ISPROBALI SMO

Krafna koja nas je razočarala: Nevjerojatno je da za nju traže 12 kuna

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Katarina Šapina/Mislav Pislak/Index

TEŠKO da se u ijednom mjesecu u godini pojede toliko krafni kao u pokladnoj veljači pa smo se odlučili baciti u potragu za najboljom krafnom u Zagrebu.

Isprobali smo sve - od onih u slastičarnama do onih u pekarama i trgovinama; od onih od 2,50 kuna do onih koji za jednu krafnu traže visokih 12 kuna. Naravno, važno je napomenuti da nismo stručnjaci za krafne, samo amateri koji ih vole i iznose svoje mišljenje i dojmove. Možete nas poslušati, a možete i sami isprobati sve krafne i donijeti svoj sud.

Sad kad smo to riješili, ovo je naš strašni sud.

Lidl 

Donut s marelicom (2,99 kn)/Krafna marelica (2,99 kn)

Ivana:

Krafne i donuti u Lidlu su čista klasika. Nisu najbolje što smo probali, ali definitivno su daleko od najgoreg. Donut je punjen, što mu daje vlažnost kakvu mnogi drugi donuti nemaju, a definitivno je i cjenovno najprihvatljiviji od ostalih donuta te veličine koje ćete pronaći na nekim drugim mjestima. Standardna krafna s marelicom je siguran izbor, punjenje je ukusno, tijesto je ok. Nije riječ o krafnama koje ćete pamtiti danima, ali ćete im se rado vraćati.

Ocjena: 3+

Hrvoje:

Lidlova ponuda pekarskih proizvoda oduvijek je bila neupitna, a to se jednim dijelom odnosi i na krafne. Istina, nisu najbolje koje smo probali niti će bilo tko o njima pisati pjesme, ali ako ste u potrazi za brzim užitkom bez visoke cijene, njihove krafne ni u kojem vas slučaju neće razočarati. Nakon što smo probali neke super hvaljene krafne, ove iz Lidla pokazale su se kao podjednako dobre ako ne i bolje. Klasična krafna je ok, donut mi je bio nešto bolji, ali sve u svemu, pristojan izbor. Na kraju krajeva, što uopće očekujete da ćete dobiti za tri kune?

Ocjena: 3

Slastičarnica Jakšić

Krafna s pekmezom (8 kn)

Ivana:

Krafne u slastičarnici Jakšić veoma su cijenjene u Zagrebu i nose čak i titulu kultnih. Zbog toga će ovo što ću reći biti nepopularno mišljenje i vjerojatno razlog za pokoji "ova nema pojma" komentar, no, nažalost, krafne u Jakšiću nisu me oduševile. Među skupljima su, a ujedno i među manjim krafnama koje smo probali, što ne bi bio problem da su me oduševile okusom i tijestom - no to se nije dogodilo. Punjenje je bilo ok, tijesto je bilo ok, ali ni blizu onim pričama o "krafnama kao oblacima" koje sam čula. Samo ok i ništa više od toga.

Ocjena: 3+

Hrvoje:

Čuo sam fenomenalne stvari o krafnama iz Jakšića, ali da budem sto posto iskren, nisu me osvojile. Ako su ove krafne najbolje u Zagrebu, onda očito ne znam što je dobra krafna i moje krafnaste preferencije možete nazvati "seljačkim". Uz sav trud, zaista ne mogu detektirati u čemu je njihova posebnost. Djeluju mi kao bilo koja krafna koju smo probali na deset drugih mjesta. I pritom, naravno, ne mislim da su loše jer zaista nisu, ali da bih potegnuo do Jakšića da ih se dokopam - ne bih. Možda je caka u tome da ih morate isprobati kad su svježe ili smo mi nabasali na onu koja nije uspjela, ali ovo me stvarno nije bacilo na dupe.

Ocjena: 3

Mlinar

Krafna s voćnim nadjevom (2,50 kn)

Ivana: 

Krafna u Mlinaru je bila baš dobra. Neću pretjerivati u hvaljenju jer nije riječ ni o čemu spektakularnom, ali je bila dobra. Posebno mi se svidio nadjev jer nije riječ o pekmezu od marelica kao kod drugih, već o miješanom voću. Također, nadjeva je jako, jako puno. 

