KFC i ruska kompanija rade na 3D bioprintanom pilećem mesu

Foto: Press

AMERIČKI lanac restorana brze hrane KFC pokušava stvoriti prve svjetske pileće filete proizvedene u laboratoriju, kao dio svog koncepta “restoran budućnosti". KFC surađuje s ruskom kompanijom 3D Bioprinting Solutions u razvoju tehnologije bioprinta kojim bi se “isprintalo” pileće meso korištenjem pilećih stanica i biljnog materijala, piše The Verge.

KFC namjerava spomenutoj kompaniji dostaviti sastojke poput krušnih mrvica i začina kako bi se “osigurao specifičan KFC-ov okus” i nastojat će dobiti okus i teksturu prave piletine. Treba napomenuti, nastavlja The Verge, da KFC-ov postupak bioprintanja koristi životinjski materijal, pa fileti ipak neće biti vegetarijanski. KFC nudi vegetarijansku opciju u nekim svojim restoranima. Prošle je godine KFC postao prvi američki lanac brze hrane koji je lansirao pileće proizvode na biljnoj bazi pod brendom Beyond Meat, a ovog ljeta u planu je širenje na više lokacija.

Bioprintani fileti bit će ekološki prihvatljiviji od običnog pilećeg mesa, tvrdi KFC te navodi studiju znanstvenog časopisa American Environmental Science and Technology Journal koja ukazuje na dobrobiti uzgoja mesa iz stanica kao što su redukcija stakleničkih plinova i potrošnja energije u usporedbi s tradicionalnih poljoprivrednim metodama.

“Tehnologija 3D bioprintanja u početku je bila široko prihvaćena u medicini, a danas je sve popularnija u proizvodnji hrane. Ubuduće će nam brz razvoj takve tehnologije omogućiti da 3D printani mesni proizvodi budu dostupniji. Nadamo se da će tehnologija koja će nastati temeljen naše suradnje s KFC-om ubrzati lansiranje mesnih proizvoda baziranih na stanicama na tržište”, rekao je Yusef Khesuani, suosnivač 3D Bioprinting Solutions, najavljujući suradnju s KFC-om.

3D bioprintanje je spor i mukotrpan proces, iako je došlo do nekih obećavajućih pomaka prema njegovom korištenju u medicini, piše The Verge. Radeći na postupku bioprintanja ljudskih organa za transplantaciju, istraživači s Kalifornijskog sveučilišta Berkeley primijetili su prošle godine da je biološki materijal sklon propadanju prije dovršetka postupka. Njihova je metoda zahtijevala zamrzavanje biološkog materijala tijekom printanja. Stručnjaci vjeruju da je i dalje dug put prije nego 3D printanje omogući stvaranje funkcionalnih organa za transplantaciju.

KFC kaže da će bioprintani fileti tijekom jeseni biti dostupni za posljednje testove u Moskvi. Objava ne otkriva detalje u kojoj će se mjeri ovaj proces razlikovati od prijašnjih pokušaja 3D bioprintanja, ali KFC ističe da “na tržištu nema drugih metoda koje bi omogućile stvaranje tako složenih proizvoda iz životinjskih stanica”. KFC nije objavio kad će printani fileti biti dostupni kupcima, zaključuje The Verge.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.