima", kaže nam.

"Naravno da se ta situacija razlikuje od izlaska pred publiku, nema tog kanala komunikacije i razmjene energije, pa su stoga live stream koncerti slični studijskom snimanju albuma. Upravo s obzirom na činjenicu da nije bilo publike odlučili smo se za formu neprekinute četrdesetpetominutne izvedbe u kojoj smo neke od mojih skladbi povezali improvizacijama inspiriranim mjestom održavanja koncerta. Live stream serija, koja se održavala od jeseni 2020. do ljeta 2021., bila je jako dobro prihvaćena, imali smo izuzetno veliki broj pregleda, dobili velik broj divnih poruka i reakcija, a dijelili su nas i pratili i strani mediji. To mi je jako drago jer se radilo o produkcijski dosta zahtjevnom projektu", naglašava.

Tamarina glazba se ne može nazvati glazbom za šire mase, a 2009. godine snimila je svojevrsnu parodiju na "lake note" u suradnji s Rambom Amadeusom. Riječ je bila o pjesmi Turbo Funk. Provjerili smo što misli o danas popularnoj glazbi na tržištu.

"Lakih nota je uvijek bilo"

"Skladba je najvećim dijelom parodija na turbo folk žanr, koji je Rambo lijepo opisao u uvodu pjesme rekavši sljedeće: 'Kao uragan kojem prethodi nagli porast temperature i vlažnosti vazduha s istovremenim padom pritiska, turbo folk nastaje usled naglog porasta tehnologizacije društva uz istovremeni pad morala.' Tzv. lakih nota je bilo uvijek, jednostavnije glazbene forme često imaju širu popularnost, a uz današnju tehnologiju, stvaranje glazbe je i jako pojednostavljeno.  Pretpostavljam da je dio razloga popularnosti svih lakih nota i u tome što konzumacija te vrste glazbe, koja je obično ritmički, harmonijski i melodijski rudimentarna, ne traži od slušatelja veliku posvećenost", smatra.

Unatoč teškoj godini iza nas, Tamara ima brojne planove pred sobom.

"Do jeseni imamo desetak koncerata, što doma, što u inozemstvu, a krajem godine planiram izdati solo projekt koji sam spominjala na početku intervjua. U studenom će Transhistria quartet sudjelovati u projektu Obrovac na kvadrat, multimedijalnoj audiovizualnoj izvedbi koja uključuje projekcije slika mog oca i glazbenu izvedbu inspiriranu tim vizualnim elementom, a u Trstu ću na jesen skladati glazbu za novu predstavu Gorana Vojnovića, pisca i filmskog redatelja s kojim često surađujem. Dosad sam skladala glazbu za njegova dva igrana filma u Sloveniji", kaže.

A što njeni obožavatelji mogu očekivati na ovotjednom koncertu u Zagrebu?

"Kao i uvijek, beskompromisnu svirku Transhistria quarteta koji čine moji dugogodišnji suradnici, sjajni glazbenici: gitarist Uroš Rakovec, kontrabasist Žiga Golob i bubnjar Krunoslav Levačić. Kako dugo nismo nastupali uživo, a i publika je željna koncerata, vjerujem da će biti sjajna atmosfera", poručila je.

Pročitajte više