Ocjena: 4

Hrvoje:

Ovo je pristojna krafna. Bit ću blasfemičan i reći da mi se svidjela više od one iz Jakšića, a košta dvije i pol kune. Ako se ikad nađem u depresiji zbog financija, Mlinar će biti mjesto na kojem ću svoju tugu utopiti u jeftinim i ukusnim krafnama. Savršeno tijesto i dovoljno punjenja. Ne premalo, ne previše. Obična, ali ukusna krafna.

Ocjena: 3+

Dubravica

Krafna s vanilijom (5,60 kn)

Ivana:

Nije mi se svidjela. Priznajem da je riječ o možda najvećoj krafni koju smo probali tog dana, što je super stvar ako tražite nešto što će vas zasititi i ne razmišljate previše o okusu, ali sve ostalo me nije oduševilo. Preljev je bezukusan i mrvi se dok jedete krafnu, a ni punjenje od vanilije nije ništa specijalno.

Ocjena: -2

Hrvoje:

Čim sam vidio kako izgleda, bilo mi je jasno što s njom neće valjati i bio sam u pravu. Bijeli preljev običan je i bezvezan i krafnu ne čini ukusnijom nego samo slađom, a to zaista nije bilo potrebno. Tim više jer ne volim preslatke stvari, a jedino što je preljev učinio je to da je krafna neurednija za jelo. Tek sam kasnije doznao da se radi o okusu vanilije. Definitivno jedna od slabijih koje smo probali.

Ocjena: 2

Pan Pek

Krafna marelica (5 kn)

Ivana:

Sličan dojam kao kod krafne u Dubravici, samo što je ova još manja. Tijesto je bilo suho, punjenja nije bilo previše, a sve skupa je ostavljalo dojam "umjetne" industrijske krafne. Ono što je ok jest količina šećera u prahu na krafni.

Ocjena: 2+

Hrvoje:

Suha i bezvezna je savršen opis ove krafne. Da budem sto posto iskren, da nisam zapisao dojmove, ove se krafne vjerojatno ne bih ni sjetio, ali na svu sreću, zapisao sam "suha i bezvezna" pa sad s vama mogu podijeliti ove šture informacije o najneimpresivnijoj krafni koju sam pojeo 11. veljače 2020.

Ocjena: -2

Dinara

Donut (3,50 kn)/Krafna s pekmezom (3,50 kn)

Ivana:

Dinara me ostavila u čudu. Moram napomenuti da inače volim proizvode iz Dinare jer se razlikuju od onih u ostalim pekarama, no krafne im, nažalost, nisu najsvjetlija točka. Posebno smo se začudili donutu za koji nismo mogli dokučiti kakvog bi okusa trebao biti. Ne mogu reći da mi je bilo loše, ali jednostavno ne znam što sam jela. Ono što je dobro jest to što je riječ o najjeftinijem i najvećem donut koji smo probali.

Krafna je old school. Nije to ona savršeno okrugla krafna zlatnosmeđe boje kakve sad svi imaju, to je krafna kakvu ste mogli vidjeti prije 20-ak godina, ali je i okusom takva. Dosta je masna, no punjenje je ok.

Ocjena: 2

Hrvoje:

Donut iz Dinare je narančast i mastan. I to je zapravo jedino što mogu reći o ovom Donaldu Trumpu među krafnama. Međutim, za razliku od njihove krafne, narančasti donut me barem natjerao da se kratko zapitam zašto je narančaste boje i jesam li trebao osjetiti neki poseban okus. Krafna je bila suha i djelovala je kao da je dosta dugo stajala, a nadam se samo da je stajala od jutra. Uglavnom, otkrit ću vam i misteriju narančastog donuta. Naime, ono narančasto je, pretpostavljam, šećerni preljev s narančastom bojom za hranu. Inače obožavam kruh iz Dinare i mnogo sam se puta oduševio njihovim izborom, ali krafne su nešto na čemu bi trebali poraditi.

