Jurici su vatrogasci spasili svadbu: "Ostavili smo im mali znak zahvale u postaji"

Foto: Jurica Šestok

PROTEKLOG vikenda mladi par iz Zagreba zatekla je sasvim neočekivana situacija uoči njihovog vjenčanja. Imali su svadbu u starom gradu Ozlju, gdje su trebati biti u 16 sati. Putovali su starom cestom, no prelivena Kupa zaustavila ih je u Podbrežju.

"Plan je bio da gosti odu do restorana u Jaškovu, okupe se tamo oko 16 sati, malo podruže i pripreme kolonu prema Ozlju oko 17 sati. Mi (mladenci) smo trebali ići ravno u dvorac Ozalj kako bismo odradili fotografiranje od 16-17 sati i nakon toga u koloni došli u salu.

Krenuli smo iz zapadnog dijela Zagreba i putovali starom cestom, preko Podbrežja, dok su gosti su išli preko Mahićna. Obje ceste su bile poplavljene, ali naša je bila 'malo više' poplavljena", pojasnio je za Index mladoženja Jurica Šestok, inače rodom iz Čičke Poljane.

Kaže da su u početku on i supruga bili mirni jer su još uvijek imali vremena za fotografiranje te su se nadali da će pronaći alternativnu rutu i izgubiti možda 15-ak minuta te nastaviti po planu.

"Od nemoći i stresa skoro su krenule i suze"

"​U početku smo bili mirni, dva gospodina su bila na mjestu gdje se Kupa prelila i nisu bili sigurni je li most u Mahićnu otvoren, to jest čuli su da je zatvoren, a za most u Ozlju nisu bili sigurni, ali su nam svejedno sugerirali put preko Krašića.

Nakon što smo treći put bili zaustavljeni na pola puta, bez obzira na ogromnu pomoć službe 112 Karlovac, jednostavno nismo mogli prihvatiti situaciju i doslovno nismo mogli vjerovati da nam se to događa. Od nemoći i stresa skoro su krenule i suze. Čak ni 112 nije pomagao, a nismo se mogli skulirati, stati kraj puta i pronaći pravu rutu", rekao je Jurica, a zatečena je bila i mladenka.

"Moja supruga je introvert, a i nije imala mobitel sa sobom jer je kolega zabunom ubacio njenu torbu u svoj auto umjesto u naš. Nije paničarila, bila je mirna i šutljiva, pomagala koliko je mogla iako je bila zatečena šokom da nam se to događa nakon što smo sve detaljno isplanirali", kaže Šestok. 

A dok su pokušavali pronaći rješenje, naravno, mladenci su mislili i na uzvanike. 

"Potrošili smo 150 minuta besplatnog razgovora. Zvali smo kuma jer je on bio glavni za sastajanje u Jaškovu, a mi smo pokušali javiti starijim gostima koji ne koriste Google Maps da idu na Karlovac, a ne starom cestom ravno u Ozalj", ispričao je Jurica.

"Posljednja opcija koju sam imao na pameti bila je 'ostavit ćemo osobni automobil s ove strane Kupe i moliti da nas netko prebaci na bilo koji način preko, do sale'", dodao je.

Pomogli im vatrogasci

No Jurica i njegova supruga do sale vjerojatno ne bi stigli da im u pomoć nisu priskočili vatrogasci DVD-a Ozalj, koji su se brzo organizirali, išli su automobilom ispred mladenaca i vodili ih okolnim putem, uz rijeku Dobru, sve do Jaškova.

"​Prva reakcija je bila 'ne bute mogli prijeći, preduboka je voda, vratite se doma, poplava je'. Objasnili smo im da nam to nije opcija, ipak smo mi mladenci, gosti nas već čekaju i moramo doći u salu. Na naš prijedlog da nas netko otprati automobilom, jer smo nesigurni da ćemo naći put, prvo su izgledali šokirani, 'kakav čudan prijedlog', ali brzo su iskomunicirali situaciju, vjerojatno zapovjedniku, i odlučili nas povesti službenim vozilom, pod rotirkama, do mjesta na koje smo trebali stići.

Najmanje što smo mogli napraviti je podijeliti priču s prijateljima i ostatkom Hrvatske, a prošli utorak smo uz pomoć posrednika stupili u kontakt s DVD-om Ozalj i ostavili mali znak zahvale u postaji, a zauzvrat dobili majice za uspomenu. Ovjekovječili smo trenutak fotografijom. Hvala im još jednom na pruženoj pomoći!" kaže Jurica.

Kaže da su njega i suprugu, kada su napokon stigli do sale, uzvanici gledali pomalo zabrinuto. 

"Vjerujem da su bili nesigurni u povratak doma i tijek svadbe s obzirom na kašnjenje odmah u početku. Kolege s posla su bili raspoloženi, ništa ih nije moglo smesti i pokušali su podići atmosferu. Mama k'o mama je morala malo prigovoriti, ali se brzo oraspoložila kad je program krenuo", kazao je mladoženja. 

Srećom i uz pomoć vatrogasaca, svadba je ipak odlično prošla.

"​Kada smo svi zajedno malo pojeli i popili, nakon nekoliko setova glazbe raspoloženje se podiglo. Ritam programa je bio jako dobar, glazbeni setovi nisu bili predugi, a i saznali smo kojim putem se vratiti doma (informacija se brzo proširila salom), pa je ostatak svadbe prošao u vrlo opuštenom, veselom tonu, sve do fajrunta", zaključio je Jurica.

 

Jurica nam je ispričao i da u njegovom rodnom mjestu poplava nije nepoznanica.

"Tamo se Sava izlila nakon puknuća nasipa 2010. godine. Poplavu se ne smije podcijeniti, nego joj se treba prilagoditi... Tada je moj tata svaki dan razvozio čamcem hranu i potrepštine po selu, dok se voda nije povukla, a povremeno sam mu i ja pomagao. Ja ovu priču doživljavam kao 'dobro se dobrim vraća'", rekao je.