Karta o bontonu u jelu i piću: Jedan potez u kafiću Hrvati smatraju nepristojnim

Foto: Neva Žganec/ Slavko Midzor7PIXSELL/RemItly

KOMPANIJA Remitly istražila kakva su pravila bontona u jelu i piću diljem svijeta, pa tako i u Europi, a posebnu pažnju privukla su pravila u balkanskim zemljama. Globalno istraživanje provelo se prikupljanjem podataka putem Google pretraga i istraživanja stotina vodiča kako bi se dobio uvid u različite norme koje putnici trebaju poštovati kada je riječ o hrani i piću.  

Hrvati i kava 

Posebno su zanimljiva pravila zemalja na području bivše Jugoslavije, od kojih su neka poprilično bizarna. Naime, sudeći prema karti, u Hrvatskoj se smatra nepristojnim provesti samo pola sata na kavi s nekim.  

Neobična pravila na Balkanu 

U Srbiji se putnicima savjetuje da ne predlažu dijeljenje računa nakon obroka jer bi to domaćine moglo uvrijediti, dok je u Crnoj Gori uobičajeno da u restoranu ribu filetiraju pred vama. 

U Bosni i Hercegovini ostavljanje pune čaše može izazvati zabrinutost domaćina koji će vas pitati što nije u redu, dok se putnike u Sloveniji savjetuje da se uzdrže od razgovora o poslu za vrijeme obroka, a na Kosovu se macchiato smatra najfinijim izborom kave, zbog čega se i najčešće naručuje. 

Pravila bontona diljem svijeta 

Međutim, bizarna pravila u bontonu ne vrijede samo za balkanske zemlje. Primjerice, ako nazdravljate u Kanadi, čašu trebate držati što dalje od tijela, dok Meksikanci ne vole vidjeti nekog kako jede lubenicu noću. 

U Venezueli se smatra pristojnim da voće jedete koristeći se vilicom i nožem, a u Boliviji udane žene trebaju popiti samo jednu čašu vina u baru.  A ako vas put ikad nanese u Angolu, smatrat će se pristojnim da odjenete odijelo za večeru, dok će vas u Keniji dočekati - toplo pivo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.