Ocjena: 2 za Donald Trump krafnu i 1 za običnu krafnu koja stoji od jutra

Klara Premium Store

Klara krafna (4,50 kn, s popustom 3,49 kn)/Donut čokolada (5 kn, s popustom 3,99 kn) / Donut jagoda (5 kn)

Ivana:

U Klari smo probali dvije vrste donuta i "običnu" krafnu. Donuti su odlični. Prvi put da sam naišla na donut na kojemu je preljev vrhunski zamijenio ono što u klasičnim krafnama radi punjenje. Donut jagoda ima okus jagode i za to je isključivo zaslužan vrhunski preljev, a ista stvar je i s čokoladom. Jako, jako, jako dobro! Klasična krafna me nešto manje oduševila, ali nije bila loša. Dobra stvar je i to što je posip, odnosno šećer u prahu, opcionalan.

Ocjena: 4+

Hrvoje:

Što se njihove obične krafne tiče, nije me oduševila. Ok je, ali ništa što bih posebno isticao. Slastičari ponekad u tijesto znaju dodati malo arome limuna i to mi se nikada nije sviđalo. Naravno, to je stvar osobnog ukusa, ali ako ste poput mene, ovo vjerojatno nije krafna za vas. To ne mijenja činjenicu da je sve ostalo na mjestu. S druge strane, njihovi su donuti potpuno drukčija priča i na drugom su mjestu od svih koje smo probali. Tijesto je savršeno, a čokolada i jagoda imaju okus kvalitetne čokolade i prave jagode, što je fenomenalno ako imate donute od, je li, čokolade i jagode. Prva liga.

Ocjena: 3 za klasičnu krafnu, 5 za donut

Slastičarnica Princess

Krafna s pekmezom (12 kn)

Ivana:

Dok ovo pišem, i dalje ne mogu vjerovati da smo ovu krafnu platili 12 kuna. Naprosto mi je nevjerojatno da netko krafnu te veličine i te kvalitete naplaćuje 12 kuna. Na to imaju svako pravo, naravno, no i dalje mi je nevjerojatno. Ne mogu reći da je riječ o lošoj krafni, to je prosječna krafna koje, doduše, teško da ćete se sjetiti nakon nekoliko dana, no kad je platite 12 kuna - itekako ćete je se sjećati, no ne po dobrom. Tijesto je gusto, ok, punjenje je također ok (ništa spektakularno), ali za 12 kuna smo nešto kasnije probali krafnu koja je bila jedna od najboljih slastica općenito koje sam probala u Zagrebu tako da za krafnu iz Princessa uz ovu cijenu ne mogu reći ništa bolje. 

Ocjena: -3

Hrvoje:

Odmah na početku, ovo je dobra krafna. Uvrstio bih je na treće mjesto. Sve ovo govorim jer ću im dati daleko veću ocjenu nego što bih trebao, a ono što bi, realno, trebalo sniziti ocjenu je bezobrazno visoka cijena koja je potpuno neopravdana. Dvanaest kuna nije puno novca, ali ako platim 12 kuna za krafnu, očekujem krafnu koju želim upoznati s roditeljima. Ovo nije ta krafna. Ukusna je i zapravo nemam jednu jedinu primjedbu, ali 12 kuna je previše. Napisavši sve ovo, ne smijem zaboraviti da ne recenziram cijenu nego krafnu, a ovo je dobra krafna.

Ocjena: 4

Magnolia

Krafna (8 kn)

Ivana:

Magnolia ima hype u Zagrebu i imidž vrlo modernog i popularnog mjesta pa je zaista čudno da u svojoj šarolikoj i bogatoj ponudi nudi jedne od lošijih krafni koje smo probali. Tijesto je teški prosjek, a nadjev... Pa nadjeva skoro pa i nema. Dakle, ljudi iz Magnolije - što je s pekmezom? Jeste li htjeli uštedjeti na njemu ili ste planirali da krafna bude prazna pa se netko zaje... i slučajno stavio natruhu pekmeza? Jer radije bih da su mi prodali praznu krafnu za ovaj novac, nego krafnu s toliko nadjeva koliko sam dobila. Loše.

Ocjena: -2

Hrvoje:

Od jedne od najrazvikanijih slastičarnica u gradu očekujem da barem pokuša opravdati svoj status, a ta se očekivanja odnose na sve što rade jer slastice nisu jedna od stvari kojom se bave nego jedina stvar kojom se bave. Ne znam što se dogodilo s njihovim krafnama, ali ovo je gore čak i od "trumpovke" iz Dinare. O "trumpovki" sam razmišljao i nagađao od čega je. Ovdje nisam mogao ni doznati od čega je jer Ivana je pojela onaj mali dio na kojem se nalazio pekmez. Mogu vam pričati o tijestu, ali nema se što pričati jer probao sam bolje na mjestima koja nemaju ni približan hype kao Magnolia.

