Koje su posljedice Willove ostavke? Gubi pravo glasa na Oscarima, kipić vjerojatno ne

Screenshot: YouTube

NAKON incidenta na dodjeli Oscara u kojem je fizički nasrnuo na voditelja ceremonije, komičara Chrisa Rocka, Will Smith je napustio Akademiju filmskih umjetnosti i znanosti. Akademija je njegovu ostavku prihvatila.

U ostavci je izjavio da će prihvatiti sve buduće posljedice koje će Odbor smatrati prikladnima. No kakve će uopće posljedice ostavka imati na njegovu buduću karijeru i dosadašnje nagrade?

Gubi pravo glasa i pravo pristupa ekskluzivnim projekcijama

Jedna od najjasnijih posljedica njegove ostavke je činjenica da više neće imati pravo glasa na Oscarima jer je jasno propisano da glasati mogu samo članovi. Isto tako, neće sudjelovati ni u procesu nominiranja za nagrade. S obzirom na to da pravo glasa ima skoro 10.000 profesionalaca iz filmske industrije, jedan glas vjerojatno i neće činiti neku razliku.

Osim toga, Smith je ovim postupkom izgubio pravo na pristup ekskluzivnim projekcijama filmova koji se razmatraju za nagradu.

Može li izgubiti Oscara?

Odgovor na najčešće postavljano pitanje je da to nije vrlo vjerojatno. Naime, Akademija je to učinila tek jednom, i to u slučaju dokumentarca Mladi Amerikanci (Young Americans), zbog preranog objavljivanja filma. Dogodilo se to 1969. godine.

Producent Harvey Weinstein i redatelj Roman Polanski izbačeni su iz Akademije zbog skandala sa seksualnim iskorištavanjem, ali su obojica zadržali svoje kipiće.

S obzirom na to, mala je vjerojatnost da će Willu Smithu biti oduzeta nagrada za ulogu u Kralju Richardu.

Može li biti nominiran?

Sustav nominacija je takav da se nominira po branšama - glumci nominiraju glumce, redatelji nominiraju redatelje... Nominacija je diskrecijsko pravo svakog člana Akademije, a članstvo u Akademiji nije uvjet za nominaciju.

Prema tome, teoretski je moguće da Will Smith opet bude nominiran za Oscara, a prema tome je moguće i da ga dobije.

Također, opet može biti primljen u Akademiju, ako zatraži članstvo i ako Odbor od 54 člana prihvati njegov zahtjev.

Slijedi disciplinarni proces

Sastanak Odbora Akademije zakazan je za 18. travnja, a trenutno se provodi službena istraga o slučaju. Najizgledniji je scenarij u kojem će Smithu biti izrečena neka disciplinska mjera, u što spadaju osobna i javna opomena, gubitak privilegija da pohađa Akademijine događaje i aktivnosti, gubitak prava na primanje ili držanje Akademijinih nagrada...

Nekoliko je mogućnosti, no ipak nije vjerojatno da će Will Smith morati vratiti svoj Oscar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.