Kip slobode zatvorit će vrata svojim posjetiteljima zbog uvođenja sigurnosnih mjera

KIP SLOBODE, najprepoznatljiviji znak New Yorka, uskoro će zatvoriti svoja vrata posjetiteljima iz cijelog svijeta. Naime, 21. listopada 2011. godine najveći metalni kip na svijetu bit će zatvoren na otprilike godinu dana tijekom kojih će se uvesti nove zaštitne mjere. Posjetiteljima će i dalje biti dopušten prilaz parku oko statue, dok će biti zabranjeno popeti se na postolje i krunu Kipa slobode.

Cjelokupni projekt, u sklopu kojeg će biti izgrađene protupožarne stube, dizala i izlazi, vrijedan je 26 milijuna američkih dolara. Ovo nije prvi put da je kip zatvoren, već je jednom, također zbog sigurnosnih razloga, bio zabranjen ulazak nakon napada 11. rujna 2001. pa sve do 2004. godine.

Podsjetimo, Kip slobode je 1884. sagrađen u Parizu i zamišljen kao spomenik američkoj neovisnosti. Francuzi su ga poklonili SAD-u kao podsjetnik na savezništvo dviju zemalja tijekom američke revolucije. Osmislio ga je Frederic Auguste Bartholdija, a Alexandre-Gustave Eiffel smislio je složeni željezni skelet. Sam kip je težio preko 200 tona, a u SAD je dovezen u 214 sanduka te ponovno sastavljen i svečano otkriven 28. listopada 1886. godine u luci New York Harbor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.