Kakve aute vole muškarci, a kakve žene? Rezultati anketa bi vas mogli iznenaditi

Foto: Shutterstock

NA pitanje: "Koji je vaš automobil iz snova?" mnogi imaju spreman odgovor. No čini se da postoje neke razlike između muškaraca i žena kad je riječ o odabiru savršenog automobila. Većina ljudi smatra kako će žene birati auto prema estetskim mjerilima, poput boje i izgleda, no podaci pokazuju nešto sasvim drugo. 

O kakvim autima maštaju žene?

Iako bismo na prvu pomislili da žene maštaju o luksuznim automobilima s jakom estetskom komponentom, podaci pokazuju suprotno. Tvrtka SEMA (Specialty Equipment Market Association), koja organizira najveći specijalizirani tuning-sajam na svijetu i od 60-ih godina djeluje na području autoindustrije, provela je anketu čiji rezultati pokazuju kako žene pri odabiru auta najviše vrednuju pouzdanost, sigurnost i praktičnost. 

Žene uglavnom ne kupuju aute kako bi pokazale svoj status, već se fokusiraju na aute koji omogućuju laku i pouzdanu vožnju, pa uglavnom paze na performanse. Ako je auto opremljen dodatnim sigurnosnim značajkama, to će također biti važan faktor pri kupnji, a pokazalo se i da žene pritom neće štedjeti novac.

Foto: Shutterstock

Žene više vjeruju prijateljima i prodavačima auta

Časopis Forbes također je potvrdio kako je ženama jedna od glavnih komponenti odabira auta upravo praktičnost, a pokazalo se i da prije kupovine auta žene najčešće traže preporuke koristeći društvene mreže i bliske kontakte. Razlog tome je što uglavnom nemaju specifičnu ideju o autu koji žele, već traže onaj koji će se uklopiti u njihov životni stil i potrebe. Što se tiče povjerenja prema prodavačima u autosalonima, žene se oslanjaju na njihovo iskustvo i stručnost, pa im stoga više i vjeruju od muškaraca.

Također, žene u većini slučajeva nisu lojalne brendu. Ako pogledamo listu auta koje su žene proglasile najboljima u 2023. godini, na njoj se ne nalazi puno luksuznih auta, već onih brendova i modela koje smatraju sigurnima, praktičnima i pouzdanima. U svim kategorijama navedene liste, osim u onoj za sportski auto godine, žene su birale SUV modele ili kamionete. 

Ženski svjetski automobil godine je Kia Niro, a među pobjednicima u drugim kategorijama su se našli i Citroën C5 X, Jeep Avenger, Nissan X-Trail i Ford Ranger. Najboljim sportskim automobilom godine proglašen je Audi RS, no Audi A3 već je godinama jedan od omiljenih auta koji žene biraju pa ovaj podatak nije neobičan.

Foto: Last minute rent-a-car

A što muškarci žele?

Prema SEMA-inoj anketi, muškarci preferiraju luksuzne automobile i više pažnje poklanjaju stilu. Uglavnom biraju aute koji simboliziraju moć, luksuz i stil jer se povezuju s glamuroznim životom. Zato češće biraju brze aute u bojama koje evociraju luksuz te one koji imaju snažan infotainment sustav s puno mogućnosti. Važni su im i veličina motora, vrsta mjenjača te specifikacije suspenzije.

Kad je riječ o boji auta, muškarci će češće kupiti auto koji ih oduševi bojom, dok će se žene fokusirati na reputaciju brenda, što pokazuje da su muškarci prilikom kupovine auta više vođeni emocijama. Prilikom razmatranja novog automobila, muškarcima u prosjeku treba nešto manje od 2 mjeseca do kupovine, dok je ženama potrebno otprilike 2 tjedna više od toga. Pritom se muškarci oslanjaju na lojalnost nekom brendu te su manje povjerljivi prema prodavačima, no pokazalo se i da će češće uspjeti ispregovarati povoljniju cijenu.

Foto: Shutterstock

Omiljeni brendovi muškaraca

Teško je okarakterizirati auto kao "muški" ili "ženski", no poznavajući preferencije muškaraca po izgledu, karakteristikama i češćim odabirima pri kupnji, neki modeli privlačniji su muškarcima nego ženama. Uglavnom se radi o autima koji se smatraju vrhuncem estetike i snage.

Hotcars portal napravio je listu auta koje muškarci smatraju najboljima i najljepšima, a na prvom mjestu našao se Aston Martin. To ne čudi ako uzmemo u obzir da muškarci odabirom automobila žele pokazati prestiž i besprijekoran stil, a kako to bolje pokazati nego autom koji vozi ultimativni frajer James Bond? Na drugom mjestu našao se Jaguar, a prate ga Porsche, Maserati i Ferrari, sve redom luksuzni automobili koji oduvijek mame uzdahe svih autoentuzijasta.

Kako iskusiti vožnju u autu iz snova?

Prije velike investicije kao što je kupovina automobila, posebice luksuznog ili auta iz snova, poželjno je isprobati ga na cesti. Želite li iskusiti vožnju u svom autu iz snova ili osjetiti kako rade motori luksuznih automobila, možete provjeriti ponudu Last minute rent-a-car platforme. 

Foto: Last minute rent-a-car

U njihovoj ponudi našla se i flota luksuznih automobila koji mogu pomoći u odluci o kupnji novog vozila. U tijeku je i posebna akcija koja traje do 31.3. i omogućava korisnicima da ostvare 10% popusta uz promo kod PRVOKLASAN. Čitavu flotu pogledajte ovdje i odaberite auto baš po svom guštu.

Sadržaj donose Index i Viator d.o.o. u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više