Cijeli dan smo jeli po Adventu u Zagrebu. Uži centar nas šokirao, Fuliranje oduševilo

Foto: Marin Tironi/Index, Video: Mia Brdarić/Index

I OVE smo godine krenuli u najveću od svih gastro avantura, izložili naše nimalo osjetljive te dobro istrenirane želuce i isprobali ponudu na Adventu u Zagrebu. Prošli smo sve lokacije, provjerili što se gdje nudi, po kojoj cijeni, isprobali, ocijenili i sve te dojmove pokušali pretočiti u listu - od najgoreg do najboljeg.

Najprije nekoliko objašnjenja. Dakle, obišli smo sve. Gornji grad, Trg, Europski trg, Zrinjevac, Fuliranje (na obje lokacije), Tomislavac... Na svim tim lokacijama izdvojili smo najzanimljivije stvari u ponudi i probali ih. Izbjegavali smo tisuću i jednu kobasicu i pokušavali se držati najzanimljivijeg ove godine. Ako nije bilo "najzanimljivije", bilo je jednostavno - neizbježno. Naime, primjerice, na Trgu bana Jelačića nemate ni drugu opciju osim kobasice. Ali o tom potom.

Gornji grad i Tomislavac su pak lokacije gdje ćete otići na koncerte, šetnju, fotkanje za Instagram, ali gastro ponuda nije baš u prvom planu (kobasice, tu i tamo koji burger te uglavnom ponuda pića). Zato te lokacije nećete naći na ovoj listi (s iznimkom na Baš Naš koji radi svakog dana tek od 16 sati i gdje smo uočili pokoje zanimljivo jelo u ponudi, no nažalost, nismo uspjeli probati u ovoj turi).

Ono što će vam biti jasno čim pogledate ovu listu jest da je Fuliranje i ove godine (na obje lokacije) najbolja i najsmislenija adventska lokacija. Ako ne želite potrošiti novac na bilo što i ako ćete si priuštiti samo jedan izlazak na Advent - nemojte ni tražiti dalje od Fuliranja. Gdje god da stanete, hrana će biti odlična, a "value for money" (kako se to moderno kaže) najbolji na Adventu.

 

Sada kada smo sve razjasnili, krenimo i na listu (plus jedan bonus). Ovo je naš ovogodišnji strašni sud.

14. Grab and go, Gajeva ulica (kućica gleda na Trg bana Jelačića)

Kranjska sa sirom (40 kn)

Ivana:

Možda najbezveznija kobasica koju sam probala u životu. I platila sam je 40 kn. Najbolje što vam mogu savjetovati nakon ovoga - protegnite noge par stotina metara dalje i za istu lovu pojedite kao čovjek.

Hrvoje: Četrdeset kuna mi je jednostavno previsoka cijena za kranjsku u pecivu. I to se ne odnosi nužno na kvalitetu. Kranjska sa sirom je dovoljno dobra da utaži glad i ako sam u potrazi za bilo kakvom kobasicom u pecivu, ova će zadovoljiti sva moja očito niska očekivanja. Međutim, za isti i manji iznos postoje daleko zanimljivije stvari od ovog.

13. Advent Cheese Bar, Ul. Augusta Cesarca

Grah (50 kn)

Ivana:

Ni u trenutku dok ovo pišem nisam sigurna jesmo li ovu kućicu zeznuli hranom koju smo odabrali. Dok smo mi čekali grah, do se kuhao buncek koji je izgledao vrhunski. Međutim, nažalost, grah to stvarno nije bio. Za 50 kn očekujem veću porciju i jednostavno ukusnije i bolje složeno jelo. Bilo je rijetko, grah raskuhan, kobasica ništa posebno...

Hrvoje:

Još jedna od stvari koje me nisu oduševile, ali opet, ne bih ni naručio porciju graha i očekivao da će me "ostaviti bez daha". To je grah. U redu je. Da sam ga odlučio pojesti u šetnji gradom, ne bih imao prevelikih zamjerki, ali opet, dolazimo do cijene koja mi ne odgovara jer nedovoljno je gust za moj ukus.