Ocjena: 1

Torterie Macaron

Krafna s čokoladom (5 kn)/Donut čokolada (s popustom 2,50 kn)

Ivana: 

Krafne i donuti u Torterie Macaron su bili, nažalost, veoma suhi. Ne znam je li problem u tome što smo došli dosta kasno u danu (iako to ne bi trebala biti izlika) ili u nečemu drugom, ali to je baš utjecalo na sveukupni dojam. Valja naglasiti i da je riječ o mini krafnama/donutima, a ni punjenje/preljev me nisu baš oduševili.

Ocjena: -2

Hrvoje:

Još jedna u nizu neimpresivnih krafni na koje smo nabasali. Da previše ne filozofiram, od krafne očekujem više. Pogotovo ako se radi o krafnama iz slastičarnice koja, ponavljam - prodaje samo slastice. Lidl, primjerice, prodaje WC papir, lučice, ubodne pile, pelene, gaće, papuče, sjeckanu rajčicu, sredstvo za pranje vjetrobranskog stakla, ruže u lončanicama, negližee, šalice s plamencima, visokotlačna crijeva, bio vafle, teleskopske škare za živicu, vino i onaj fenomenalni dimljeni svježi sir o kojem se dovoljno ne piše, ali i dalje ima daleko bolje krafne od ovih. Ukratko, ovo mora biti puno bolje.

Ocjena: -2

Meet Mia

Krafna s vanilijom (10 kn)/Krafna s malinom i vanilijom (12 kn)

Ivana:

I šećer na kraju. Prije nego što uopće krenem s opisivanjem, upućujem vam jedan veoma dobronamjeran savjet - spremite se i odite u Meet Miju na krafne. To nisu krafne, to je čudo od slastice i ovakva cijena za krafnu je ovdje potpuno opravdana. Uopće je besmisleno uspoređivati ih s bilo čim što smo probali prije jer ovo je krafna koja graniči s kolačem. Vizualno su savršene, postoji mnoštvo zanimljivih nadjeva (ne samo čokolada i marelica kao kod većine drugih), a mi smo probali onu s vanilijom te onu s malinom i vanilijom. Došli smo u kasno popodne pa su ostali okusi već bili rasprodani (što je potpuno razumljivo).

Krafna s vanilijom je odlična, no ono čemu ću se posvetiti jest kombinacija malina-vanilija. Najprije, izgleda fantastično s ružičastim preljevom i mini marshmallowima. Tijesto je čudo, ali punjenje... Najprije ćete doći do preukusne kreme od vanilije, a onda ćete unutar nje otkriti još i kremu od maline s komadićima maline. Čudo, čudo, čudo i čudo. P. S. Probajte obavezno i krafnu s pistacijom, također se radi o spektaklu od krafne. 

Ocjena: +5 uz sve pohvale!

Hrvoje:

Ovo je priča za sebe jer Meet Mia ima "uber-krafnu". I prije nego što netko zaključi da smo za ovo plaćeni ili da se radi o reklami, u krivu ste. Sve smo platili sami, ovo nije reklama, ne poznajemo vlasnike niti je riječ o omiljenoj slastičarnici Georgea Sorosa koji je, kao što "svi" znamo, Bog Indexa. Ovo su samo fenomenalne krafne koje smo, da stvar bude bolja, isprobali na gotovo samom kraju naše avanture, u fazi kada nam je već bilo muka od same riječi "krafna". I u potpunosti se slažem s Ivanom, ovo je nešto više od krafne.

Obična krafna s vanilijom sve je samo ne obična, a krafna s malinom i vanilijom je nešto uistinu posebno. Prvi griz i postaje vam jasno da su tijesto i preljev savršeni. Drugi griz i dolazite do punjenja od vanilije koje vas tjera da se ponovno zaljubite u krafnu koju već jedete. Treći griz i otkrivate malinu koja se krije u sredini krafne, a dolazite i do marshmallowa kojim je krafna ukrašena. Prije nego što se ovo pretvori u ljubavnu pjesmu, reći ću samo - fenomenalno. 

Ocjena: Fenomenalno

Pročitajte više