Kamere u morskim dubinama snimile nevjerojatne životinje, pogledajte snimke

Foto: NOAA

ZNANSTVENICI američke organizacije National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ostali su zapanjeni kada su nedavno, istražujući neucrtana područja na dnu Meksičkog zaljeva, u mračnim morskim dubinama nabasali na veliki koraljni vrt prepun života.

Za potrebe ekspedicije tim je koristio daljinski upravljanu podmornicu (ROV) koja se u brojnim zaronima mjestimično spuštala sve do dubina od oko 2300 metara. U svakom od spuštanja znanstvenici su naišli na neke fascinantne organizme. No dubinski koraljni greben bio je otkriće iznad svih očekivanja.



''Ovo je uistinu zadivljujući vrt koraljnih lepeza gustoće kakvu ne mislim da smo ikada vidjeli u Meksičkom zaljevu'', rekao je jedan od članova ekspedicije.

Koralji su kolonije malenih organizama polipa koji se hrane tako što iz voda koje se kreću u oceanskim strujama filtriraju još manje organizme poput planktona.

      

NOAA ističe da su za opstanak toliko velike zajednice koralja u toliko dubokim mračnim vodama potrebni vrlo posebni, složeni uvjeti.

Prije svega dno mora imati odgovarajuću geološku strukturu kako bi se koralji za njega mogli pričvrstiti. Zatim su im neophodne odgovarajuće struje koje će im stalno donositi hranu. Konačno, u vodi mora biti dovoljno planktona da mogu opstati.



Na fotografijama i snimkama NOAA-e vidi se kako su koralji frontalno, poput jedara, okrenuli svoje lepeze prema struji kako bi maksimalno iskoristili protok morske vode.

Velika kolonija, snimljena na dubini od preko 500 metara, predstavlja cijeli eko-sustav koji buja životom baš kao i uobičajeni koraljni grebeni koji se razvijaju u plićacima. Među koraljima, uglavnom kamenim (Lophelia pertusa), kamera je zabilježila brojne druge vrste - od rakova preko spužava do raznih riba. Znanstvenici smatraju da je novootkrivena podmorska oaza stara preko 1000 godina. Neki grebeni s koraljima vrste Lophelia pertusa znaju biti stari na desetke tisuća godina, a pojedinačni koralji preko 1000.



U raznim zaronima tim je snimio neobične trpove (morskih krastavaca) koji čiste pijesak, brojne hobotnice i lignje toliko neobičnih oblika da ih je jedan od znanstvenika proglasio najbizarnijima koje je ikada vidio (naslovna slika gore).



Na jednom mjestu pronašli su udubinu nalik na slano jezero. Oko nje snimili su mnoštvo ostataka ljuštura i sedimenata u obliku tokova zbog kojih su formaciju nazvali podvodnim vodopadom.

Na drugom su zabilježili brodsku olupinu punu hobotnica i rakova.

Videozapisi, koje možete vidjeti dolje i gore, sastavljeni su od isječaka zabilježenih tijekom više zarona.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.