Kako živi žena koja ne vjeruje u novac: Sve što posjeduje stane u kovčeg

HEIDEMARIE SCHWERMER već godinama živi bez ikakvih prihoda te nema ni novčića ušteđevine. Njemica koja je u "prošlom" životu bila srednješkolska profesorica prestala je vjerovati u novac te svijetu pokazala da se može i bez njega. Kaže kako se nikada ne bi mogla vratiti na stari način života te je tek poslije promjene koju je napravila shvatila kako joj  je nezadovoljstvo poslom koji je obavljala uzrokovala i brojne zdravstvene probleme.

 "Shvatila sam da sve što mi u životu treba, nekako dođe do mene"

Heidemarie živi po principu trampe. "Shvatila sam da sve što mi u životu treba, nekako dođe do mene. Na primjer, set čaša koje imam mi je darovao jedan čovjek u zamjenu za seansu razgovora", kaže. Na takav način živi godinama, a počela je nakon razvoda, koji pamti kao vrlo nesretan životni period. Nada se da će svojim primjerom potaknuti i druge na promjenu, a najviše ju je razveselilo kada je shvatila da nije jedina koja živi takvim alternativnim stilom.

Sredovječna žena stanuje u kući u njemačkom Wilhelmshavenu koju zauzvrat čisti i, kada je to potrebno, čuva. Svoje ideje je željela prenijeti drugima te je osnovala "Uzmi i daj" koji isprva nije naišao na veliko razumijevanje. Željela je pomoći prvenstveno beskućnicima, no kaže kako su je oni optuživali da je prevarantica. U centar koji je organizirala i u kojem su se razmjenjivala dobra i usluge s vremenom je ipak počelo dolaziti sve više ljudi. Svoje iskustvo i svoja uvjerenja Heidemarie je opisala i u knjizi "Das Sterntalerexperiment - mein Leben ohne Geld", koja je prevedena na talijanski, španjolski, japanski i južnokorejski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.