Kairska citadela otvorila još jedno krilo za javnost

Foto: Profimedia

Kairska citadela, jedna od najistaknutijih znamenitosti egipatske prijestolnice, otvorila je u nedjelju za javnost još jedno krilo u kojem se nalaze dvije polukružne kule.

Jedna od najvećih srednjovjekovnih citadela na svijetu, citadela u Kairu datira iz otprilike 1176. godine kada je počela gradnja pod muslimanskim vojnim zapovjednikom Saladinom. Tvrđava koja se uzdiže iznad Kaira, također poznata kao Saladinova citadela, bila je sjedište egipatske vlade više od 700 godina.

Novootvoreni dio donedavno je korišten kao privatni prostor za događanja te za smještaj vojnika i policajaca. Uključuje kule Ramlu i Hadad, koje su u desetljećima nakon Saladinove smrti sagradili njegovi nasljednici.

Ministar turizma Ahmed Eisa rekao je da je otvaranje dodatnog dijela za javnost dio širokog plana za poboljšanje turističke ponude u Egiptu.

"Ovo je prvi napor koji poduzimamo da ponovno pokrenemo Kairo kao novi kulturni proizvod koji ćemo nazvati Kairo City Break, a detalji će biti otkriveni u nadolazećim mjesecima", dodao je Eisa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.