Potpuno respektiram svakog tko je bilo kojem proizvodu dao bilo koju cijenu, ali zbog graha i kruha nikada ne odlazim u grad niti je to nešto što aktivno tražim na Adventu, već nešto što naručujem ako ne postoji ništa zanimljivije. A ako se na to i odlučim, želim da bude najbolje što može biti. Ovo nije to.

12. Ledena, Zrinjevac

Germknedla mak i vanilija (45 kn)

Ivana:

Ponuda hrane na Zrinjevcu je možda najlošija na čitavom Adventu (izuzmemo li Trg gdje stoji doslovno jedna kućica). Zato smo tu odlučili preskočiti niz kobasica i hot-dogova te smo probali germknedlu koju dugo nismo jeli ni Hrvoje ni ja.

Bila je to klasična, obična germknedla na koju nemam previše zamjerki, ali nekako kao da je prošlo vrijeme tih običnih, po ničemu posebnih germknedli i jednostavno ne ostanete oduševljeni. Plus 45 kn. Na lokaciji pored smo za istu lovu probali najbolji desert dana.

Hrvoje:

Germknedle su jedna od bazičnijih slastica na Adventu i iskreno, više o njima ne mogu reći niti bilo što pozitivno niti negativno. Jednostavno postoje. I da ne bi bilo zabune, Ledena na Zrinjevcu ima više nego dobru germknedlu, ali dio moje ravnodušnosti svakako možete pripisati kompletnom overloadu germknedlama koje dolaze sa zadatkom obilaska kućica tijekom Adventa.

Ako želite germknedlu, ova će zadovoljiti sve vaše prohtjeve. Sama knedla je kvalitetna i ono što mi se jako svidjelo, ne pliva u umaku. Krema je gusta i ima je baš taman.

11. Gastro trg, Trg bana Jelačića

Krašićka sa sirom (35 kn)

Ivana:

Pazite sad ovo - ovo je jedina kućica s hranom na Trgu bana Jelačića. JEDINA. Nudi, naravno, kobasice. Međutim, iako nešto običnija od onih na, primjerice, Fuliranju, ova kobasica je zapravo sasvim solidna. I najjeftinija koju smo probali. Mislim da ne bih imala problem s tim da se ponovno vratim pojesti nešto na ovu kućicu.

S obzirom na kriminalnu gastro ponudu kakva se nekad mogla naći na Trgu bana Jelačića, ovo je skroz ok. Iako, kažem, samo jedna kućica.

Hrvoje:

Od svih basic kobasica koje smo probali, ova je najbolja. To nije nužno pohvala koju biste stavili u reklamu, ali je najbolje što mogu reći o ispodprosječnoj ponudi na Trgu koja se svodi na doslovno jednu kućicu s kobasicama. S druge strane, Trg nikada nije bio posebno gastronomski zanimljiv, a ni ova godina nije iznimka. Solidna kobasica, tostirano pecivo koje je bolje nego u Grab and Go i to je više-manje to.

10. Marčeta, Ul. Augusta Cesarca

Istarska kobasica u tortilji  (36 kn)

Ivana:

Najbolje što se nudi u Cesarčevoj ulici dok šetate prema Europskom trgu. Baš veoma ukusna tortilja, veoma ukusna istarska kobasica (domaća) i lijepo zaokruženo jelo. Možda nije toliko "napucano" kao neka koja smo probali kasnije, ali baš smo bili jako zadovoljni tu.

Hrvoje:

Istarska kobasica u tortilji najzanimljivija je i najukusnija stvar koju smo isprobali u kućicama oko Trga. Odmah je jasno da se radi o kvalitetnijem mesu, a i tortilja je ugodno osvježenje u odnosu na ostatak ponude. I pomalo je smiješno pisati litanije o kobasici pa ću prestati, ali ako bih se trebao odlučiti za bilo koju kućicu oko Trga koja poslužuje kobasice, Marčeta bi definitivno bila ta.

