Kritičari o drami koja je dobila najduže ovacije u Veneciji: Nema puno takvih filmova

Foto: Press

Najnoviji film španjolskog redatelja i scenarista Pedra Almodovara, drama The Room Next Door, imao je premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je dobio ovacije koje su trajale čak 17 minuta, što je ovogodišnji rekord.

O čemu se radi u filmu?

The Room Next Door je Almodovarov prvi film na engleskom jeziku. Almodovar je poznat po filmovima koji istražuju kompleksne teme, a najnovija drama nije iznimka. Glavne uloge u filmu igraju Tilda Swinton, Julianne Moore, John Turturro i Alessandro Nivola.

Film prati dvije bivše prijateljice, Ingrid (Moore) i Marthu (Swinton), koje su na početku svojih karijera pisale za isti časopis. Godinama kasnije, Ingrid, autorica bestselera, odlučila je obnoviti kontakt s Marthom, ratnom novinarkom koja umire od raka grlića maternice i želi se podvrgnuti eutanaziji.

Kritičare je film oduševio

Nicholas Barber je za BBC napisao je: "Almodovar, koji sada ima 74 godine, očito je mnogo razmišljao o smrtnosti. The Room Next Door nije teško filozofsko djelo - koliko god zrelo bilo, još uvijek ima tračak drskog humora i kamperske melodrame.

Ali razvija se u slatko i iskreno razmišljanje o starenju, umiranju i tome je li zdravo pronaći radost u najočajnijim okolnostima. Nema previše takvih filmova na bilo kojem jeziku."

"The Room Next Door Pedra Almodovara nalazi radost čak i kad gleda u smrt", naslov je recenzije časopisa Time, koju je napisala Stephanie Zacharek.

Za Almodovara je napisala: "Film je njegova tajna poruka, jezik zadovoljstva i ljepote koji nas podsjeća kako je sjajno biti živ. Ako je moguće snimiti veseli film o smrti, Almodovar je to upravo učinio."

Owen Gleiberman za Variety nahvalio je izvedbu Tilde Swinton. "Oduvijek je imala osebujno lice - blijedo i strogo, izražajno na način koji je gotovo proziran. U filmu njeno lice, u kombinaciji s njenim riječima, postaje nevjerojatan instrument istraživanja."

Gleiberman je zaključio: "Film je sav o smrti, ali u netrpeljivoj iskrenosti s kojom se suočava s tom temom, snažno je na strani života."

Film The Room Next Door u kinima će se početi prikazivati 18. listopada ove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.