Koncentracijski logor u kojem su bili zatočeni Dalmatinci pretvara se u luksuzni resort

Foto: saltandwater.rs/Google Maps

NA OTOKU koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio koncentracijski logor uskoro bi trebao osvanuti luksuzni resort s noćnim klubovima, spa centrom i restoranima. Gradnju je odobrila Vlada Crne Gore, a ta odluka nije dobro prošla kod obitelji zatočenih na otoku Mamula tijekom okupacije talijanskih snaga Benita Mussolinija, piše Daily Mail.

Logor je osnovan 30. ožujka 1942. godine pod imenom "Nummero 11". U njemu su zatočeni antifašisti, ratni zarobljenici i civili iz Crne Gore, istočne Hercegovine i Hrvatske, većinom iz južne Dalmacije, pišu vijesti.me.

Stjenoviti otok sad bi trebao postati resort u kojem će uživati bogati i slavni. Na mjestu logora trebali bi niknuti bazeni, VIP prostor, vanjska blagovaonica, klub na plaži, marina za jahte bogataša i plesni podij. Sve to trebalo bi biti okruženo palmama, kako bi ugođaj bio potpun.

Otok se nalazi nedaleko granice Crne Gore i Hrvatske, na ulazu u Boku Kotorsku, a poznat je i kao Lastavica. Na njemu se nalazi tvrđava sagrađena 1853. pod vlašću Austro-Ugarske, a cilj joj je bio spriječiti pomorske napade. Danas je otok nenastanjen, a tvrđava neiskorištena. Tijekom Drugog svjetskog rata otok je pretvoren u logor za 2000 ljudi.

"Najmlađi zatvorenik bio je star svega osam dana, bila je to beba iz sela Pobori nedaleko Budve. Kad bi beba zaplakala, vojnici su tukli sve zatvorenike dok ne bi zavladala tišina", ispričala je za Balkan Insight Jovanka Uljarević, čija je baka s 12 godina bila zatočena na otoku.

Dodala je da bi izgradnja resorta uništila svaku uspomenu na Mamulu i sve što se tamo događalo.

Crnogorska vlada reklamirala je projekt kao priliku za ulaganje prije dvije godine, a posao s kompanijom Orascom Development Holding AG koja ima sjedište u Švicarskoj dogovoren je prošle godine.

Nakon toga vlada je izjavila da će projekt vrijedan 15 milijuna eura stvoriti 200 novih radnih mjesta.

Projekt je potvrđen ovog tjedna, a obitelji zatočenih na otoku zatražili su od crnogorske vlade da ponovno razmotri gradnju resorta, no njihove su žalbe zanemarene.

"Sagradit ćemo muzej s najboljim restoranom i najboljim hotelom na Mediteranu", najavio je predsjednik odbora Orascoma Samih Sawiris, no na karti resorta ne nalazi se muzej. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.