9. Le Kolač, Fuliranje (Stross)

Fritula (26 kn)

Ivana:

Fritule iz Le Kolača već su neizostavni dio adventske ponude. Simpatičan desert koji nije presladak i koji je idealan za one dane kad biste nešto slatko, a možda i ne biste i ni sami niste sigurni po što ste došli. Fora stvar za probati (ako već niste prijašnjih godina).

Hrvoje:

Nisam preveliki fan fritula, ali velika Fritula iz Le Kolača je stvarno odlična. I dobro je privući pažnju na nju jer u gomili kućica na Strossu, lako bi vam mogla promaknuti jer možda niste svjesni da se ne radi o običnoj frituli.

Doduše, s obzirom na medijsku popraćenost fritule Roberta Hromalića, pomalo sam usamljen u svom neznanju, ali vjerojatno postoji još neupućenih poput mene pa je ova poruka upućena njima. Apple pie fritula punjena je kremom od jabuka i vanilijom i zadovoljit će vaš apetit, bili ogromni fanovi fritula ili "autsajderi" poput mene.

8. Esplanade, Fuliranje (Esplanade)

Bread and butter pudding (45 kn)

Ivana:

Meni je ovo super. Na prvu vas neće oduševiti pakiranjem u kojem stiže, ali jednom kad otvorite tu posudicu, shvatit ćete da je baš jako, jako ukusno i zanimljivo. Imate puding, imate natopljeni biskvit ispod, sve je to malo i toplo. Baš kao neki comfort food. Mislim da ću se vratiti još koji put po ovo.

Hrvoje:

Nisam oduševljen kao Ivana, ali potpuno razumijem zašto joj se ovo svidjelo. Inače nisam pretjerano lud za pudinzima pa ću ovog puta prepustiti znalcima da donesu sud o ovom, a ja ću samo reći da mi je bilo u redu, ali veći sam fan nekih drugih slastica.

 

7. Nebo by Deni Srdoč StreetStyle, Fuliranje (Esplanade)

Fried Cod Ravioli (60 kn)

Ivana: 

Jako zanimljivo jelo kakvo dosad nikad nigdje nisam probala. Ravioli s bakalarom uz umak koji je malo spicy nešto su što svakako vrijedi probati, pogotovo kad znate da dolazi s potpisom Denija Srdoča. E da, i jedno od rijetkih jela na Adventu koje ćete moći jesti bez rasipanja, prosipanja, kapanja...

Hrvoje:

Ovo je zapravo prvi i jedini lagani snack koji smo ove godine isprobali. Prženi ravioli punjeni bakalarom su me oduševili u poodmakloj fazi testiranja, a to je više nego dobar znak da se radi o nečem ukusnom. Radi se o odličnoj "grickalici", nešto čime ćete brzinski utažiti glad iščekujući nešto konkretnije, a Nebo pored Esplanade definitivno nudi još zanimljivih specijaliteta koji će vam pomoći da to učinite.

6. Mr Bun's House, Europski trg

Bao Buncek/ Bao Pork Belly, Raspberry Pie Taquitos (51 kn/48 kn, 29 kn)

Ivana: 

Jedina kućica zbog koje vrijedi potegnuti na Europski trg. Točnije, svakako bih vam preporučila da zbog ove kućice prošetate do Europskog čak i ako to niste planirali. Jako zanimljiva jela, dobre porcije, vrlo ukusno, a slatki taquitosi su toliko dobri da bih bila jako sretna kad bi ih se moglo kupiti i tijekom cijele godine. Probajte i njihovo kuhano vino!

Hrvoje:

Mr. Bun's House je moj favorit na Europskom trgu jer osim Bao Bunceka i Pork Bellyja koji su me oduševili, tu su i fenomenalni hrskavi taquitosi s malinom i čokoladom. Kineska parena peciva su izvrsna, baš kao i meso, a 51 kuna za dva peciva prepuna okusa su i više nego fer cijena. Tim više jer je Mr. Bun's okružen ne posebno zanimljivom konkurencijom koja me nije privukla. Svakako ih posjetite.

5. Chef's Burger by Ivan Pažanin, Fuliranje (Stross)

Cheesy Cheese (57 kn)

Ivana:

Za nekoga tko već godinama hodočasti burger festivalima pa onda nekad o njima i piše i recenzije, reći ću nešto poprilično nezgodno - meni je zapravo svaki burger blah. Nisam nešto fascinirana njima, teško da ću za ijedan reći da je jako loš, ali nijedan me neće pretjerano oduševiti. Slično mi je i s pizzama.

Zato mi apsolutno nije jasno što Ivan Pažanin radi sa svojim burgerima koje već nekoliko godina predstavlja na festivalima u Zagrebu jer su nevjerojatni. Toliko su ukusni i toliko su drugačiji od svih ostalih burgera koje sam probala da me to svaki put iznova iznenadi. Što stavljate u njih, molim vas, recite mi?!

Hrvoje:

Kao što vjerojatno primjećujete, već smo debelo ušli u onaj dio liste kad se sve pretvara u niz hvalospjeva o tome koliko je sve dobro i ukusno. Pažanin nas je svojim burgerima oduševio i prošle godine pa smo odlučili provjeriti je li se u međuvremenu nešto promijenilo na gore. Na naše zadovoljstvo, nije.

Cheesy Cheese je definitivno klasičniji izbor od Crispy Capule, ali inače pripadam skupini onih koji nisu pretjerano ludi za fensi-šmensi burgerima koji se cijenom približavaju iznosu od 100 kuna. Volim kad je burger burger, a ne "gastronomski događaj". Cheesy Cheese je upravo to. Klasičan, kvalitetan i ukusan burger. To je i više nego dovoljno. 

4. Boogie Wonderland, Fuliranje (Stross)

Kronut pistachio (35 kn)

Ivana:

E ovo je tek jako fora! Kronut je stigao u Zagreb i baš je - kronut. Savršen spoj kroasana i krafne (donuta) s najdivnijim punjenjem od pistachija ikad. Hrskavo izvana, mekano iznutra, porcija sasvim pristojna. Obavezno probajte!

Hrvoje:

Prva slastica Fuliranja je na prvom mjestu, ali ne dopustite da vas peto mjesto zavara jer što se slatkog tiče, Kronut je moje drugo najdraže "otkriće" na Fuliranju. Savršeno hrskavo tijesto i krema punog okusa ostavila me bez riječi.

Naravno, kronut nije ništa novo niti itko kaže da jest, ali u moru germknedli i fritula, dobro je isprobati ovog mješanca croissanta i donuta koji ne spada ni u jednu od gorespomenutih kategorija. Definitivno preporuka.

3. Institut za kobasice by Mate Janković, Fuliranje (Stross)

Kranjska sa sirom/Frankfurterka (43 kn)

Ivana:

Mislim da Institut za kobasice Mate Jankovića nikad nije bio bolji nego ove godine. I dosad su imali jedne od najboljih kobasica na Adventu, ali ove godine mislim da i službeno nemaju konkurenciju. Porcije su ogromne, meso super, dodaci super, a cijena - zapravo nevjerojatno niska s obzirom na to da smo običnu, lošu kobasicu u suhom pecivu s početka teksta platili 40 kn.

Hrvoje:

Reći da je ovo najbolje mjesto za ljubitelje klasičnih kobasica možda neće zvučati dovoljno pohvalno jer koliko god klasične bile, u usporedbi s ostatkom kobasičaste ponude na Adventu, definitivno su priča za sebe. Neću ovdje piskarati o "susretu čarobnih okusa koji se nakon dugog putovanja susreću u vašim ustima i shvaćaju da je to početak jednog predivnog prijateljstva" jer da si ne lažemo, to ni ne očekujem od kranjske i frankfurterke.

Očekujem samo da se netko potrudi i ponudi nešto ukusno i zanimljivo, a Institut za kobasice je, uz pojedine iznimke, možda i najbolje mjesto tijekom ovogodišnjeg Adventa. Kvalitetno meso i pecivo, ukusno, bogato i po iznenađujuće pristupačnim cijenama.

2. Beg's Plant Based, Fuliranje (Esplanade)

Beg's Purple Haze sarmice (82 kn)

Ivana:

Beg's Plant Based i ove godine nudi nešto jako zanimljivo. Plant Based sarmu s ljubičastim zeljem koje sami kisele i koje je najbolje zelje koje sam ikad probala. Tako ukusno jelo s dozom kiselosti, krumpir isto savršen, kremast. Baš jako, jako dobro.

Hrvoje:

Ovo je prva od dvije sarme na listi i bila je to napeta utrka. Plant based hrana više nije ništa novo, ali s obzirom na stanje s carinom zbog kojeg ovo postaje sve skuplji posao, trebali biste iskoristiti priliku i isprobati ove specijalitete jer već iduće godine ih možda neće biti u ponudi.

Bilo kako bilo, Purple Haze visoko na listi nije završio zato što je "plant based", već jednostavno zato što je riječ o ukusnoj sarmi. U isto vrijeme, radi se o ukusu koji još nismo sretali jer ekipa iz Beg's Plant Baseda uložila je poseban trud u to da ovo bude jedinstveno iskustvo, a u tome su definitivno uspjeli.

1. Picnik, Fuliranje (Stross)

Drugačija sarma (64 kn)

Ivana:

Teška bitka među sarmama ove godine. Picnik nas je osvojio svojom "dekonstrukcijom" sarme koja ima okus kao domaća sarma kakvu vam radi mama, ali je sve to dignuto na jedan malo veći nivo. Pjena od krumpira je san snova. OBAVEZNO probati.

Hrvoje:

Nije tajna da ne reagiram najbolje na situacije kada netko izmišlja toplu vodu i trudi se izumiti nešto što već postoji. No, "drugačija sarma" je... drugačija. I to mislim na najbolji mogući način jer Picnik je samo na originalan način servirao ono što svi volimo. Ono najbitnije je da se radi o fenomenalnoj sarmi koja je, eto, malo drukčije servirana, sa svim potrebnim i izvrsno odabranim i pripremljenim sastojcima koji se kriju ispod pjene od krumpira.

I ne dopustite da vas spominjanje "pjenice" dovede do predrasuda da se radi o nekom preseravanju. Daleko od toga, ovo možda i jest drugačija sarma, ali u srži je ona stara ukusna sarma koju toliko obožavamo.

*Bonus

Crumble by Briocherie, Fuliranje (Stross)

The Crumble (45 kn)

*Crumble by Briocherie je kućica/tvrtka s kojom smo povezani tako da je nismo mogli uvrstiti na listu. Jednostavno, ne možemo biti posve objektivni. Međutim, oboje smo na dan testiranja na Crumbleu by Briocherie bili prvi put te su dojmovi koje vidite ispod potpuno iskreni i temeljeni na onom prvom, stvarnom dojmu.

Ivana:

Nismo mislili da će nam slastica nadmašiti sve ostalo što smo probali, ali kad smo kušali The Crumble (htjeli smo se držati originala), odmah nam je bilo jasno da će ove godine slatko nadmašiti slano. Najprije, vidite li vi kako to izgleda? Predivan desert, kao da jedete nešto o čemu ste maštali iz crtića.

Okus - sve što želite u desertu. Slatko, hrskavo, ima voća, cimetasto, kremasto... Gore je marshmallow fluff, što je tek nešto predivno. Ovo je jedna od onih stvari za koje će se kroz nekoliko dana stajati u redu.

Hrvoje:

Moram priznati da sam na prvi pogled mislio da se radi o nečem što će biti prefensi za moj ukus. Tim više jer nisam "čovjek od slastica", a pretjerani fokus na vizualni dio hrane koja počinje izgledati više kao ukras nego jelo, kod mene odmah izaziva niz predrasuda.

Međutim, The Crumble me iznenadio na najbolji mogući način jer osim što izgleda vizualno atraktivno, zadovoljio je jedino što mi je zapravo i bitno - prokleto je ukusan. Hrskavo je, a nije presuho. Kremasto je, ali ne previše. Slatko je, ali nije šećerni kaos koji će vam otopiti zube. A uz sve to, izgledat će savršeno na storijima. 

Pročitajte više